Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 27. 4. 2022.

| Društvo

Đaci blačke škole bez ekskurzije, roditelji bez novca, a u agenciji kažu sve po zakonu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
škola
Roditeljima već 2 godine nije vraćen novac koji su uplatili za ekskurzije đaka; Foto: OŠ Stojan Novaković, Blace

Iako su novac uplatili još 2020. godine, pojedini roditelji đaka koji pohađaju blačku Osnovnu školu "Stojan Novaković" tvrde da do danas nije realizovana planirana ekskurzija za njihovu decu, a novac im se već 2 godine ne vraća. I dok roditelji tvrde da neko želi da ih prevari i da će ostati bez uplaćenog novca, u niškoj agenciji koja je trebala da realizuje putovanje kažu da je sve po zakonu i da će novac biti vraćen do januara 2023. godine, do kada je uredbom Vlade Srbije dat rok.

Roditelji kažu da su novac uplatili pre početka pandemije virusa korona i da im je, pošto nisu realizovane predviđene aktivnosti, rečeno da će novac biti vraćen do janura ove godine. škola Direktorka škole kaže da je sve uradila da se roditeljima pomogne; Foto: OŠ Stojan Novaković, Blace

U januaru 2022. godine nas obaveštavaju da se novac vraća januara 2023. godine. Kada smo na roditeljskim sastancima probali da zakažemo sastanak sa direktorkom škole, ista je to uporno odbijala. Najveći problem je što je izostala komunikacija na relaciji direktorke i roditelja koji su zgranuti i uvređeni njenim pristupom ovom problemu. Obratili smo se Ministarstvu prosvete i još uvek čekamo odgovor. Sumnjamo da neko želi da nas prevari i da se namerno odugovlači da se novac vrati, kako bi istekao rok za tužbu - kažu zabrinuti roditelji.

Oni krive direktorku da ne zastupa interese roditelja i traže da raskine ugovor sa agencijom jer, kako tvrde, postoji član u ugovoru koji to dozvoljava.

Sa druge strane Marija Ćurčić, direktorka škole, kaže da je više puta na različite načine pokušavala da reši problem i da izađe roditeljima u susret, da je u međuvremenu zamenska putovanja iskoristilo oko 400 đaka, ali da je problem ostao kod još 40-ak učenika.

Iako u tom periodu ja nisam bila direktor škole, dolaskom na funkciju pokušala sam da rešim problem. Tačno je da deo učenika nije iskoristio ekskurziju koja je uplaćena još pre 2 godine. Pokušala sam da izvršim zamensku ekskurziju, međutim, problem je nastao jer u tadašnjem ugovoru nije ubačena naknada za dnevnice za profesore razredne nastave. U međuvremenu su i cene skočile pa je agencija tražila da se doplati, mislim da je u pitanju iznos od 4.000 dinara. Roditelji nisu pristali na doplatu jer smatraju da su prevareni – kaže direktorka Ćurčić.

Naglašava da novac nije u školi i da ima obećanje agencije da će uplaćena sredstva biti vraćena u skladu sa uredbom Vlade, najkasnije do januara 2023. godine.


Agencija čeka povraćaj uplaćenog novca da bi vratili školi

Iz agencije "Prima plus" iz Niša ne negiraju da postoje potraživanja dela novca za nerealizovane ekskurzije u blačkoj školi i tvrde da će roditeljima biti vraćen novac. škola U agenciji kažu da nema razloga za brigu i da će novac biti vraćen; Foto: OŠ Stojan Novaković, Blace

Ta škola je u trenutku pandemije korona virusa imala uplaćena više putovanja za đake, koja su obustavljena ne našom krivicom. U sledećoj godini smo odradili veći broj putovanja po cenama koje su bile dogovorene ranije, iako smo i tada kao agencija imali gubitke jer su u međuvremenu cene skočile. Manji deo od oko 40-ak đaka, odnosno njihovi roditelji, nisu se složili da im deca putuju – kaže direktor agencije Dejan Svetozarević.

Naglašava da je oko 400 đaka te škole iskoristilo zamensko putovanje tokom 2021. godine.

Ove godine smo dali novu ponudu za zamensko putovanje, s tim da je trebalo da se doplati određena svota novca, što roditelji nisu prihvatili. Ono što je važno, ni jednog trenutka nije rečeno da novac neće biti vraćen, već da će to biti realizovano u skladu sa zakonom i krajnjim rokom do januara 2023. godine. Mi taj novac uplaćen od roditelja nismo čuvali, već smo uplaćivali hotelima koji će do januara sledeće godine imati obavezu da nam ga vrate i mi ćemo nakon toga izvršiti povraćaj školi, a oni roditeljima – dodaje Dejan Svetozarević.

On tvrdi da se za oko 40-ak učenika koji nisu hteli zamenska putovanja duguje oko 300.000 dinara ili oko 9.000 po đaku, a da se duguje i uplaćivani novac za tadašnje osmake za koje je naknadno bilo nemoguće realizovati zamenska putovanja jer su završili školu, pa će i njima biti vraćen novac i to je iznos, kako kaže, nešto manji od 600.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Manojlović

    16:57 // 28. 4. 2022.

    Roditelji da se obrate Organizaciji zaštite potrošača Efektiva,g-dinu Dejanu Gavriloviću, radi rešavanja problema.

  • Pedjax

    02:38 // 28. 4. 2022.

    Ubogi smo, potpuno. Zamislite da se desilo u nekoj Beogradskoj opštini. Sramota je da čitamo o nečemu što može da se završi jednim telefonskim pozivom. Boli, najstvarnije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: