Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 8. 1. 2022.

| Društvo

Đaci iz Sićeva i Ostrovice u učionici, radionici ili na njivi stiču znanje i radne navike

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
0-02-0a-ba1ae7d7d7c8d32c237c92a47b536fd400366f77fb07285019589457e2bb6163_6878378f3e208cfd

Sadnja i berba voća i povrća, pravljenje ukrasa i suvenira i ukrašavanje raznih predmeta - neke su od aktivnosti u učeničkoj zadruzi “Nadeždine pčelice” u kojima već godinu i po dana učestvuju đaci Osnovne škole “Nadežda Petrović” u Sićevu, ali i njihovi roditelji i nastavnici. Trude se da tako kod dece razvijaju radne navike, preduzetnički duh i kreativnost.

Ukupno je 100 zadrugara, među kojima ima dece, roditelja i zaposlenih u školi, a do sada su u okviru poljoprivredne sekcije sadili krompir, pasulj, šljive i tikve na njivama u Sićevu, ali i Ostrovici, gde je izdvojeno odeljenje.

Učenička zadruga "Nadeždine pčelice" Deci zanimljiva poljoprivredna sekcija; foto: Učenička zadruga "Nadeždine pčelice"Bio je konkurs Ministarstva prosvete gde smo aplicirali. Želeli smo da realizujemo projekat podizanja zasada šljiva i dobili smo sredstva, oko 200.000. Tim sredstvima smo nabavili motokultivator, trimer, sadnice šljiva, makaze za orezivanje i svu opremu koja nam treba da taj projekat realizujemo, to smo realizovali u novembru - kaže direktorka zadruge “Nadeždine pčelice” Maja Stanković.

Kada je reč o kreativnoj sekciji, koriste razne materijale, kao što su karton, pleksiglas i šper-ploča, pa su do sada ukrašavali flaše, kutije i lejke, a pomoću laser mašine prave i priveske.

Stanković objašnjava da se tako trude da kod dece razviju radne navike, kreativnost i preduzetnički duh, pa ono što naprave prodaju na izložbama i kupuju materijal za nove aktivnosti.

0-02-0a-05c57a8803caa13b706c44a16fb076cdf4e81c3f0e400a5f1498aa3bf4ad7235_2dd0e8d38b672353 Prema njenim rečima, odlučili su da zadrugu nazovu “Nadeždine pčelice” kako bi sledili put čuvene slikarke, ali i kako bi bili vredni kao pčele.

Timski rad i druženje privukli su učenicu šestog razreda Adaletu Musić da učestvuje u aktivnostima zadruge, a do sada joj je najzanimljivija bila berba.

Učenica osmog razreda Ljubica Živković kaže da se rado druži sa ostalim zadrugarima i uči nove stvari, a najviše voli da se u društvu bavi dekoracijom.

Učenička zadruga "Nadeždine pčelice" Pomažu im roditelji i nastavnici; foto: Učenička zadruga "Nadeždine pčelice"Stanković navodi da decu dosta zanima i rad na laseru jer im je zanimljiv taj vid tehnologije i dodaje da je uloga roditelja najpre da deci pruže podršku, a oni koji imaju vremena uključuju se u izradu suvenira i ukrasa, kao i u sadnju voća i povrća.

Majka jedne učenice Snežana Živković zadrugu vidi kao priliku da roditelji više vremena provode sa decom, ali i da svi zajedno uživaju u prirodi.

Pokazujemo deci da je potrebno uložiti trud i rad, i to u tačno određeno vreme, kako nalaže poljoprivredni kalendar, a priroda nas na kraju nagradi. Kroz kreativnu radionicu deci smo pružali podršku tako što smo rado kupovali njihove radove, koji, osim što su interesantni, imaju i praktičnu primenu. Tako smo im pokazali da mogu da budu u isto vreme kreativni i preduzetnici - objašnjava Živković.

Učenička zadruga "Nadeždine pčelice" Organizuju i prodajne izložbe; foto: Učenička zadruga "Nadeždine pčelice"Jedna od majki koja učestvuje u aktivnostima zadruge je i Jelena Bekirović, koja ističe da je važno da se roditelji uključe i zajedno sa nastavnicima doprinesu da deca provode vreme na produktivan način.

Do sada su radove izlagali na prazničnim izložbama, a Stanković kaže da planiraju da se još razvijaju i šire svoje aktivnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Peric

    21:52 // 18. 2. 2022.

    'оће ли професори и пластеник да им се направи пошто им је мала количина рода овако. И тако све однесу, а деци ништа не оставе. Срамно!

  • S.R. SIĆEVO

    19:06 // 10. 1. 2022.

    Ohrabrite se, pa kometarišite i nešto pozitivno.
    Bravo za "Sićevačke pčelice".

  • B.Petrović dipl.ing.iz1979.

    10:03 // 9. 1. 2022.

    Isto kao I đaci iz srpskog Vatikana ( čitaj: Beograd).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: