Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 1. 10. 2013.

| Društvo

Đak sa Kipra nastavio školovanje u Nišu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Tomislav-Vidakovic.JPG
Učenik Tomislav Vidaković

Učenik Tomislav Vidaković, rođen na Kipru 1999. godine, prvi put je došao u Srbiju ovog leta i septembra pošao u srednju Ugostiteljsko-turističku školu u Nišu.

Njegovi roditelji su se sa ćerkom u vreme bombardovanja odselili iz Niša i u inostranstvu se iste godine rodio Tomislav, a zatim još jedna njegova sestra.

Ovaj đak kaže da se prilagođava na temperament ovdašnjih vršnjaka, njihovu veselu prirodu, ali ga čudi prevelika buka u školi i premalo domaćih zadataka. Tako, kaže, nije bilo u njegovoj osnovnoj školi.

Sa druge strane, iako ranije nije posećivao Niš, selidba sa porodicom zbog posla roditelja nije bila preveliki šok za njega. Kaže da mu more ne nedostaje jer je 14 godina živeo pored njega, ali je nerado napustio prijatelje.

- Lepo je ovde, navikavam se i tražim prijatelje po mom karakteru, mirne i staložene. Nadam se da će moj drug Mihajlos, koji mi je bio kao brat, doći kod nas za Božić. Njegova porodica nam je bila u komšiluku, zajedno smo provodili svaki dan - priča Tomislav.

Pokušava da udaljenost od njega nadoknadi razgovorima preko interneta.

Profesori u školi imaju razumevanja za to što slabije čita pisana slova na ćirilici. Ipak, odlično čita štampana slova ćirilice, a latinica mu ne predstavlja problem jer govori engleski.

- Srpska latinična slova sa kvačicama učio sam tako što sam sa rodbinom kucao poruke na mobilnom telefonu. Iako sam prvo naučio da pišem i čitam grčki alfabet, ne volim da kažem da mi je grčki maternji jezik, već govorim da imam dva maternja - kaže Tomislav.

Dok su živeli na Kipru, od roditelja je naučio da govori srpski. Da bi ovladao i pisanjem i čitanjem, poslali su ga u privatnu školu kada je imao 7 godina.

- Nije mi se dopalo u toj školi. Nije nikog bilo iz Niša. Iako nikad nisam bio u njemu, nekako sam ga osećao kao svoj  grad - seća se Tomislav.

Ovde ga je začudilo što je hrana mnogo jeftinija, a elektronski uređaji znatno skuplji. Pozive prijatelja da izađe sa njima u kafić uglavnom odbija. Više voli plivanje, što je na Kipru i trenirao, i druženje kod kuće uz video igrice.

Kada završi školu, dve godine će putovati po svetu. Kaže da pre ozbiljnijih obaveza, koje će doneti fakultet i zaposlenje, želi da poseti što više država, obavezno i Maldive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Babakaj

    15:25 // 1. 10. 2013.

    Si naso skolu dete...begaj odatle, lopovi.

  • DR

    14:46 // 1. 10. 2013.

    Gluposti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: