Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 15. 12. 2020.

| Društvo

Đaci niške Gimnazije "9. maj" napravili najbolju inovaciju – virtuelnu laboratoriju

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Učenici
Učenici se pripremali godinu dana za takmičenje; foto: M. P.

U konkurenciji od 88 timova iz cele Srbije na takmičenju za tehnološku inovaciju u kategoriji inovativnih ideja, koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pobedili su učenici niške gimnazije "9. maj". Softver koji su napravili podrazumeva izvođenje eksperimenata u onlajn prostoru, a cilj im je kažu da pomognu svojim vršnjacima u drugim školama, koje nemaju laboratorije, da na ovaj način izvode oglede.

Tim "VAH" čine Mila Projović, Stefan Mitrović i Luka Pavlović, koji su uspeli da za godinu dana, koliko su se spremali za takmičenje, naprave interaktivni softver u kojem učenici mogu virtuelno da oprobavaju eksperimente i to tako da budu verodostojni prikaz iz stvarne laboratorije.

Učenica Mila, koja pohađa treći razred, kaže da je uživala dok je radila na softveru sa svojim timom, kao i da su u svaki korak uložili mnogo ljubavi kako bi pomogli svojim vršnjacima. logo Među 88 timova iz cele Srbije, niški "VAH" je napravio najbolju inovaciju; foto: M. P.

Znamo da čak i mnogi nemaju laboratoriju i ne mogu uopšte da rade eksperimente. Na taj način s našim softverom svako bi mogao da radi, nama je to u suštini najveći cilj, da svako može da uživa. Ovaj deo hemije koji smo odabrali je stvarno najzanimljiviji i lak je za prenošenje jer je mnogo vizuelan, svaka druga reakcija daje drugačiji talog druge boje i to je baš upečatljivo i zgodno da se prenese na softver, potpuno verodostojno kako izgleda uživo – navodi Projovićeva.

Kada je počeo pripreme za takmičenje Stefan Mitrović je bio na završnoj godini gimnazije, pa je u međuvremenu postao i student Elektronskog fakulteta. Kaže da je kroz konstantan rad od godinu dana mnogo naučio o stvarima koje su vezane za njihov softver, ali i o tržištu i ekonomiji.

To je jedino takmičenje za koje mogu da kažem da je u Srbiji doprinelo nečemu da ćemo kasnije, pošto mi planiramo da prenesemo taj softver u obrazovni sistem, i to je jedino takmičenje da zaista toliko vredi da se ide, a toliko malo ljudi zna za njega – navodi Mitrović.

Pre četiri meseci njihovom timu se priključio i Luka Pavlović, koji je tek upisao prvi razred na IT odeljenju, a za njega je ovo prvi veliki projekat u kome je učestvovao.

Dosta toga sam naučio, lakše mi je sad da radim takve stvari. Kad smo sve završili, bili smo prvi, bukvalno svima nam je bilo drago, svi smo bili srećni zbog toga i sad smo krenuli da razvijamo taj softer, da krenemo ozbiljnije da se bavimo time – kaže Pavlović.

O daljim koracima softvera "Virtuelna analitička hemija" priča i profesorska hemije, ali i mentorka pobedničkog tima Aleksandra Gošnjić Ignjatović.

Imamo nameru da ga sad tek razvijemo i eventualno da ga uključimo u nastavni sistem u predmet hemija, to su neki planovi za budućnost – kaže profesorka.

Navodi da je inovacija veoma značajna jer štedi resurse škole, a pošto mnoge od njih i nemaju opremljene kabinete, smatra da je ovo alternativa za kvalitativnu analitičku hemiju.

Nemaju sve škole ni hemikalije ni opremljene kabinete, to nas je podstaklo, prvo i osnovno škole nemaju resurse. Sad je namenejno za laptop, znači da profesor dođe i pojasni te oglede. Oni mogu kući da vežbaju taj deo hemije, mogu da ga više puta ponavljaju, mogu da pogledaju rezultate ogleda, štedimo sve što možemo, štedimo vreme – navodi profesorka.

Inače, takmičenje je održano onlajn zbog trenutne epidemiološke situacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:40 // 15. 12. 2020.

    Svaka čast

  • Vesna

    16:01 // 15. 12. 2020.

    Bravo za decu, samo tako nastavite. Treba pomoći ovakvim talentima. Ovo je naše budućnost. Bravo, sve pohvale.

  • Ucenica nis

    15:30 // 15. 12. 2020.

    Bravo za ucenike i profesorku,sjajan tim!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: