Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:48, 25. 4. 2020.

| Društvo

Đorđević: U većini slučajeva virus u domove ušao preko zaposlenih, prijave nakon vanrednog stanja

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
ministar-djordjevic-foto-ministarstvo
Ministar u Nišu danas najavio nova zapošljavanja u Gerontološkom centru; foto: Ministarstvo rada

Da se u Gerontološkom centru u Nišu, koje je jedno od najvećih žarišta virusa korona u Srbiji, zaposli 20 odsto više ljudi juče je odobrila Vlada, a danas to saopštio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. On je rekao da su u domove virus u većini slučajeva uneli zaposleni, kao i da će nakon vanrednog stanja biti urađena analiza, te da će iz toga protiv odgovornih biti podnete prekršajne i krivične prijave, a neki domovi bi mogli da izgube i licencu.

Prema rečima Đorđevića, u domovima za smeštaj starih lica na jugu Srbije situacija je stablizovana, pri čemu ima sve manje pozitivnih na koronavirus, a sve više onih koji su se izlečili.

On je ukazao na to da je u većini slučajeva virus u ove ustanove ušao preko zaposlenih i naglasio da je u Nišu posao prepušten tužilaštvu, jer su se propusti verovatno dešavali danima, ali će to ustanoviti istražni organi.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, napraviće se analiza svega što se dešavalo, istakao je ministar i dodao će iz cele situacije proizići i prekršajne i krivične prijave, a neki domovi mogu da izgube i licencu.

Podsetimo, za "ulazak" korone u neke od ustanova socijalne zaštite i domove do sada je jedino uhapšen direktor niškog Gerontoliškog centra, a virus je, prema poslednjim podacima, prisutan u 30 ovakvih ustanova u Srbiji.


Dodatna zapošljavanja u niškom Gerontološkom

ministar-djordjevic2-foto-ministarstvo foto: Ministarstvo radaNakon što je epidemiolog Branislav Tiodorović nedavno rekao da u ovom centru nema dovoljno zaposlenih i da to treba da reši nadležno ministarstvo, stiže vest da će biti novog zapošljavanja u niškom Gerontološkom.

Ministar Đorđević je rekao da je rad svih u tom centru prethodnih dana bio na granici izdržljivosti i da će neki od zaposlenih moći da se rasterete.

Taj centar nam je bio prioritet, a Vlada je dala odobrenje da se zaposli 20 odsto više ljudi, kao i 289 negovateljica u domovima u čitavoj Srbiji, naveo je ministar.

On je objasnio da je veliki broj onih koji rade u ustanovama za smeštaj starih lica već duže vreme na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i dodao da je doneta odluka da se oni zaposle za stalno, što će biti najbolja nagrada za sve koji su se ovako dobro pokazali u vreme pandemije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • superhik

    15:49 // 26. 4. 2020.

    A ko je zaduzen za zaposlene? Da nisam mozda ja ili Direktor ustanove a ako cemu jos vertikalnije Ministarstvo! Zakljucite sami!

  • Nishlija

    09:34 // 26. 4. 2020.

    Kada govoris o odgovornosti pocni od sebe i vaseg "kriznog strucnog tima", jer je evidentno da ni maske ni dezinfekcijska sredstva niste imali (da ne govorim o ostalim neophdnim sredstvima). Kada su dosle donirane maske poceli ste da ih naplacujete a i dalje ih naplacujete, dok u isto vreme drugima van zemlje poklanjate. Mislite da je dovoljno da sami sebe pohvalite i poverujemo u vas uspeh????

  • Шишач снс-ОВАЦА

    09:30 // 26. 4. 2020.

    -"Дај ми коцку воде и чашу шећера, молим те!"
    -"Хоћеш киселу или ову нашу гробљанску?"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: