Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 10. 8. 2022.

| Društvo

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju u fotelji mimo zakona već 5 godina

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Zavod za javno zdravlje Vranje
Direktorki mandat istekao pre 5 godina; foto: M. D.

Da je mandat v. d. direktorki Zavoda za javno zdravlje Svetlani Stojanović istekao pre 5 godina, iako vršilac dužnosti može imati samo jedan mandat ne duži od 6 meseci, utvrdila je Državna revizorska institucija. U izveštaju se navodi i da su u vranjskom ZZJZ plate zaposlenih uvećane za 4,6 miliona dinara isplatom dodataka mimo zakona, kao i da su takođe mimo zakona uvećani troškovi za gorivo, a da postoje nepravilnosti i u ugovorima o radu zaposlenih.

Čak 15 preporuka i rok za otklanjanje nepravilnosti od 90 dana dala je Državna revizorska institucija Zavodu za javno zdravlje u Vranju, na čijem je čelu direktorka koja je na v. d. funkciju imenovana 16. januara 2017. godine, a mandat joj je istekao jula iste godine.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti je članom 117 propisao da, ukoliko Upravni odbor zdravstvene ustanove ne izvrši izbor kandidata za direktora zdravstvene ustanove, odnosno ako osnivač zdravstvene ustanove ne imenuje direktora zdravstvene ustanove, u skladu sa zakonom, kao u slučaju kada dužnost direktora prestane pre isteka mandata, dok se ne sprovede konkurs za direktora, osnivač će imenovati vršioca dužnosti direktora na period ne duži od šest meseci, koji može imati samo jedan mandat - stoji u izveštaju.


Mimo zakona za 4,6 miliona dinara isplaćeni dodaci na plate

Državna revizorska inspekcija bavila se i rashodima za zaposlene, gde je utvrdila da je Zavod isplatom dodataka na platu iz prihoda koji nisu javni, izvršio rashode od 4,6 miliona dinara, a da nije utvrdio učešće troškova rada u ostvarenim prihodima.

Odluke o raspodeli sopstvenih prihoda za dodatak na platu donosili su na mesečnom nivou, a potpisao ih je - predsednik sindikata Zavoda za javno zdravlje.

Ni ugovori o radu zaposlenih nisu u potpunosti usklađeni sa Zakonom o radu, a u njima nema mesta prebivališta, utvrđenog novčanog iznosa zarade u momentu zaključivanja ugovora, vrednovanja radnog učinka, ali ni trajanja radnog vremena.

I struja je plaćana mimo zakona jer, kako piše u izveštaju državnog revizora, rashodi za usluge električne energije u 2020. i 2021. godini, bez sporvedenog postupka javne nabavke, iznose 2,7 miliona dinara, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama.

Modeli ugovora kao deo konkursne dokumentacije za ugovore koji se zaključuju na period od 12 meseci i izvršavaju u dve budžetske godine, ne sadrže odredbu da će obaveze koje dospevaju u narednoj budžetskoj godini biti realizovane najviše do iznosa sredstava koja će za tu namenu biti odobrena u toj budžetskoj godini - stoji u izveštaju.

Kada je reč o javnim nabavkama, revizori su utvrdili i da je u postupku nabavke goriva Zavod povećao obim za 63.000 dinara, što je povećanje od 4,5% u odnosu na vrednost zaključenog ugovora, a da Zavod nije zaključio aneks o izmeni ugovora, što takođe nije po Zakonu o javnim nabavkama.

Vranjski Zavod ima rok od 90 dana da otkloni sve utvrđene nepravilnosti i da dostavi izveštaj Državnoj revizorskoj instituciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    15:59 // 10. 8. 2022.

    Ako je jedina u Srbiji, treba joj dati novi mandat od 20 godina. U Nišu takvih ima bar 15 i nikom ništa. Kakva bre revizija? ko je odgovarao za bilo kakav prestup? niko, niti hoće i tačka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: