Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 13. 10. 2023.

| Društvo

Divlje svinje uništavaju voćnjake i zasade u okolini Žitnog Potoka

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
uništen zasad
Divlje svinje uništavaju voćnjake i poljoprivredne kulture; Foto: I. G.

Meštani planinskih sela oko Žitnog Potoka, tridesetak kilometara od Prokuplja, već nekoliko godina muku muče i ne znaju kako da zaštite svoje useve i voćnjake od najezde divljih svinja, koje im preko noći, a često i danju potpuno unište čitavu njivu. Radi se o selima u blizini rezervata Lovačkog udruženja "Toplica" u Prokuplju, gde su potvrdili da divlje svinje prave veliki problem i da su zato ove godine ranije počeli lovnu sezonu u kojoj je za oko mesec dana već odstreljeno stotinak svinja.

Ivan Glušac iz Novog Đurevca kod Žitnog Potoka kaže da mu je pričinjena šteta od više stotina hiljada dinara, da je prošle godine tužio, ali da za sada nema nekog pomaka oko naplate. IMG-0202 Divlje svinje prave veliki problem meštanima; Foto: I. G.

I prošle godine su sve uništile, a ove godine posebno poslednjih mesec, dva, bukvalno sve jedu. Meni su za mesec dana uništili šljivak na oko 5 hektara, radi se o krdima divljih svinja koje za kratko vreme naprave pustoš. Od ovoga ne postoji odbrana, nije samo moja parcela na meti, svima su uništeni zasadi, bilo da se radi o usevima kukuruza, pšenice ili šljive, kao i ostalog voća i povrća - kaže Glušac.

Naglašava da je pokušao da se zaštiti kupovinom plinskog topa, ali da ni to ne pomaže jer se svinje vrlo brzo naviknu na zvuk i nakon toga se ne plaše.

Glušac tvrdi i da je prethodnih godina uložio dosta novca da bi formirao zasad šljiva, iskopao je bazen za navodnjavanje, ali sve je to sada izgubilo smisla jer nema načina da zaštiti svoj posed. zasad sljive Polomljeni zasadi šljiva; Foto: I. G.

Štete su ogromne i meni i svim ljudima koji ovde nešto rade oko poljoprivrede u ovom kraju. I kad se sadi i kad treba da se ubere letina sve to divlje svinje unište - dodaje Glušac.

I njegove komšije, ali i meštani okolnih planinskih sela ističu da su štete na zasadima, od krompira i kukuruza do voćnjaka, svake godine sve veće.

Da bi osigurali svoje zasada od štete od divljih životinja ratari bi morali da ograde svoje njive, ali oni kažu da je to skoro nemoguće, jer su za to potrebni veliki finansijski izdaci koji se nebi isplatili ni za 20 godina.


Lovci osigurani kod države, upućuju oštećene da tuže

U Lovačkom udruženju u Prokuplju svesni su problema koji imaju meštani, da im divlje svinje prave ogromnu štetu i da je zato ove godine lovna sezona počela ranije. lovačko Lovačko udruženje u Prokuplju ne negira da svinje prave problem meštanima; Foto: Lj. M.

Kako bi povećali populaciju svinja, mi smo zabranili lov prethodnih nekoliko godina. Ove godine je lov počeo nešto ranije, baš zbog velike štete koje su svinje počele da prave poljoprivrednicima u tom kraju. Nemoguće je proceniti koliko tačno ima svinja u rezervatu - kažu u Lovačkom udruženju.

Procedura je da oštećeni poljoprivrednici imaju registrovano gazdinstvo ili ugovor o zakupu i da se obrate Lovačkom udruženju, koje dalje prosleđuje nadležnim institucijama u državi, a jedini način da se naplati je tužba.

Lovačko udruženje u Prokuplju pokriva prostor od preko 60.000 hektara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    08:59 // 15. 10. 2023.

    Nije to bitno, bitno je da se preda oružje i razoruža narod.

  • Гага

    21:40 // 13. 10. 2023.

    ...А имају ли они ловачко удружење?!

    • Lovac

      06:06 // 14. 10. 2023.

      Da si pročitala tekst, bar uvodni deo, ne bi postavila ovakvo glupo pitanje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: