Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 5. 7. 2019.

| Društvo

Diskriminisani borci teško do naknade štete, pare sigurne samo advokatima i izvršiteljima

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
borci rata
Umesto borcima, pare idu advokatima; foto: JV/J. A.

Samo tokom 2018. i početkom 2019. godine, prema rečima učesnika rata 1999. godine Dejana Miloševića iz Kuršumlije, na ime sudskih troškova u procesima koje borci rata vode protiv države, iz Ministarstva odbrane isplaćeno je više od 70 miliona evra. Pošto se zastarelost potraživanja različito tumači, mali procenat tih para je otišao borcima, a troškove su naplatili advokati, često preko izvršitelja.

Pošto je grupa boraca, među kojima je i Milošević, svoje ratne dnevnice naplatila 2008. oni koji su takođe bili u ratu, a od države nisu mogli da naplate dnevnice, osetili su se diskriminisano.

Milošević iz ugla svedoka u sudskim procesima njegovih saboraca priča da skoro svi koji podnesu tužbu za diksriminaciju, taj spor sa državom i dobijaju, ali umesto rešenja, kako kaže ovaj borac, tek tada počinju njihovi problemi.

Mnogi od njih ne mogu da naplate štetu nanetu diskriminacijom zbog različitog tumačenja zastarelosti tih potraživanja.

Vrhovni kasacioni sud je doneo zaključak koji nije pravno obavezujuć za sudije nižih sudova. Tu piše da je rok zastarelosti potraživanja za nematerijalnu štetu 3 godine od dana kada sam ja potpisao 2008. sporazum sa Vladom Srbije. To nije tačno, rok zastarelosti je 3 godine od dana utvrđivanja diskriminacije. I mi imamo presude pojedinih sudova iz 2017, 2018, pa i ove godine koji su donosili presude u korist boraca - kaže Milošević.

kasacioni-zaključak Zaključak Vrhovnog kasacionog sudaU tom zaključku o ratnim dnevnicama Vrhovnog kasacionog suda iz 2017. godine, zaista i piše da rok zastarelosti zahteva za naknadu štete počinje da teče od momenta donošenja zaključka Vlade Srbije 17. januara 2008. godine.

S obzirom da se dužina roka, kako piše u zaključku, određuje prema Zakonu o obligacionim odnosima, što je svega 3 godine, jasno je da su skoro svi borci već probili taj rok i ne mogu da naplate nikakav novac.

Ovo potvrđuje i niški advokat Goran Đorđević koji kaže da se na osnovu pomenutog stava Vrhovnog kasacionog suda svaki tužbeni zahtev odbija kao zastareo. Ipak, on naglašava da je ovo vrlo problematično shvatanje suda.

Nema dileme da je od donošenja Uredbe Vlade prošlo 10 godina, ali utvrđivanje diskriminacije predstavlja pravni osnov za naknadu štete, a diskriminacija je utvrđena znatno kasnije. Ovo je vrlo problematično shvatanje Vrhovnog kasacionog suda, jer tužbi za naknadu štete mora da prethodi pravosnažna presuda kojom je utvrđena diskriminacija - pojašnjava Đorđević.

presuda-diskriminacija Presuda u korist boraca iz 2018. godine

Da i sudije nižih sudova širom Srbije imaju različita tumačenja pokazuju i presude iz ove i prošle godine na osnovu kojih su borci naplatili štetu. U obrazloženju tih presuda stoji ono na šta su ukazivali i Milošević i Đorđević - zastarelost je računata od donošenja pravosnažne presude kojom je utvrđena diskriminacija.


Milošević: Najviše profitiraju advokati i izvršitelji

Prema rečima Miloševića, u srpskim sudovima trenutno ima 130.000 tužbi boraca rata 1999. godine. Oni tuže državu jer su diskriminisani i traže naknadu štete. Ta šteta bi, kako kaže, otprilike pokrila sumu koju bi trebalo da dobiju na osnovu dnevnica koje potražuju.

Međutim, pošto se većina sudija poziva na stav Vrhovnog kasacionog suda, što je za Miloševića prouzrokovano političkim pritiskom, borci novac ne dobijaju, ali zato advokati redovno naplaćuju svoje troškove iz državnog budžeta.

Dejan Milošević Dejan Milošević kaže da je rešenje jednostavno ako postoji politička volja; foto: JV/M. Z.

Kada se utvrdi diskriminacija i donese presuda borci od toga nemaju nijedan dinar. A advokati u pojedinačnim slučajevima imaju čak po 60.000 do 70.000 dinara troškova po jednoj presudi. Korist imaju i izvršitelji koji presudu naplaćuju preko izvršenja, a u sporovima su umešani i visoki državni funkcioneri koji obezbeđuju da isplate idu nesmetano - priča Milošević.

Zato on predlaže da se stopiraju svi sudski sporovi i da se sa državom postigne dogovor kako bi pare, koje se već daju iz budžeta, išle borcima.

Da se postigne sporazum kao što su sa nama postigli sporazum 2008. godine. Da ne ide novac nepotrebne sudske troškove, nego da se taj novac preusmeri na borce. Sve je prosto, samo treba politička volja da se to reši - kaže Milošević.

Milošević tvrdi da je poslednjih 7 do 8 godina pisao dopise predsedniku Srbije, predsednici Vlade, ministrima, narodnim poslanicima, poslaničkim klubovima i predlagao rešnje problema boraca rata 1999. godine. Nažalost, tvrdi on, do sada niko od njih nije reagovao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    22:28 // 19. 8. 2019.

    Ako se tako drzava ophodi prema rezervistima onda vise nema rezerve.Ako slucajno dodje do neke eskalacije nece imati ko vise da se mobilise

  • Zoran

    13:00 // 6. 7. 2019.

    Ako je borcima problem što advokati naplaćuju svoje troškove (i to ne od njih, kako bi trebalo, nego po okončanju postupka od države) što ih angažuju? Mogu sami da se zastupaju, imaju prava na to, pa će i troškovi postupka biti manji, tj. samo sudse takse. Sad ispada da advokati treba za džabe da rade.
    Ista priča i za izvršitelj, da država isplaćuje sama presude ne bi bilo izvršenja.

  • slavko

    10:11 // 6. 7. 2019.

    Ulica bi to resila za mesec dana sa 10posto onih koji su tuzili.Tako se to radi,a ne udruzenja i korumpirani predsednici!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: