Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 27. 11. 2015.

| Društvo

Đaci sakupili 6,5 tona elektronskog otpada

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
reciklaza
Najaktivniji đaci nagrađeni tablet računarima

Đaci iz 47 osnovnih škola Nišavskog okruga su u oktobru i novembru prikupili čak 6.5 tona starih baterija, električnog i elektronskog otpada koji je poslat na reciklažu.

Na to da prikupljaju proizvode poput televizora, mobilnih telefona, kompjutera, foto-aparata i štampača 28.000 učenika podstakao je projekat Udruženja građana "Plant".

ekologija-konferencija Đaci ponosni što su prikupili više od 6 tona otpadaTokom ovog projekta đaci su naučili kako životna sredina može da utiče na njihovo zdravlje, odnosno da je elektronski i električni otpad toksičan ako se nepravilno tretira.

Međutim, zbog načina funkcionisanja postojećih sistema sakupljanja otpada, skoro 90 odsto električnog otpada završava na deponijama - naučili su školarci.

Kako su im objasnili iz Udruženja "Plant", ovakvo odlaganje otpada je najmanje poželjno rešenje i predstavlja opasnost.

Može doći do curenja, isticanja opasnih materija: živa iz štampanih ploča, PCB jedinjenje iz kondezatora i kadmijum iz specifičnih plastika mogu iscureti u zemljište i podzemne vode. Značajne količine olova mogu biti rastvorene iz stakla katodne cevi pomoću podzemnih voda koje sadrže razne kiseline, a nalaze se na deponijama. Još jedan problem predstavlja isparavanje žive iz električnog otpada - kažu u Udruženju "Plant".

Sakupljanja otpada iz škola organizovao je ovlašćeni operater opasnog otpada iz Niša Jugoimpek EE Reciklaža koji je najaktivnije đake u svakoj školi nagradilo rancem, a dva najaktivnija u celom regionu - tablet računarima.

Projekat ''Unapređenja životne sredine kroz selektivno prikupljanje otpada u osnovnim školama Nišavskog regiona" udruženje "Plant" je sprovelo sa Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Niša uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • domar

    20:05 // 27. 11. 2015.

    Najveci poklon je da su deca shvatila sta se ne sme bacati u kontejner ispred zgrade. Elektronskih tabli u skolama ima odavno.

  • ni jedna

    11:16 // 27. 11. 2015.

    školska učionica nije dobila pametnu tablu u zamenu za otpad?!

    • A koja?

      16:28 // 27. 11. 2015.

      školska učionica da je dobije?
      47 škola ima stotine učionica. Kako odabrati?
      Zašto i kada se nešto lepo desi, ne možemo da pohvalimo, nego je izgleda samo bitno da se zlonamerno komentariše. 'Ajde napravite Vi neku društveno korisnu akciju, uložite energiju i trud, pa da mi ostali čitaoci iz udobne fotelje procenimo šta je sve moglo bolje ...

    • @A koja?

      10:34 // 28. 11. 2015.

      ona škola koja je prikupila najviše otpada!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: