Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 23. 9. 2023.

| Društvo

"Đoković" fondacija nema Centar u Nišu jer "Pčelica" zasad nema prostor

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
podrška ne perfekcija
U roditeljstvu je bitna podrška, ne perfekcija; foto: Fondacija "Novak Đoković"

"Podrška, ne perfekcija" je program koji već 6 godina realizuje Fondacija "Novak Đoković", a fokus je podrška roditeljima koji tokom 10 nedelja besplatno uče o načinima komunikacije sa decom i emocionalnoj inteligenciji, kroz praktične savete sa stručnjacima. Zato su otvorili i 15 centara za roditelje, ali ne i u Nišu, a kako je objasnila psihološkinja Smiljana Grujić razlog je to što nije bilo adekvatnog prostora pri Predškolskoj ustanovi "Pčelica", ali da im je cilj da on postoji i u najvećem gradu na jugu.

"Đoković" fondacija u Nišu je prepoznatljiva po izgradnji vrtića za mališane, uskoro će biti otvoren na Bulevaru Nemanjića, a njihova misija i jeste rani razvoj i više programa usmereno je upravo na to.

U emisiji "15 minuta" Južnih vesti o tome je govorila i psihološkinja fondacije i koatorka programa "Podrška, ne perfekcija" Smiljana Grujić, koja kaže da i sam naziv ukazuje na ono što je bitno za roditeljsku ulogu. Smiljana Grujić iz Đoković Fondacije:  Psihološkinja objašnjava zašto je važan ovaj program; foto: JV

Da ne teže perfekciji, jer svaki roditelj želi da bude najbolji svojoj deci, da bude perfektan, ali perfektan roditelj nije potreban deci, niti je to podsticajno za dečiji razvoj, a i teško je dostići to da budemo perfektni - ističe Grujić.

Više od 6.000 roditelja iz cele Srbije je u prethodnih 6 godina pohađalo ovaj program, a kaže da su tim povodom otvorili i 15 centara za roditelje, uglavnom pri predškolskim ustanovama, a jedan i pri biblioteci.

Ipak, Niš nema centar za roditelje, a Grujić objašnjava da je za to neophodan adekvatan prostor pri predškolskoj ustanovi koji bi Fondacija modifikovala i preiredila.

Nije lako naći prostor zato što mi inače u predškolskim ustanovama imamo manjak prostora za decu, a nije bila ideja da oduzimamo prostor od dece, tako da nismo otvorili taj centar u Nišu, što ne znači da nećemo u nekom periodu, ali određeni broj roditelja je i u Nišu prošao taj program i to je bilo fantastično iskustvo. Imamo i fascilitatorku u Nišu sa kojom imamo izuzetno dobru saradnju i verujemo da ukoliko bi došlo do saradnje ne bi bilo problema da započnemo neki od narednih ciklusa - navodi Grujić.

Grujić kaže da inače sarađuju sa Predškolskom ustanovom "Pčelica", da su dolazili u Niš da gledaju neke prostore, ali da za sada nije bilo adekvatnog mesta.

Predškolska ustanova koja god, pa i u Nišu, kada nam se obrati mi uvek nalazimo neke načine i nama je cilj da što više roditelja, a Niš kao veliki grad ima dosta roditelja i dece, nama je cilj da takav centar postoji i u Nišu. Znači predškolska ustanova treba da pokaže inicijativu i da bude proaktivna, što se tiče jedne nove usluge, a to je usluga namenjena roditeljima, starateljima, brižnim odraslim osobama - zaključuje.


Zašto je ovaj program važan za roditelje?

Program je besplatan i traje dva i po meseca, a dva sata nedeljno roditelji treba da izdvoje za razgovor sa profesionalcima, pedagozima, psiholozima, vaspitačima, koje mogu da pitaju o svim dilemama koje imaju.

Jedna od najvažnijih tema koje obrađuju je komunikacija sa decom, pojašnjava Smiljana, pre svega kako da se obraćaju deci i kako da zahtevaju od dece.

Da li zahtevamo tako da sve mora da se uradi zato što roditelj smatra da je to najbolje i najpravilnije ili postoji i neki drugi način obraćanja deci. Bavimo se dakle veštinama komunikacije, ali i neprihvatljivim ponašanjem, jer roditelji žele da razviju neke vrednosti u građenju odnosa sa svojom decom i žele da neka neprihvatljiva ponašanja prevedu u prihvatljiva. I onda se bavimo nekim strategijama kako to može da se uradi. Ono što je dobro u našem programu je što roditelji tokom tih 10 nedelja neke od tih strategija mogu da isprobaju, pa onda na sledećoj da dođu i kažu da li im je dala ili nije dala rezultate, pa se mi onda bavimo i doradom tih veština - pojašnjava.

Takođe su emocije jedna od tema, a psihološkinja smatra da je to jako važno, posebno emocionalna inteligencija, kao i šta sa ljutnjom, kako reagovati kada su deca tužna, kako kada su uplašena.

Ali da bi se bavili emocijama dece, pre svega se onda malo bavimo emocijama roditelja, jer ako on sam nema veštine za upravljanje emocijama teško je da može upravljati emocijama sopstvene dece. Zato što su svi ti procesi povezani i sa mozgom, znači bavimo se i nekim saznanjima kako funkcioniše mozak, šta je ono što možemo da uradimo što se tiče emocionalnog dela mozga, kako se procesuiraju emocije, šta su strategije samoregulacije koje su itekako važne, jer ako u emociji ljutnje odreagujemo ljutnjom prema detetu posledice su drugačije nego ako se smirimo i onda sa detetom razgovaramo o možda nekom neprihvatljivom ponašanju koje je dete ispoljilo - ističe Smiljana.


Roditeljima je potrebna podrška

Psihološkinja Smiljana Grujić se godinama bavi temama roditeljstva i ranog razvoja, a ističe da ima sve više roditelja koji se obraćaju za podršku i koji imaju svest da je to važno.

Uglavnom ih muče isti izazovi, jer svi žele da im deca budu dobri ljudi, da podstaknu njihov razvoj, da budu uspešni, ali zaključuje i da nekada način na koji to ostvaruju ne bude produktivan i to je ono o čemu takođe razgovaraju sa roditeljima na radionicama.

Njeno iskustvo je i da je edukacija jako važna i da i pre nego što postanu roditelji treba da se pripreme za tu ulogu.

Moje iskustvo je da roditelji i pre nego što to postanu bi bilo dobro da se upoznaju sa nekim osnovnim razvojnim karakteristikama dece pojedinog uzrasta, nekim strategijama, ovladaju nekim veštinama komunikacije, da na neki način se malo pripreme za tu ulogu. Ali naravno, nikad nije kasno pa i kada dobiju decu. Obično se roditelji u većem broju slučajeva javljaju onda kada se pojave određni problemi, a onda je nekako izgublje jedan period i teže je onda neke stvari ako se pokvare popraviti. Zato je bolje baviti se prevencijom i naš program se i bavi prevencijom - navodi Smiljana.

Razgovor sa psihološkinjom Smiljanom Grujić možete pogledati u videu ispod teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sone V

    11:15 // 24. 9. 2023.

    Nemojte vise da brukate grad Nis i nas koji zivimo u njemu
    Vi opstajete samo zahvaljujuci nama gradjanima
    Grad Nis nema.poslovnog prostora da ustupi Pcelici i fondaciji gospodina Novaka Djokovica pa koga lazete
    Daje poslovne prostore bud zasto po Bulevaru Nemanjicu za bridz i svakojake štetne organizacije a nemate za nasu decu
    Gopodjo Sotirovska proverite moje navode i preduzmite nešto pod hitno

  • kiza

    08:17 // 24. 9. 2023.

    nema mesta ni lokacije za Đokoviće ali ima u centru grada za osuđenog silovatelja Simu Spasića !

    • Penzionerka

      12:39 // 24. 9. 2023.

      To htedoh napisati.Bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: