Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 14. 10. 2015.

| Društvo

Do Beograda novim vozom, ali za isto vreme

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
voz
Voz će krenuti nakon što Direkcija za saobraćaj izda dozvolu; foto: JV

Za desetak dana na relaciji između Niša i glavnog grada počeće da saobraća moderan i komforan voz, ali iako može da razvije brzinu od 160 km/h on će na nekim deonicama “juriti” 40 km/h i tako putovati 5 sati koliko je vozovima trebalo i pre 100 godina.

Elektrovoz koji je proizvela švajcarska kompanija “Štadler”, kažu u novoformiranom preduzeću “Srbija vozu”, polaziće iz Niša u 6:45 i u Beograd dolaziti po redu vožnje u 11:45, a iz prestonice će kretati u 15:20 i stizati u Niš u 19:32.

voz U vozu u 12 sedišta prve klase; foto: JVPrema rečima pomoćnika generalnog direktora “Srbija voza” Zorana Stevanovića zbog lošeg stanja pruge vreme putovanja neće moći da bude skraćeno, bar dok ne bude rekonstruisana. Naime, da je postoji adekvatna pruga, ovaj voz bi od Niša do Beograda putovao manje od 2 sata.

Gde god insfastruktura bude bila dovedena u to stanje da ovaj voz može da razvije maksimalnu brzinu, vremenom će se to primenjivati, te će se i ukupno vreme putovanja sukcesivno smanjivati. Recimo, na deonici kod Mladenovca, koja je rekonstruisana voz može da pokaže svoje mogućnosti i ide većim brzinama - kaže Stevanović.

voz4 Udobnija sedišta u švajcarskim vozovima; foto: JVOn ističe da komfornim vozom žele da vrate putnike i pruže im prijatno putovanje.

Kvalitetom, komforom, bezbednošću i uslugom kojom ovaj voz pruža pokušavamo da nadomestimo tu slabost koja proizilazi iz lošeg stanja infrastrukture - objašnjava Stevanović.

Voz kojim će se uskoro putovati od Niša do Beograda je klimatizovan, ima vakuum toalet, elektronske table koje pružaju informacije o stanicama, video-nadzor spolja i unutra i poseduje dijagnostiku kvarova.

voz3 Železnice kupile 21 "Štadler" vozaOvaj niskopodni tip voza ima 235 mesta za sedenje - 223 drugog razreda i 12 sedišta prvog razreda, a opremljen je i višenamenskim pregradama za invalidska i dečija kolica i bicikle.

Plan je, najavljuje Stevanović, da se u ovom vozu u narednom periodu omogući korišćenje wi-fi mreže. Cena karte se, kaže on, zasada, neće menjati.

Angažovanjem novih vozova nakon dve godine ponovo će se vratiti u redovan putnički saobraćaj voz „Inter Citi Srbija“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mary Merlak

    10:11 // 15. 10. 2015.

    brze pruge srbije u stilu 19. veka. bitno je zvati to 'inter city', sve ostalo u domenu zvanične sprdnje. na naš račun, naravno.

  • dr Jakov Zlatar

    09:30 // 15. 10. 2015.

    Pet sati u novom i modernom vozu je bolje nego u starom vagonu, sa pocepanim sedištima.Povratna karta je oko 1200 dinara
    Pošto je u pitanju inter-siti voz(bivši ekspresni) doplatna karta je 100 dinara.Povratna karta za bus je 1500 din.

    • masinovodja

      10:35 // 15. 10. 2015.

      Autobusom stignes za tri sata.Ovo moze samo da posluzi kao panoramsko razgledanje Srbije.

  • isto kao

    08:53 // 15. 10. 2015.

    Meni poklonili televizor,a ja slep.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: