Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 2. 7. 2023.

| Društvo

Đaci škole “Ivan Goran Kovačić” najbolji na završnom ispitu u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Najviše "vukovaca" u školi "Dušan Radović"; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Na završnom ispitu za upis u srednje škole ove godine u Nišu najbolje su se pokazali učenici OŠ “Ivan Goran Kovačić”, a najlošije đaci OŠ “Vuk Karadžić”. Od oko 2.600 niških osmaka, 486 je “vukovaca” - najviše u školi “Dušan Radović”, gde je Vukovu diplomu dobilo 49 đaka.

Ove godine su đaci prvi put imali priliku da biraju treći predmet koji će polagati pored matematike i srpskog jezika.

Maksimalan broj bodova bio je 40, a učenici Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji jedini su u proseku imali više od 30, odnosno 30,3. Odmah nakon te škole, po prosečnom broju bodova sledi “Ratko Vukićević” sa 29,35 poena.

učionica U Nišu osnovnu školu završilo oko 2.600 deteta; ilustracija; foto: T. R.Nešto manje, 29,34, zaradili su učenici OŠ “Dušan Radović”. Slede “Vožd Karađorđe” sa 29,03 poena, “Car Konstantin” sa 28,43, “Vojislav Ilić Mlađi” u Humu (27,98), “Sveti Sava” (27,91), “Dr Zoran Đinđić” u Brzom Brodu (27,83), “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi (27,74), “Dositej Obradović” (27,68), “Prvi maj” u Trupalu (27,47), kao i škole “Ćele-kula” i “Učitelj Tasa” sa po 27,38 bodova.

26,79 je prosek u školi “Bubanjski heroji”, 26,3 u školi “Čegar”, 26,17 u “Njegoševoj”, a 26,05 u školi “Miroslav Antić”. Učenici OŠ “Kralj Petar Prvi” sakupili su u proseku 25,39 bodova, đaci škole “Branko Miljković” 25,24, učenici OŠ “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu 25,18, a škole “Stefan Nemanja” 25,09.

Prosek poena ispod 25 ima škola “Đura Jakšić” u Jelašnici (24,55), “Jovan Jovanović Zmaj” u Malči (24,07), “Kole Rašić” (23,67), “Milan Rakić” u Medoševcu (23,06), “Stevan Sinđelić” u Kamenici (22,87), “Radoje Domanović” (22,26), “Desanka Maksimović” u Čokotu (22,24) i “Lela Popović” u Miljkovcu (22,17).

Tu su i osnovne škole “Ivo Andrić” sa 21,84 poena, “Sreten Mladenović Mika” sa 21,66, “Nadežda Petrović” u Sićevu sa 21,62 i “Branko Radičević” u Gabrovcu, čiji su đaci pre dve godine bili najbolji na završnom ispitu u celom Nišavskom okrugu, dok sada imaju 20,47 bodova.

Najslabije na završnom ispitu ove godine pokazali su se učenici škole “Vuk Karadžić”, koji u proseku imaju tek 14,59 poena.


Više od petine đaka koji su završili osmi razred u Nišu “vukovci”

Za razliku od prethodne dve godine, kada je po broju “vukovaca” u Nišu prednjačila škola “Sveti Sava”, sada je najviše Vukovih diploma podeljeno u OŠ “Dušan Radović”, čak 49 od 162 đaka. Ipak, više od četvrtine onih koji su završili osmi razred u školi “Sveti Sava” ove godine su “vukovci” (38 od 120).

Škola Sveti Sava Škola "Sveti Sava" ove godine nema najviše "vukovaca"; ilustracija; foto: T. R. 32 “vukovca” od 105 đaka je u školi “Sveti Sava”, 29 u školi “Car Konstantin”, a po 28 u školama “Miroslav Antić” (od 122 učenika) i “Stefan Nemanja” (od 152 đaka), dok “Ratko Vukićević” ima 21 “vukovca” od 97 učenika koji su završili školu.

Sa nula dobitnika Vukove diplome ove godine su škole “Stevan Sinđelić” u Kamenici, “Jovan Jovanović Zmaj” u Malči, “Vuk Karadžić” i “Branko Radičević” u Gabrovcu.

Podsetimo, prošle godine su iz organizacije “Nauči me” poručili da je sam način dodeljivanja Vukove diplome diskutabilan jer nemaju svi nastavnici iste kriterijume za “peticu”. Ukazali su i na to da veliki broj “vukovaca” u Nišu poslednjih godina povlači pitanje koja je sada njena vrednost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    15:09 // 3. 7. 2023.

    Sramota me je kad vidim ko danas ima Vukovu diplomu. Odavno devalvirana bez pokrića!

  • Strašno

    03:33 // 3. 7. 2023.

    Verovatno je ovima iz Niške banje omogućeno prepisivanje,kad su ispali najbolji,mada i druge škole to rade.Mnogo se poklanjaju te diplome,da prerasta u sramotu.Pre nešto više od 10 godina,dete iz doktorske porodice,u Niškoj banji, je imalo jedinicu na polugođu još u 5. ili 6.razredu,bilo samo solidan đak i na kraju je pročitano kao nosilac Vukove diplome a nije trebalo ni odlično da bude.Pokloni

  • Aca

    21:09 // 2. 7. 2023.

    Uslov za Vukovu diplomu, pored svih petica, je i osvojeno min. treće mesto na okružnom takmičenju. U OŠ Sveti Sava, ako nisi uspeo na takmičenju, upišu te u hor, na odbojku ili neku sekciju koja je timski ostvarila potreban uspeh, i eto je diplomica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: