Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 24. 10. 2019.

| Društvo

Diskriminacija i nedostatak edukacije problemi leskovačkih Roma

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
podvorce Leskovac
Podvorce jedno od leskovačkih romskih naselja, foto: B. S.

Da često odustanu od konkursa za posao zbog svoje etničke pripadnosti, zbog čega je veliki broj nezaposlenih, kažu Romi koji žive u Leskovcu. Iako nemaju problema sa sistemskom diskriminacijom, jer imaju podršku lokalne samouprave, neretko bez posla ostanu kod privatnika.

U Leskovcu se svake godine organizuju 2 Sajma zapošljavanja, a Romi najčešće tamo posao ne traže jer, kako kaže Srećko Živković, “znaju” da neće biti primljeni. podvorce leskovac Neki poslodavci ih diskriminišu, foto: B. S.

S jedne strane ne postoji dovoljna zainteresovanost samih Roma, a sa druge strane imamo nezainteresovanost poslodavaca, naročito stranih kompanija, da angažuju Rome. Postoji strah od predrasuda jer oni misle da, samim tim što su Romi, neće biti primljeni - kaže Živković.

Kao jedan od načina “oslobađanja” od ovog straha jesu radionice i tribine koje organizuju u Domu kulture Roma u naselju Podvorce, gde se, kako kaže, trude da izađu u susret svima i pomognu im oko pronalaženja posla, dok poslodavcima poručuju da imaju više razumevanja za njihovu manjinu. dom kulture roma leskovac U Domu kulture pomažu nezaposlenima, foto: B. S.

Pomažemo tako što organizujemo razgovore poslodavaca i potencijalnih radnika, zatim vršimo obuke, pomažemo oko pisanja radne biografije, simuliramo razgovor sa poslodavcem kako bi se oni pripremili i prevazišli strahove i predrasude - kaže Živković.

Dijana Amzić kaže da je nezaposlenost posledica nedovoljnog obrazovanja, a da njega nema jer Romi često nemaju podršku svojih porodica za školovanje. Ovime su, kaže, naročito pogođene žene koje ostaju kod kuće kako bi čuvale decu. dijana amzić leskovac Prepreka ka obrazovanju i porodica, foto: B. S.

U našoj zajednici i dalje vlada pravilo da je muškarac glava porodice i tako mnoge žene ostaju bez mogućnosti da završe školu jer su udate, što onda znači da nemaju svoja primanja i da ne mogu da nađu posao. Nekima je to izbor, ali često oni koji žele da se obrazuju nemaju podršku porodice - kaže Amzićeva.

Dodaje i da se ovaj problem delimično može rešiti tako što će ljudi dolaziti u Školu za obrazovanje odraslih, uključiti se u proces obrazovanja, a u tom procesu uključiti i porodicu.


Dugovanja romskih porodica velika, trgovina i socijalna davanja primarni izvori prihoda

Preko 100 miliona dinara leskovačke romske porodice duguju za vodu, za struju je dug oko 2 miliona evra, 18 miliona dinara za odvoženje smeća i 22 miliona dinara za porez, kažu nadležni.

Iako su dugovanja prema lokalnom samoupravi velika, nadležni kažu da su tolerantni i da im izlaze u susret. Romi kažu da im se računi gomilaju jer teže dolaze do posla, te nemaju novac da račune plate, ali da nadležni imaju sluha iako probijaju rokove za plaćanje. podvorce leskovac Velika dugovanja romskih porodica, foto: B. S.

U Leskovcu posao nema više od 1.600 Roma, zbog čega se okreću socijalnoj pomoći, dok im je primarna delatnost trgovina.

Idu takozvanom linijom manjeg otpora, ne ulažu u obrazovanje, već se bave trgovinom sekundarnih sirovina jer to uvek unosan posao - navode nadlženi.

Problem nastaje onda kada posao “propadne” pa se okrenu socijalnim davanjima, a na tržištu rada nisu kompetentni jer nemaju druga poslovna iskustva.


Bolji uslovi života u romskim naseljima kroz projektno finansiranje

Neorganizovanost i neuređenost naselja su takođe neki od problema, ali se radi na njihovom rešavanju. Kroz IPA programe Evropske unije u toku je priprema planskih dokumenata koji bi trebalo da reše problem prenaseljenosti i nelegalne gradnje.

Koordinatorka za romske politike Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo rekla je danas u Leskovcu da se bliže upoznala sa problemima Roma koji ovde žive, te da će sa lokalnom samoupravom, ali i sa nevladinim sektorom ubuduće raditi na njihovom rešavanju. Marta Garsija Fidalgo EU pokušava da nađe modele pomoći romskim porodicama, foto: B. S.

Mi želimo da pokažemo da je nama zaista stalo do toga da uradimo nešto i da na tome radimo. Danas smo videli šta su neki glavni problemi, mi ćemo njih evidentirati i probati da uradimo nešto povodom toga - rekla je Fidalgo.

Nakon što se uradi potrebna planska dokumentacija, preko projekta “EU podrška inkluziji Roma - osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", koji je počeo septembra 2018. godine, u planu su projekti koji će pomoći rešavanju ostalih problema romskih porodica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: