Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 8. 4. 2020.

| Društvo

Divlja deponija iza belopalanačke opštine prekrila izvor vode, meštani traže pomoć

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
deponija
Naselje odmah iza zgrade opštine; foto: Lj. F.

Divlju deponiju u samom centru Bele Palanke, u romskom naselju iza zgrade Opštine, počeli su da čiste meštani, ali kako kažu potrebna im je pomoć u mehanizaciji i kontejnerima. Iako su tražili od Opštine da im pomogne, pomoć ne stiže, a u ovoj lokalnoj samoupravi kažu da je čišćenje ove deponije isplanirano u budžetu.

Više od 100 porodica, mahom romske nacionalnosti, živi u naselju u Glavaševoj ulici, a kako kažu, bez kontejnera se tu godinama gomila đubre, koje je prekrilo i jedan od zajedničkih izvora pijaće vode.

Samoinicijativno su krenuli sa čišćenjem, ali kako kažu, potrebna im je pomoć, pre svega u mehanizaciji i kontejnerima.

Mi smo se organizovali da očistimo jedan deo deponije, ovo je u centru, samo zid odvaja deponiju od dvorišta Opštine. Pre nekoliko godina deponija je izazvala žuticu. Uplašeni smo, usred deponije imamo česmu sa pijaćom vodom - kaže jedan meštanin ovog naselja.

On kaže da su zahtevi više puta slati predsedniku Opštine i nadležnima, ali da odgovora nema. deponija Jedini izvor pijaće vode; foto: Lj. F.

Svake godine nas lažu, kažu ima predviđenih programa za čišćenje, a iz dana u dan ništa. Najgore je i da u tome učestvuju i neka Romska udruženja. Strah nas je da ne umremo. Ovde živi oko 500 ljudi, to je multietničko naselje. Ne možemo da stignemo do predsednika, slali smo zahteve, ali pomaka nema. Potrebna je mehanizacija, mi smo deo očistili, ali treba nam pomoć - kaže Belopalančanin.

Jedna od meštanki kaže da je ovakvo stanje gotovo 5 godina i da za njihov problem, iako su se obratili na više adresa, nema pomaka.

Predala sam zahtev u opštini, ali nema odgovora. Uplašeni smo, čistimo, ali nam je potrebna pomoć. Ovo godinama stoji ovako, nemamo kontejnere, a u samom centru je grada. Bandera je do pola zarasla u đubretu - kaže meštanka.

Da je predviđeno čišćenje ove deponije kažu u Opštini Bela Palanka, ali ne preciziraju kada će se to dogoditi. deponija Potrebna mehanizacija; foto: Lj. F.

Prilikom pripreme budžeta za 2020. godinu, na predlog Koordinatora za romska pitanja opštine Bela Palanka i JKP Komnis, opština je predvidela novac za čišćenje dvadesetak divljih deponija na celokupnoj teritoriji opštine Bela Palanka, a jedna od njih je i deponija u Glavaševoj ulici - kažu u Opštini.

Ipak, iako meštani traže da im nadležni odmah pomognu, odgovora kada će se to desiti nema, a u ovoj lokalnoj samoupravi napominju da je dezinfekcija 2 puta vršena i u ovom naselju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjana Ribič

    21:38 // 14. 4. 2020.

    Treba naplaćivati komunalne usluge i kažnjavati građane zbog neodgovornog bacanja smeća. Što se tiče opštinskih vlasti, može ih biti sramota, da imajo ovakvo smeće u centru Bele palanke. Njihova nesposobnost je nadaleko poznata.

  • Dexter

    20:07 // 8. 4. 2020.

    Pa crknite kada ste neodgovorni.

  • Narodne bezumotvorine

    13:23 // 8. 4. 2020.

    Ovo je u fazonu kad covek upao u potok pa poceo da dozova 'Upomoc ne znam da se kupam!'

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: