Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 17. 9. 2015.

| Društvo

Đaci iz Draževca ponovo u klupama, Grad obećava da će platiti prevoz

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-OS-Branislav-Nusic.jpg
Đaci iz Draževca ponovo na nastavi; foto: arhiva JV

Iako još uvek nema pravnog osnova da se đacima iz Draževca koji idu u školu u Donjoj Trnavi plaća prevoz, Grad Niš je u dogovoru sa prevoznikom obezbedio mesečne kartice, ali je još nejasno ko će i kada to platiti.

Tridesetak đaka iz aleksinačkog sela Draževca dve nedelje nije išlo na nastavu u najbližu školu u Donjoj Trnavi jer ni Opština Aleksinac ni Grad Niš nisu mogli da im plaćaju prevoz zbog toga što "nema zakonskog osnova".

Problem je navodno u tome što deca žive na teritoriji Aleksinca, a škola je na teritoriji Niša.

490x370-pesaci-djaci Iz protesta pešačili u školu 5 kmNakon što su đaci u ponedeljak iz protesta pešačili do škole magistralnim putem dugim 5 km, iz Grada Niša je stiglo uveravanje da je problem, makar privremeno, rešen u dogovoru sa Niš-ekspresom. Kako kaže gradonačelnik Zoran Perišić, kartice su obezbeđene, ali Grad će ih platiti "tek po ispunjenju zakonskih uslova". 

Međutim, pitanje je kada će se zakonski uslovi steći.

Mi nastavljamo svoju akciju ka Ministarstvu prosvete da Vlada izmeni svoju uredbu i omogući nam da postupamo po zakonu. U međuvremenu, dogovorili smo se sa Niš-ekspresom da obezbedi kartice koje ćemo platiti ali kako se odnose prema nama, ne bi me čudilo da nam taj dug i oproste. U pitanju je oko 200.000 dinara do kraja godine, a to nije velika suma - kaže Perišić.

Direktor škole “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi Marko Ristić potvrđuje da su đaci dobili kartice, ali je račun za njih, kaže, ispostavljen školi.

Imamo uveravanje gradonačelnika da će Grad to na kraju platiti. Nadam se da su ozbiljni i da neće čas ovako, čas onako, nego da će platiti ako su tako obećali. Što se izgubljenih časova tiče, svaki nastavnik ima svoj plan, tako da će sve brzo biti nadoknađeno - kaže Ristić.

Prema njegovim rečima, ova situacija je pokazala manjkavost Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji definiše da  "učenik kome je na osnovu zahteva roditelja, odnosno staratelja omogućeno da pohađa školu van područja kome pripada ima pravo na besplatan prevoz samo u okviru školskog područja u kojem ima prebivalište.“

Zato bi, tvrde u Opštini Aleksinac, plaćanjem prevoza đacima koji idu u nišku školu prekršili zakon, a od finansiranja se iz istog razloga ograđivao i Grad Niš.

Kako kažu u Upravi za obrazovanje, problem se može trajno rešiti samo ako se nađe pravni osnov sa Ministarstvom prosvete - da se izmeni Zakon u ovom delu ili da se donese zaključak kojim će se problem “premostiti” do izmene zakona.

Podsetimo, ovaj problem đaci su imali i prošle školske godine. Tada je nađeno privremeno rešenje da prevoz đacima plaćaju sponzori koje je obezbedila Opština Aleksinac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miro

    12:11 // 17. 9. 2015.

    a sadatajac,niko nista ne komentarise

    • Oblak

      13:09 // 17. 9. 2015.

      @miro, dobro je to što se grad Niš založio i što su deca ponovo u školskim klupama i neće se maltretirati. Loše je to što grad Niš preuzima na sebe ono za šta nije nadležan, to treba da plati budžet opštine Aleksinac. U svakom slučaju pozitivan glas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: