Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 7. 12. 2018.

| Društvo

Direktorki niškog Zavoda za transfuziju put u Oman, a sponzoru putovanja posao

Autor:M. Z.Izvor:Pištaljka, Južne vesti
vesna-knezevic-foto-jv
Nove sporne stvari oko Vesne Knežević(desno); foto: JV

Farmaceutska firma od koje Zavod za transfuziju krvi u Nišu godinama kupuje opremu na nezakonitim tenderima sponzorisala je put u Oman v. d. direktorki ove ustanove Vesni Knežević. Pored sukoba interesa, direktorka Knežević prekršila je zakon i time što je sama sebi odobrila i sporno sponzorstvo i odlazak na putovanje.

Mimo zakona, Vesna Knežević je vršilac dužnosti direktorke Zavoda za već šestu godinu, a sajt poznat po otkrivanju korupcije Pištaljka piše kako to nije jedini problem sa njenim rukovođenjem u Zavodu.

Naime, prema istraživanjima ovog portala, ustanova koju vodi Vesna Knežević raspisala je tender na kojem je mogla da učestvuje samo firma Diahem Gramim, srpska podružnica švajcarske firme Diahem koja distribuira proizvode američke firme Biorada u Evropi. Od te firme je, posle “pobede” na tenderu i nabavljena oprema.

Koruptivni odnos farmaceutske kuće i direktorke Zavoda za transfuziju, piše Pištaljka, "obogaćen“ je dvodnevnim seminarom koji je održan sredinom novembra u glavnom gradu Omana - Muskatu.

Pištaljki su u Zavodu odgovorili da direktorka Knežević nije išla službeno već zbog – lične edukacije.

V. d. direktora nije bila na službenom putovanju u Oman, već je za isto koristila plaćeno odsustvo, po osnovu zarađenih dana iz prethodnog perioda - odgovrili si uz Zavoda.

Dodali su i da je Kneževićeva “lično, iz svojih sredstava“ platila troškove puta od Niša do Beograda i nazad, a da je ostatak troškova snosila kompanija Biorad.

Zavod je dostavio i saglasnost kojom je Vesna Knežević sama sebi odobrila odlazak na sponzorisano putovanje, a u kojoj se navodi da u finansiranju putovanja mogu učestvovati i treća lica koja rade sa Bioradom - navodi Pištaljka.

I u Bioradu i u Zavodu su naveli da je direktorkin put na istok u skladu sa zakonom.

Kolektivni ugovor dozvoljava zdravstvenim radnicima da pohađaju seminare koji nisu o trošku poslodavca, ali samo u slučaju da takvu edukaciju odobri poslodavac. S obzirom na to da je saglasnost za putovanje Vesna Knežević potpisala sama za sebe, Pištaljka je kontaktirala Ministarstvo zdravlja sa pitanjem da li su se i oni saglasili da v.d. direktora Zavoda za transfuziju krvi prihvati sponzorstvo farmaceutskih kuća. Odgovor nismo dobili - piše ovaj portal.

“Koruptivnu istoriju” ovog slučaja Pištaljka objašnjava time da je Diahem Gramim Zavodu dao aparat za analizu krvi kao "donaciju“. U ugovoru o donaciji eksplicitno se navodi da je Zavod dužan da nabavlja od Diahem Gramima “dovoljno“ potrošnog materijala za analize, ili će u suprotnom, ako Diahem Gramim oceni da nabavke nisu bile “dovoljne“, “donirani“ aparat morati da vrati “darodavcu“.

Zavod je, tako, raspisao nezakonitu nabavku na kojoj je Diahem Gramim dobio posao koji mu je samo u prvoj godini doneo dva puta više novca nego što vredi aparat koji je Zavodu iznajmio pod parolom donacije. U ugovoru o donaciji navodi se da je vrednost aparata 70.000 evra. Prodavci sa kojima je Pištaljka razgovarala tvrde da nijedan proizvođač ne prodaje ovakve aparate već ih iznajmljuju kako bi na potrošnom materijalu zaradili više - piše Pištaljka.

Podsetimo, pored sporne dužine Kneževićkinog v. d. mandata, protiv nje je juna ove godine podneta i krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i falsifikovala službene isprave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ПИЛОТ

    08:05 // 12. 12. 2018.

    Када будем имао пара купи ћу глобус да видим где је Оман...
    дипл.инг.

  • brdo

    20:20 // 9. 12. 2018.

    Ma bilo je lepo izgleda u oman,gospodja je pocrnela.koliko nas moze da priusti put u oman.a i mi radimo,nismo nepismeni i neradnici.ja sam dipl.masinski inzinjer,i o omanu mogu samo da sanjam.a i o mnogim drugim destinacijama.ali na drzavnim jaslama je izgleda najbolje.

  • Aco

    20:31 // 8. 12. 2018.

    Samo nekvalitetni ljudi, slabi i nestručni traže ustupke radi sebe, jer sebe u Oman da odvedu ne mogu. Da sam joj ja nadležni ne bi mi ni sekundu više sedela na tom mestu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: