Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 23. 12. 2019.

| Društvo

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji zaposlila ćerku, pa joj dodelila specijalizaciju

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
uranija
Za nekoliko godina dobila dve preporuke Agencije o razrešenju; Foto: LJ. M.

Zbog toga što je na konkursu Doma zdravlja u Kuršumliji od dva prijavljena kandidata izabrala svoju ćerku Anđelku Petrović i dodelila joj specijalizaciju iz dečije i preventivne stomatologije, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu direktorke ove zdravstvene ustanove Uranije Petrović. Ovo je druga preporuka Agencije o njenom razrešenju u poslednjih 5 godina, a prethodna je izrečena 2014. godine, kada je utvrđeno da je mimo propisa Agencije zaposlila svoju ćerku.

U rešenju Agencije se navodi da, odlučujući po raspisanom internom konkursu za dodelu specijalizacije od 12. februara ove godine Petrovićeva nije obavestila ovu instituciju o sukobu interesa koji je imala.

Uranija Petrović je donošenjem odluke o izboru svoje ćerke Anđelke Petrović za upućivanje na navedenu specijalizaciju dovela sebe u sukob interesa i na taj način javni interes podredila privatnom, a javnu funkciju iskoristila za sticanje pogodnosti za povezano lice, što je u suprotnosti sa odredbama zakona o Agenciji – kaže se između ostalog u Rešenju.

Nakon pokretanja postupka pred Agencijom, Petrovićeva se branila da je sve urađeno po propisima i da je o rangiranju kandidata odlučivala komisija koja je primenjivala kriterijume utvrđene Pravilnikom o stručnom usavršavanju i specijalizaciji u Domu zdravlja.

Kako je na osnovu bodovanja te komisije moja ćerka Anđelka imala više bodova od drugog prijavljenog kandidata, doneta je odluku kojom je specijalizacija dodeljena njoj, na šta je i Institut za javno zdravlje u Nišu dao saglasnost - rekla je Petrovićeva.

Istakla je i da je konkurs bio javan, te da je svaki stomatolog zaposlen u Domu zdravlja mogao da se prijavi.

Direktorka Uranija Petrović nije odgovarila na pozive novinara Južnih vesti, ni na SMS poruku sa pitanjima.


Nepotizam, sudski procesi i novi mandat od lokalne Skupštine

Prvoj preporuci za smenu direktorke Uranije Petrović prethodila je činjenica da je 2013. godine na određeno vreme zaposlila svoju ćerku Anđelku na Odeljenje stomatologije, nakon čega je 2014. Agencija i donela Rešenje i preporuku za njenu smenu.

Tokom 2015. godine, kako je tada tvrdio dotadašnji načelnik stomatologije u kuršumlijskom Domu zdravlja Miroljub Đurić, on dobija nezakonito otkaz kao tehnološki višak, iako je imao do tada 17 godina specijalističkog radnog staža, kako bi direktorka zadržala u radnom odnosu svoju ćerku. Epilog te afere je sudski proces koji je trajao 4 godine, nakon čega je Đurić sredinom ove godine vraćen na posao.

Nakon toga, 2017. godine direktorka Uranija Petrović je ponovo dospela u žižu javnosti, posle raspisanog konkursa za koji je njen jedini protivkandidat dr Tomislav Arsenijević tvrdio da je “skrojen” po njenoj meri. I pored toga, skupštinska većina u Kuršumlijij je sa samo 3 glasa protiv, izglasala novi četvorogodišnji mandat aktuelnoj direktorki.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vera

    20:42 // 23. 12. 2019.

    Obzirom da su domovi zdravlja od Nove godine pod ingerencijom Ministarstva zdravlja, a ne lokalne samouprave, evo zadatka ministru da pokaže kako nema zaštićenih.

  • Sefica

    19:17 // 23. 12. 2019.

    Afere, afere, afere ne mogu vise da se izmere.

  • Đoka

    18:40 // 23. 12. 2019.

    Lako je trbi Uranija, kada ti je deda ZEVS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: