Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 4. 4. 2015.

| Društvo

Đaci i studenti udruženo poručuju da "Nauk nije bauk"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
DSC-3416
Plamen gori i u vrtlogu (foto: Vanja Keser)

Kako da napravite vulkan, šta biste videli i kako hodali da ste pijani, šta je beskonačna kocka, kako plamen može da igra i šta rade forenzičari na mestu zločina neka su od hiljadu pitanja na koja odgovore možete naći ako posetite „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu u Nišu.

DSC-3275 Od pur-pene i kućnog materijala može napraviti vulkan iz kog će lava zaista poteći (foto: Vanja Keser)Nakon jučerašnjeg otvaranja festivala koji organizuju đaci i profesori Gimnazije „Svetozar Marković“ uz pomoć studenata i profesora Elektronskog fakulteta, među posetiocima se čulo da je festival prerastao i dva sprata fakultetskog hola.

Zbog gužve na otvaranju, bilo je nemoguće videti baš svaku postavku koje je organizovalo 67 izlagača - predstavnika osnovnih i srednjih škola, fakulteta i naučnih instituta...

Članovi Udruženja za nauku i umetnost pokazali su da je za pravi kućni vulkan dovoljno samo malo mašte.

Sam oblik napravite od pur-pene, a da bi lava počela da teče, potrebni su vam soda bikarbona, tečnost za suđe, boja za kolače i sirće - kažu u Udruženju za nauku i umetnost.

DSC-3354 Jedar red sa led-diodama pravi željeni lik (foto: Vanja Keser)Oni koji su uspeli da se probiju do postavke Visoke tehničke škole iz Niša i bili dovoljno strpljivi da čekaju u redu, mogli su da stave „pijane naočare“ i da osete kako je to ako se pretera sa alkoholom.

Predstavnici Departmana za fiziku PMF-a postavku su posvetili obeležavanju Međunarodne godine svetlosti. Možete videti kako svetlost koja se o ogledalo reflektuje samo sa jednog sloja led-dioda može da nas zavara i stvori utisak beskonačne kocke. Mlaz vode kroz koji je usmerena svetlost iskoristili su da nam predstave model optičkog kabla.

Samo jedan optički kabl može da prenese 15 miliona razgovora istovremeno. Sada nam omogućava i internet velike brzine - čućete od studenata i profesora ovog departmana.

DSC-3314 Mlaz vode kao model optičkog kabla (foto: Vanja Keser)Studenti su pokazali kako samo jedan red led-dioda koje se u pravom momentu pale i gase i okreću u krug poput kazaljke na satu, ali mnogo većom brzinom, može da pravi oblike koji izgledaju kao da lebde u vazduhu.

Kod đaka Gimnazije „Svetozar Marković“ možete videti da i sveća "pije" vodu, a kod njihovih vršnjaka iz Prehrambeno-hemijske škole šta sve forenzičari urade kada dođu na mesto zločina.

Korišćenjem određenih reagenasa, lako možemo da utvrdimo jeste li pucali, odnosno imate li baruta na koži ruke. Zavisno od toga kako ova mrlja reaguje u kontaktu sa određenom tečnošću, bićemo sigurni da li je od krvi, a otisak karmina sa čaše prenosimo na papir i nalazimo kome pripada jer su brazde na usnama specifične za svaku osobu, isto kao otisak prsta - priča jedan đak ove škole.

DSC-3336 Teslina kugla uvek zanimljiva posetiocima (foto: Vanja Keser)Đaci dvojezičnog odeljenja OŠ „Kralj Petar Prvi“ su za svojim štandom „Cook your gift“ posetiocima pokazali da je poklon moguće napraviti kuvanjem. Sa  nastavnicom likovne kulture su od mase nalik plastelinu pravili nakit koji posle kuvanja očvrsne i poklanjali ga, kažu, njima dragim osobama.

Na 7. festivalu „Nauk nije bauk“ koji traje još danas do 20 sati, možete ispitati svoje reflekse, saznati da li je levitacija mašta ili stvarnost, pisati nevidljivim mastilom, posmatrati Sunce kroz teleskop, naučiti kako da bateriju napravite od voća, otkriti da korisna kozmetička sredstva imate baš u svom frižideru i od raspoloženih đaka i studenata dobiti odgovore na sve što vas o nauci zanima.   

Osim na postavkama, iznenađenja iz svih naučnih oblasti očekuju vas i na predavanjimaradionicamatribinamadebatama...

DSC-3322 Želite da vidite mesto zločina? (foto: Vanja Keser)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: