Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 28. 9. 2015.

| Društvo

Do Sokolovog kamena i planinari iz Kine i Ekvadora

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Mosor-2.jpg
Staza duga 14 km; foto: FB strana PAK "Mosor"

Sa planinarima iz Srbije, Bugarske i Makedonije, na jesenjem usponu na Sokolov kamen u subotu pridružile su se kolege iz Nemačke, Ekvadora i Kine i njih 260 popelo se na vrh visok 1.523 m.

Trem-Sokolov-kamen Do Sokolovog kamena bila su potrebna 3 i po sata; ;foto: FB strana PAK "Mosor"Kiša koja je padala čitavog prethodnog dana, kažu organizatori iz Planinarsko-alpinističkog kluba "Mosor", uticala je da ne dođu svi koji su planirali, ali je akcija u svakom slučaju izvedena uspešno.

Na uspon stazom dugom 14 km krenulo se po suvom i maglovitom vremenu.

Vlažan kamenjar i stene, naročito na deonici od podnožja vrha Mosor do vrha Sokolov kamen, predstavljale su rizik za kretanje, ali zahvaljujući odlično uigranoj ekipi 12 vodiča na stazi, sa pripadnicima Gorske službe spasavanja, sve je proteklo bez ijednog problema - kažu organizatori.

Mosor-1 U akciji 260 učesnika; foto: FB strana PAK "Mosor"Posle prve deonice od planinarskog doma na Bojaninim vodama do podnožja vrha Mosor usledio je najzahteviji deo staze - od Mosora do Sokolovog kamena, a naročito od izlaska iz šume, pa do samog vrha.

Na jednom opasnom i strmom usponu u steni bilo je postavljeno sigurnosno uže pored kog su vodiči dežurali i pomagali svim učesnicima da bezbedno pređu ovaj detalj - kaže načelnik PAK "Mosor" Dejan Radojlović.

Specijalno priznanje za najmlađeg učesnika akcije pripalo je petomesečnom Dušanu Periću, koga su roditelji u posebnoj nosiljici proveli uvodnim delom staze.

Ove godine akciju je podržao i Planinarski savez Srbije odakle je stigla potvrda da će ovaj događaj i naredne godine biti uvršten u kalendar njegovih tradicionalnih akcija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: