Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 24. 1. 2013.

| Društvo

Đaci ipak čitaju

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
skola-ucitelja-tasa.jpg

U torbama đaka iz niške škole “Učitelj Tasa”, pored školskog pribora, u torbama su često i knjige koje nisu školska obaveza ni deo lektire.

Nije slučajno što ovu školu prepoznaju kao onu čiji učenici najviše čitaju. O knjigama vode “čitalačke dnevnike”, remek dela u malom. Prepisuju citate koji im se dopadaju, zapisuju svoje misli i komentare o likovima, a događaje iz knjiga ilustruju crtežima.

Na početku školske godine učenici se sa nastavnicom dogovaraju koliko će knjiga pored obavezne lektire pročitati tokom godine.

- Knjige koje sami biramo su nam zanimljivije. Lektira je obavezna, a čim je nešto obavezno nama zvuči naporno, iako tu ima dobrih knjiga kao što je “Kroz pustinju i prašumu” - kaže učenica Lela Vučković.

Deca kažu da često nakon što pročitaju knjigu potraže i film snimljen po njoj, jer vole da uporede.

- Knjige biram po naslovima i opisu koji je uglavnom na zadnjim koricama. Često koristim i Internet, jer na sajtovima izdavača ima i preporuka onih koji su već pročitali te knjige. Takođe, jedni drugima u odeljenju preporučujemo najbolje, tako da je i zanimljivije jer posle možemo da razgovaramo i vidimo kome se šta dopalo - kaže Sara Stojanović iz šestog razreda.

Nastavnica srpskog jezika Svetlana Medar pomaže deci da već od petog razreda pravljenjem čitalačkog dnevnika razviju ljubav prema knjizi i čitalačku naviku.

- Deca u ovom periodu formiraju navike i znamo da ako sada ne steknu čitalačku naviku, posle će biti mnogo teže. Dogovorili smo se da postoji minimalni broj knjiga koje bi trebalo da pročitaju, a zajedno procenjujemo koliko će tokom meseca pročitati. Vrlo često deca čitaju i mnogo više. Ipak, trudimo se i da ih naučimo da se sami organizuju i uspešno završe i ostale školske obaveze - kaže Medar.

U razgovoru sa ovim učenicima, iznenadi i to što o knjigama razmišljaju i analiziraju ih kao odrasli.

- Čitajući različite knjige postajemo bogatiji novim pričama. To nam znači i zbog škole, jer nam je mašta bogatija kad pišemo sastave, imamo zanimljivije konstrukcije rečenica i lakše analiziramo knjige - kaže Stefan Stojanović.

deca

U ovom odeljenju prošle godine nagrađeno je dvoje učenika koji su pročitali najviše knjiga i najlepše ih ilustrovali u svojim čitalačkim dnevnicima.

Jedna od nagrađenih je Teodora Lazić koja je čak 19 knjiga prepričala i ilustrovala crtežima i kolažima.

- Volim da čitam i mislim da je to zabavno. Tako razvijamo mišljenje i obogaćujemo fond reči. Kroz dnevnike koje pravimo možemo da pokažemo i drugovima koliko smo kreativni i da ih zainteresujemo da pročitaju knjigu koja se nama dopala - kaže Teodora Lazić.

 

Njeni prijatelji najčešće vole da čitaju knjige o avanturama vršnjaka sa kojima mogu da se poistovete. Među omiljenima su i Hari Poter i misterije Agate Kristi, Džeronimo Stilton, kao i knjige sa kratkim šaljivim pričama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav

    14:14 // 24. 1. 2013.

    Kako lep narucen tekst. I to bas sada kada gospodin Mica treba da bude smenjen. Bas se pitam da li djaci moje voljene skole u tim knjigama uce kako da zlostavljaju svoje drugove. Dete je povredjeno 31.12. naocigled obezbedjenja koje roditelji uredno placaju. Testovi se kopiraju u kopirnici van skole sa kojom g-din direktor ima dil a to sve roditelji placaju. Prevoz za ekskurzije radi firma gde dir. opet ima dil. da ne pominjem deo od nove fiskulturne sale. Samo tako uzmi dok mozes. Gledam samo da mi dete zivo i zdravo izadje iz te skole. Bruka sta se napravi od najbolje skole u Nisu a stvarno se nadam da ce doci neko ko ce ,barem zbog dece , da sredi stvari !

    • Miodrag Pejić

      09:58 // 26. 1. 2013.

      Господине Мирославе, да сте заиста заинтересовани за рад школе, знали би да је 31.12. почео зимски распуст, те да ниједан ученик школе није могао бити повређен на очиглед обезбеђења, јер није било ни наставе ни обезбеђења у школи.Што се самог обезбеђења тиче, оно је ангажовано на иницијативу Савета родитеља школе, а плаћање је, нажалост, далеко од уредног.Тестове копира секретар школе, на школском копир-апарату и папиру који набавља школа, а понуде за екскурзије иду Савету родитеља, који врши избор понуђача.Издавањем сале се бави Школски одбор, а приход служи за набавку материјално-техничких средстава за потребе школе.Узгред, "наручени" текст је заправо препричан прилог са ТВ Б92.И на крају, хвала на обавештењу да треба да будем смењен, вероватно имате дојаву из "кругова блиских Влади".За сва питања везана за рад школе, Вама и свим родитељима ученика школе стојим на располагању.Срдачан поздрав.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: