Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 16. 12. 2022.

| Društvo

“Divljana” i Dečiji kulturni centar spajaju se u jednu ustanovu, odlučili odbornici niške Skupštine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Radna grupa predložila, odbornici usvojili; foto: JV / Sonja Vidojković

Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar nova je ustanova, a činiće je Dečije odmaralište “Divljana” i Dečiji kulturni centar u Nišu, odlučeno je na sednici Skupštine Grada. Većnica za obrazovanje Marija Ranđelović kaže da je pitanje direktora preuranjeno i da će to takođe odlučiti Skupština, jer su oba aktuelna direktora u mandatu.

deciji centar Procenjeno da nije isplativo da postoje zasebne ustanove; foto: V. KeserPočetkom godine formirana je radna grupa koja je trebalo da sagleda da li je isplativo postojanje i poslovanje tih ustanova, kao i Narodnog univerziteta i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Nakon što je ta radna grupa predložila, a niški odbornici usvojili da se spoje Narodni univerzitet i Regionalni centar, na sednici Skupštine usvojen je i Predlog odluke o osnivanju ustanove Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar, odnosno o spajanju preostale dve ustanove.

divljana-jv Nova ustanova zvaće se Dečiji kulturno obrazovno rekreativni centar; foto: JVOne će poslovati kao Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar, a većnica Ranđelović kaže da će imati još jednu novu šifru delatnosti - medicinska nega dece.

Tu smo se rukovodili primerom iz Beograda, gde se slična ustanova zove Centar dečijih odmarališta i oporavilišta, tako da nijedna od ustanova koje za sada posluju kao posebna pravna lica neće izgubiti od svojih osnovnih delatnosti. Sve će biti objedinjene i pod šifrom ostalo obrazovanje, 85.59, pa očekujemo da to bude uspešna ustanova, koja će se ugledati na ustanove tog tipa u okruženju i biti na korist dece, pre svega, one darovite, ali i one koja svoje vreme žele da provedu na rekreativan i lep način - objašnjava Ranđelović.

Dodaje da će lokalna samouprava tako uštedeti, ali i da se očekuje potreba za novim kadrovima, kao i da će sve biti u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu.

Marija Ranđelović Ranđelović kaže da će lokalna samouprava uštedeti; foto: JV / Sonja VidojkovićTvrdi da zaposleni neće trpeti nikakve posledice kada je reč o platama i radnom odnosu, a da u situacijama poput te, kada su oba direktora u mandatu, Skupština treba da donese odluku.

V. d. Načelnika Uprave za finansije Nina Ilić pojašnjava da je usvajanje osnivačkog akta prvi korak i da sledi usvajanje statuta, a da će tek nakon toga biti odrađen rebalans budžeta, kako bi se te pozicije spojile i kako bi se nova ustanova finansirala sa jednog mesta.


“Niš, moj grad”: “Divljana” je prepuštena sebi, urušena i “očerupana”

Branislav Jovanović Opozicija smatra da je "Divljana" urušena; foto: JV / Sonja VidojkovićOdbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković kaže da primer “Divljane” pokazuje da gradska vlast nema politiku i da ne zna kako prići najmlađima.

Podnosio sam inicijative kada je reč o Divljani. Tražio sam da se opredeli 15 miliona dinara za nju još pre 2-3 godine. Grad je tada prihvatio to i izdvojio taj novac. Divljana je stala na noge i opet, na kraju krajeva, prepuštena je sama sebi i krenula je opet da se urušava - navodi on.

Branislav Jovanović iz te koalicije veruje da će sličnu sudbinu doživeti i neka niška preduzeća, poput JKP Parking servis i JKP Mediana.

Mediana tone, 100 ljudi je otišlo na proslavu od 1.100. Nezadovoljstvo, niske plate, vozila koja su kao strašila na ulicama, po četiri metra visoka, kao u filmu Kamiondžije, da se uplašiš na ulici kad ih vidiš. Ne mogu da ubace đubre iz korpi, koliko je visoko. Treba da si Vlade Divac da zakucaš onu korpu za otpatke. Jadni, siroti, trčkaju pored kamiona, ne mogu da ubace đubre. To je naša slika i prilika - poručuje Jovanović.

Trebalo je razmišljati o tome, kako kaže, da u Dečijem centru bude vrtić jer je prostor adekvatan, dok 700 mališana čeka upis.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kamtar

    20:58 // 16. 12. 2022.

    Kad poznata nam cipelarka kaže da će Grad uštedeti ovakvom odlukom, sve nam je jasno. Verovatno će polovinu zaposlenih najuriti na NSZ, a ostalima dati minimalac. Direktor će biti iz redova kome pripadne plen, nema tu nekakve mudrolije. Kako stvari stoje može da se desi da upravo cipelarka dobije to mesto, pošto se ona mnogo razume u obrazovanje.

  • profesor

    20:05 // 16. 12. 2022.

    preispituju rentabilnost obrazovnih i kulturnih institucija?! U zemlju u kojoj imamo javna preduzeća koji su tu zbog partijskih uhlebljenja...

  • Zika

    15:43 // 16. 12. 2022.

    E vodovod u minusu, hahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: