Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 3. 7. 2019.

| Društvo

Đaci iz OŠ "Sveti Sava" najbolji na maloj maturi, u Nišu niko nema maksimalnih 100 poena

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
prijemni
Mala matura prošla, čekaju se rezultati upisa u srednje škole; foto: N. S.

I pored želje maturanata da se ove godine prijemni ispiti ponište i da se u srednje škole upišu na osnovu uspeha iz osnovnih, njihov završni ispit će se bodovati, a već su popisali svoje želje i čekaju odluku gde će biti primljeni. U Nišu su zadatke najbolje uradili učenici OŠ "Sveti Sava", a ove godine niko nije sakupio maksimalnih 100 poena.

Iako je i ovogodišnju malu maturu obeležilo to što su rešenja dan pred prijemni "procurila" i kružila društvenim mrežama, a osmaci su zato protestovali i uzvikivali "nećemo prijemni", gotovo svi su radili završni test.

Od redovnih škola u Nišavskom okrugu su se ove godine najbolje pokazali maturanti iz škole "Sveti Sava", a iza njih su "Dositej Obradović", "Učitelj Tasa", "Car Konstantin" i "Ratko Vukićević". Direktorka najbolje plasirane škole Sanela Tarana se pohvalila ovim uspehom, a ističe da su se učenici sa nastavnicima pripremali cele godine za svih 7 predmeta koje su polagali u okviru završnog ispita.

Kaže da je svih 124 osmaka radilo test iz srpskog, matematike i kombinovani, kao i da prepisivanja nije bilo.

Nije bilo prepisivanja i bila je rigoroza kontrola na prijemnom. Ranije smo bili na "crnoj listi" Ministarstva zbog dobrih rezultata i sumnjalo se da je deci dozvoljeno da prepisuju, pa smo ove godine imali 2 supervizora. Očekivali smo još bolji rezultate, ali deca su se malo opustila zbog svih ovih događaja i zato što su mislili da će da se poništi ispit - priča Tarana.

Podstrek deci da se potrude na maloj maturi dao je i probni završni test na kome su bili solidni, dodaje, pa su se još više potrudili da briljiraju na nedavno održanom ispitu.

Tarana kaže i da prosečno oko 50 % učenika OŠ "Sveti Sava" upiše neku od 4 niške gimnazije, a čak 90 % njih prvu školu sa liste želja. Nada se da će tako biti i ove godine.


"Rezultati realni i bolji nego prethodnih godina"

Da se uspeh neke škole ne meri samo rezultatima koje su deca postigla na završnom testu, već i time koju školu sa liste želja su đaci upisali - kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo, a ti rezultati se još čekaju.

Da bi neka škola bila najuspešnija, pored toga što bi trebalo da deca budu realno ocenjivana, da su uradila dobro završni ispit, treba i što više učenika da su po prvoj želji upisana, tako se meri uspešnost škole. To su neki parametri za koje je još rano - pojašnjava Gejo.

Uspeh pomenutih niških škola Gejo ocenjuje kao očekivan, jer je reč o gradskim školama koje tradicionalno imaju dobar uspeh na maloj maturi.

Gejo napominje da su ovogodišnji rezultati sa prijemnog realni i mnogo bolji nego prošle, a posebno pretprošle godine, kada je i Ministarstvo prosvete reagovalo zbog “neočekivano dobrih rezultata male mature” u Nišu.

Ove godine u redovnim školama u Nišu nije bilo učenika koji su imali maksimalnih 100 poena, ali Gejo ističe da je bilo onih koji su imali samo pola poena manje, što je odličan uspeh.

Svaki učenik ima prava da omane, jer je tu pitanje zamki i nekih pitanja koja ne uče u školi. Imamo učenicu koja je ostvarila svih 20 na svakom testu, ona je iz specijalne škole. Iz redovne škole, čak ni ovi iz gimnazije, nemaju maksimum nego na primer 20, 20, 19,5. Negde komisija nije priznala sitnu grešku i to je odmah pola boda manje. Za pola boda ima dosta dece koja nisu prošla. Ali jednostavno to su te zamke, ali ja njih mogu da smatram Vukovcima, jer bilo je i težih pitanja, i zamke su bile, dosta teških zadataka na kombinovanom - priča Gejo.

Iako je rezultatima na ispitu zadovoljan, kaže da ostaje "borba" da kriterijumi ocenjivanja tokom školovanja ne budu toliko visoki, jer je mnogo Vukovaca. Upoređivaće se i kako su "prošli" odlični đaci na maloj maturi, jer je nerealno da oni imaju ispod 15 poena na završnom ispitu.

Podsetimo, Gejo je i u debati "60" minuta ocenio da je ovogodišnji prijemni bio "bolji nego ikad" i najkvalitetniji do sada, a govorilo se i o velikom broju vukovaca i o tome kakvo je obrazovanje u Srbiji danas i emisiju možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nele

    14:03 // 4. 7. 2019.

    Pa naravno da nemaju, kad umesto da uce, oni dizu revolucije!

  • Marija Marjanovic

    17:02 // 3. 7. 2019.

    Najbolji su , ali u prepisivanju.Bruka za prosvetu.Zbog prepisivanja ce potisnuti decu koja su pokazala znanje.Gejo je sramota za prosvetu, gleda samo licni interes.Nalupetao se u emisiji

    • Dragana

      18:24 // 3. 7. 2019.

      Gejo govori bez dokaza i strucnih analiza i kompetencija ida udovolji ministarstvu .Slucajni prolaznik bi dao bolju izjavu.Bruka za prosvetne radnike

    • Mama

      18:37 // 3. 7. 2019.

      Po cemu ste zakljucili da su prepisivali? Jel ste upoznati sa tim da imaju najvise postignutih rezultata na republickim takmicenjima? Kako potisnuti nekoga ko nista ne zna? Sa djacima OS ,,Sveti Sava" se radi cele godine pa su nagrade evidentne na kraju, logicno.
      Sto se Geja tice, u pravu ste. Nije njemu mesto u Ministarstvu, vec na pijacnoj tezgi.

    • penzioner

      10:25 // 4. 7. 2019.

      Od koga su prepisivali,zivota ti?

  • Informaticar

    15:58 // 3. 7. 2019.

    Kao slucajni nepristrasni svedok mogu da kazam da je direktorka OS Sveti Sava izuzetna osoba. Smirena, razumna i sa autoritetom. Za pocetak sve pohvale za njeno ponasanje.

    • Milica

      08:50 // 4. 7. 2019.

      Providne su ove pohvale same sebe.Smesno i tuzno.
      Naravno da ima dobre dece i to nije uspeh skole jer smo se odrali od placanja casova i bilo je prepisivanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: