Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 26. 7. 2018.

| Društvo

Do kraja godine centar Niša dostupniji osobama sa invaliditetom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
invalidska kolica
Biće lakše i bezbednije kretanje gradom osobama sa invaliditetom; foto: flickr.com/zeevveez

Po ugledu na italijanski grad Milano, koji je pre dve godine nagrađen za najpristupačniji grad za osobe sa invaliditetom u Evropi, Niš će pokušati da za 5 miliona dinara širi centar grada prilagodi onima koji se kreću kolicima ili slabo vide.

Reč je o projektu “Jedan laki kilometar”, kako kaže predsednik Radne grupe za monitoring, praćenje i imeplementaciju Jordan Ivanović, a ideju su dobili kada su posetili Milano, grad koji je Evropska komisija 2016. nagradila jer je napristupačniji za osobe koje se otežano kreću gradom.

Ideja je da se u gradskom jezgru u prečniku od kilometar prilagode sve insititucije za potrebe osoba sa invaliditetom, naročito institucije od javnog značaja. Ovo radimo po ugledu na njih, model je iz Milana, bukvalno preslikan model, samo finansijski okvir nije isti, jer ne možemo s Italijom da se poredimo - priča Ivanović.

Pokušaće da za 5 miliona dinara, koliko im je odobrio Sekretarijat za investicije, kaže Ivanović, poboljšaju puteve oko centralnog gradskog trga u Nišu. Plan je da se sve sanira do kraja godine, dodaje, te bi osobe sa invaliditetom trebalo lakše da se kreću gradom.

Konkretno radimo od spomenika sve u krugu od kilometar. Radimo obaranje ivičnjaka u svim ulicama u tom prečniku, u jezgru grada, potom rekonstrukciju ivičnjaka koji nisu po standardima, a ima ih puno. Ima onih koji su oboreni po nekoliko cm i to se može primetiti na bulevarima i oni nisu prilagođeni da osoba sa invaliditetom može kolicima neometano da se kreće - pojašnjava.

Problem su i taktilne trake za slepe i slabovide, kojih ima mnogo u gradu, ali Ivanović kaže da one nisu potpuno bezbedne za kretanje, jer nema usmerenja na tim trakama. To znači da kada neko dođe do kraja ulice, nema sigurnost da neće izaći na ulicu, što može biti opasno.

Mora poput metala ili nekih drugih površina, da imaju ta obezbeđenja koja su predviđena za te taktilne trake, pa ćemo na krajevima svih taktilnih traka to da obezbedimo - dodaje.

Projektom je predviđeno da se nađe neko rešenje i za Gradsku kuću, kaže Ivanović, jer je osobama sa invaliditetom sada dostupan samo hol zgrade, ali ne i sprat, a slična situacija je i sa zgradom Gradske uprave koja je nepristupačna. Plan je i da se institucije prilagode osobama koje govore znakovnim jezikom, a zasad će moći da rade samo u gradskim institucijama, ali ne i u Pošti i drugim koje su državne.

Aplicirali smo ka Ministarstvu rada, ali još nismo do kraja dobili pozitivan odgovor, da u iznosu do 2 miliona obuhvatimo i institucije od javnog značaja na državnom nivou, kao što je pošta, železnička ambulanta i ako Ministarstvo odobri radićemo i to do kraja godine - kaže Ivanović.

Ivanović kaže da je njegova ideja da se nakon toga uradi Akcioni plan za uklanjanje svih barijera u Nišu, a ne samo u centru grada, te bi do 2025. godine moglo mnogo toga da se reši kada je reč o poboljšanju uslova kretanja osobama sa invaliditetom.

Inače, Milano koji će Nišlijama poslužiti kao primer kako treba olakšati kretanje osobama sa invaliditetom jedan je od najpristupačnijih u Evropi, a kako piše na sajtu Vlade, ovaj grad je posvećen i projektima koji promovišu zapošljavanje i podršku samostalnom stanovanju osoba sa invaliditetom.

Građevinskim standardima ne samo što podržava pristupačnost i upotrebljivost, već takođe promoviše standarde univerzalnog dizajna, koji za cilj imaju projektovanje proizvoda i prostora na takav način da ih može iskoristiti najveći mogući broj osoba. Milano je dobitnik nagrade EU Access City 2016, i to ne samo zbog impresivnih koraka usmerenih na unapređenje pristupačnosti ostvarenih u prošlosti, već i zbog ambicioznih planova za budućnost - piše na sajtu.

Kako piše u Evropskoj strategiji za osobe sa invaliditetom od 2010. do 2020. godine, prva od osam oblasti, u kojima su predviđene akcije za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, upravo je pristupačnost.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: