Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 3. 3. 2023.

| Društvo

“Diskriminatorski” novi most u niškoj Tvrđavi

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
most tvrđava
Dostupan za građane, ali ne za sve; foto: S. V.

Novi most u Tvrđavi nije po standardima, nije pristupačan osobama sa invaliditetom i reč je o vrsti diskriminacije, smatra pravnik Filip Mirić koji je i sam korisnik invalidskih kolica. On kaže da postoje arhitektonska pravila koja nisu ispoštovana i da je most napravljen tako da zadovolji zakonski okvir. I iz pokreta Dveri smatraju da je most neupotrebljiv za brojne Nišlije i da je prilikom izgradnje grada potrebno uzeti u obzir potrebe svih građana, dok iz Grada ne odgovaraju da li su to i uradili prilikom projekcije novog mosta.

most tvrđava Problematičan nagib; foto: S. V. Novi pešački most u Tvrđavi sada je dostupan za građane, ali iz nekih udruženja osoba sa invaliditetom smatraju da ipak nije dostupan svima. Naime, rampa namenjena građanima koji koriste kolica, bilo da su to osobe sa invaliditetom ili roditelji sa malom decom, biciklisti - je strma.

Doktor pravnih nauka i član Udruženja osoba sa cerebralnom paralizom, Filip Mirić koji se i sam kreće pomoću invalidskih kolica, smatra da most nije prilagođen invalidima.

Ta rampa definitnivno nije po standardima i ponovo imamo problem diskriminacije, odnosno nepristupačnosti javnih objekata osobama sa invaliditetom. Tekstura rampe nije dobra, a ni nagib. Rampe služe da korisnici invalidskih kolica, bilo mehaničkih bilo elektromotornih, postignu što veći nivo samostalnosti, da mogu sami da savladaju odgovarajuće potrebe, u ovom slučaju to nije tako. Postoje arhitektonska pravila, ukoliko se ona ne ispoštuju onda su rampe postavljene samo iz zakonskih razloga i neupotrebljive su - kaže Mirić.

most tvrđava "Rampa treba da bude takva da bude obezbeđena od klizanja"; foto: S. V. On ukazuje da je prekršen Zakon o sprečavanju diskriminacije osobe sa invaliditetom, ali i razni drugi propisi.

Most definitivno, po mom mišljenju, nije po standardima. Prvenstveno nedostaje rukohvat, a ni nagib nije dobar. Rampa treba da bude takva da bude obezbeđena od klizanja, ne smem ni da pomislim šta bi se desilo na ovoj rampi na mostu kad padne kiša ili sneg. Imamo dakle, i zakonski i tehnički problem - ističe Mirić.

Prema Pravilniku o tehničkim standardima pristupačnosti jasno su definisani tehnički standardi pristupačnosti kojima se obezbeđuje nesmetano kretanje dece, starih, osoba sa otežanim kretanjem i osoba sa invaliditetom. Tu su definisane visinske razlike, nagib, dužina, širina i ostale specifičnosti rampe. Filip Mirić ističe da pošto je most montažan, ima nade da se promeni, odnosno da prepravi nagib i ostali nedostaci.

pravilnik invalidi Pravilnik o tehničkim standardima pristupačnosti; foto: printscreen Da je most problematičan, ne samo osobama u kolicima već i drugima potvrđuje i Marija Golubović iz PONS Fondacije koja ističe da su rukohvati neophodni.

Koliko mogu da procenim sa slika, ova rampa je previše strma, preveliki je nagib i mislim da nije upotrebljiva za korisnike kolica, svakako ne da se po njoj kreću samostalno. Takođe, nedostatak je jer nema rukohvata, ni na njoj a ni na stepenicama, odnosno ona je u sredini na delu gde klasičan rukohvat ne postoji - kaže Golubović.

Na pitanja Južnih vesti o tome da li je prilikom projekcije mosta uzeto u obzir da on bude prilagođen osobama koje koriste kolica i kako se to procenjuje, da li je neko iz nekog Udruženja osoba sa invaliditetom konsutovan, nisu odgovorili.


Dveri: Novi drveni most u Tvrđavi neupotrebljiv za brojne Nišlije

Iz gradske organizacije Pokreta Dveri kažu da je novi most u Tvrđavi slika nebrige gradske vlasti prema Nišlijama i smatraju da svi građani moraju imati jednake mogućnosti i pristup, što i dalje nije slučaj.

most tvrđava Iz PONS Fondacije ističu da su rukohvati neophodni; foto: S. V. Nedostatak pristupa osobama sa invaliditetom i roditeljima koji kolicima ne mogu tu da prolaze, predstavlja loš primer i nesavestan odnos prema građanima. Nažalost, s obzirom na dugogodišnje iskustvo sa gradskom vlašću, ovakav pristup, njihova nebriga prema Nišlijama i “ofrlje” rad nas nisu posebno iznenadili - navodi Dveri.

Pokret ističe da je neophodno da se pri renoviranju i izgradnji grada uzimaju u obzir potrebe svih građana i zahtevaju od nadležnih da vode računa i osiguraju pogodnosti i pristup osobama sa invaliditetom u svim daljim projektima, kao i da ih prilagode porodicama sa malom decom i starijim licima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ana miljkovic

    16:44 // 5. 3. 2023.

    Deluje da je ponovljen dizajn mosta od ranije. Ovo na sredini nije rampa vec je takav most bio i ranije. Znaci oni su napravili novi da neko ne pogine na starom ali novi nije prilagodjen ljudima sa specijalnim potrebama. Znaci to na sredini nije rampa.

  • Miksa

    16:32 // 5. 3. 2023.

    Ko god je negde otišao iz Niša može da vidi koliko smo zaostali za normalnim svetom. U svakom pogledu. Ne mislim na milijarde u vidu kompanija tipa Sony ili Google. U vidu najobičnijih stvari gde su potrebni znanje i ljubav prema svojoj zemlji i gradu. Sve radimo protiv svih pravila, bahato, za šaku dolara ugradnje, prljavi smo i nedisciplinovani...Takva nam je vlast i tu smo gde smo.

  • Milutin M

    10:27 // 5. 3. 2023.

    Ovi nisu u stanju da jednu stvar urade kako treba. Naravno Niš ispašta na kraju. Ne vidim, međutim, da se neko buni. Zar je Banana najbolje od opozicije???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: