Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 1. 9. 2020.

| Društvo

Đaci su krenuli u školu pod maskama, neki roditelji strahuju i očekuju da će deca uskoro opet učiti od kuće

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

1. septembar ove godine drugačiji je od svih prethodnih - osnovci su se sa maskama i uz podršku roditelja koji su ih i na putu do škole učili kako da se zaštite od virusa, danas vratili u školske klupe. Najviše strahuju roditelji najmlađih kojima je danas bio prvi dan u školi, a većina očekuje da novi sistem rada neće potrajati dugo i da će mališani za mesec dana opet učiti od kuće.

Skola korona4; foto: JV U OŠ "Radoje Domanović" učionice u dvorištu; foto: JV U niškoj Osnovnoj školi "Radoje Domanović" većina učionica je napolju i direktorka Dušica Tričković kaže da su se potrudili da sve bude bezbedno za početak nove školske godine u doba korone.

Učionice su uglavnom napolju, a isrtali su i tačke u dvorištu, kako bi deci bilo jasno kako da drže distancu.

Pripreme su bile zaista duge, cela prošla nedelja je bila u znaku pripreme, kako bi deca danas pošla bezbedno u školu i kako bismo im obezbedili sigurno i bezbedno okruženje za njihovo odrastanje, obrazovanje i vaspitanje - kaže direktorka.

Skola korona5; foto: JV Roditelji veruju da će za mesec dana deca opet učiti od kuće; foto: JV Ipak, većina roditelja smatra da nije moguće održati disciplinu dugo, jer su u pitanju deca mlađeg uzrasta, te zato većina njih i strahuje.

Mi smo svi zbunjeni, uplašeni, ne znamo kako će ovo da izgleda i ne verujem da će dugo da traje, jer nemoguće je decu držati pod maskama i održati tu disciplinu. Mislim da će za mesec dana da se vrate na onlajn nastavu - kaže majka.

I na putu do škole jutros, ali i prethodnih dana, roditelji su pokušali da objasne deci kako da se zaštite od virusa, a najčešće im govore da koriste svoj pribor i da se ne grle sa svojim drugarima. Skola korona1; foto: JV Osim teških rančeva, najmlađi moraju da nose i maske; foto: JV

Početak je stresan i učiteljima i nastavnicima, jer je i njihova odgovornost velika zbog korone. Direktorka Tričković kaže da je raspored ambiciozan i zahtevan, da praktično nastavnici rade u dve smene, a škola od 8 ujutru do 20 sati uveče, te deluje kao da dve škole rade u jednoj.

Ovakav režim rada zahteva potpunu preciznost i disciplinu i nastavnika i roditelja - ističe.

Skola korona2; foto: JV Prvi čas posvećen prevenciji; foto: JV Sva odeljenja podeljena su u dve grupe, u prvoj smeni su osnovci od 1. do 4. razreda, a u drugoj stariji od 5. do 8. razreda i u odeljenju sada ne sme biti više od 15 đaka.

Novi režim rada škola će se kontrolisati na dve nedelje i nakon toga će biti odlučeno da li će učenici nastaviti da uče iz učionica ili od kuće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filip

    17:08 // 3. 9. 2020.

    Kako divno izgleda zid skole. Direktor sigurno od silnog budzeta i kotizacija nije imao para da se kupe kamere, prekrece zidovi ideca budu docekana kako dolikuje. SOTIROVSKA REAGUJ S POMOCNICAMA KOJE ZIV I OKOLNIM SELIMA MOZDA NAPRAVIS NESTO PAMETNO

  • Roditelj

    16:30 // 1. 9. 2020.

    Anketa bila u nasij skoli, 93% rodiitelja je glasalo da deca idu u skolu, a samo 6% da uce na daljinu. To je taj pokazatelj...

  • Арчибалд Рајс

    14:16 // 1. 9. 2020.

    Јуче на пријему првака, сви носили маске (после сугерисања директорке школе ставили и они који их нису носили).
    Данас - друга прича.
    Гужва у школском дворишту, дистанца се не држи, маске се не носе (мислим на родитеље).
    По завршетку наставе, деца изашла вани, поскидали маске, јурњава у дворишту, грле се, пипају се и тако даље.
    Толико о томе.

    • slavko

      16:55 // 1. 9. 2020.

      Tako i treba Arcibalde Rajse, narode ne daj se!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: