Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 31. 10. 2016.

| Društvo

Do kraja novembra Niš dobija novi Statut

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Gradsko veće
Veće usvojilo Zaključak o utvrđivanju Nacrta izmene statuta; Foto: JV

Izmenjen statut Grada Niša ipak neće omogućiti Gradskom veću da smenjuje direktore javnih preduzeća, kako je ranije rukovodstvo najavljivalo. Ovaj dokument, prema najavama, trebalo bi da bude usvojen do kraja novembra.

Kako objašnjava član komisije za izmenu statuta Ljubiša Janjić, Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da direktore gradskih preduzeća postavlja i razrešava Skupština Grada, a izmene Statuta, kako kaže, moraju biti usklađene sa zakonom.

Janić Janić u komisiji za izmenu statuta Grada; Foto: JVIako je, zbog lošeg funkcionisanja komunalnog sektora i javnih preduzeća, za šta je ranije rukovodstvo krivilo menadžemente ovih preduzeća, bilo govora o tome da će njih moći da smenjuje Gradsko veće kako bi se skratila procedura, ovo se neće desiti.

Gradsko veće koje je vodio Zoran Perišić više puta je insistiralo na izmeni Statuta Grada sa ciljem dobijanja većih ovlašćenja u izboru i kontrolu rada direktora javnih preduzeća. Na sastancima Radne grupe ovo je bio i "kamen spoticanja" u jednom delu razgovora, a Janić je tada tvrdio da se od izmena Statuta neće odustati.


Jedinstvena Gradska uprava

U Nišu više neće biti 11 uprava, već jedna jednistvena, koju će voditi jedan načelnik.

Postavljaće ga Gradsko veće, ostala lica biće raspoređivana u saglasnosti sa znanjem, sposobnostima, školskom spremom i radnim iskustvom na određena mesta. Nema funkcionera, više ne u smislu ranijih propisa – kaže Janić. 

Uprava Javna tribina u Nikole Pašića; Foto: Arhiva JVPredlog izmena će, dodaje, gradske opštine moći da razmatraju 10 dana, a stručne javne rasprave će se održavati do 10. novembra. Javna tribina će se održati 9. novembra u 12 sati, a kako je najavio Janić, izmene bi trebalo da budu usvojene do kraja novembra

Svi zainteresovani građani, političke stranke, organizacije, udruženja i nevladine organizacije imaju mogućnosti da svoje primedbe u pisanom obliku preko sajta ili u poštom dostave statutarnoj komisiji u Gradsku upravu – dodaje Janić.

I dalje važeći Statut usvojen je 2008. godine, dok je Zakon o lokalnoj samoupravi na snazi od 2011. Ovom izmenom će, dodaju, Statut biti usklađen sa Zakonom.


Gradske opštine daju mišljenje na programe javnih preduzeća

Ipak, o programima javnih preduzeća će, kako je rekao predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović, pre usvajanja, svoje mišljenje davati gradske opštine.

Javna preduzeća obavljaju poslove uređena zelena, odvoza smeća i slične, i mi najbolje vidimo da li je taj posao urađen dobro. Najbolje sagledavamo potrebe građana koje treba da obavljaju preduzeća, a nismo se ništa pitali u tom procesu. Pokušaćemo da izveštaj o radu isto dođe u našu nadležnost – kaže Jovanović.

On dodaje i da je nadležnost opština proširena u 5 tačaka koje, kako kaže, "uopšte nisu kozmetičke". Školski sport će biti u nadležnosti opština, dok će za profesionalni i dalje brinuti Grad. Gradske opštine će, ističe, pokretati rešavanje problema građana.

Ovo je dosta uopštena kategorija, ali nam omogućava da krenemo sa raznim inicijativama ka gradu, gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini. Podstičemo razvoj kulturno-umetničkog amaterizma i obezbeđujemo uslove za održavanje kulturnih manifestacija, utvrđujemo kulturne i sportske manifestacije od značaja za građane. Strategije i akcione planove za mlade i Kancelariju za mlade – dodaje.

Jovanović kaže da su predstavnici svih gradskih opština zadovoljni najavljenim izmenama i većim nadležnostima koje će time dobiti. Ipak, on nije mogao da precizira da li će opšiniski budžeti predviđati više para, ni za koliko.

To se ne spominje u izmeni statuta, ali logično je kad imate veća ovlašćenja da morate da imate sredstva da možete da finansirate to. Nemaguće je u ovom trenutku utvrditi, svaka ocena bi bila paušalna – dodaje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mission from

    10:51 // 2. 11. 2016.

    Apsolutna je glupost ovakav način organizacije Gradske uprave sa Načelnikom i sekretarima uprava, koje kako čujem trba da postavlja i smenjuje Gradsko veće. To je primerenije za manje samouprave a ne za grad veličine Niša.
    Još je čudnije to što se čuje u čaršiji da je pomenuti Ljubiša Janjić http://www.juznevesti.com/Hronika/Uhapsen-nacelnik-Uprave-za-imovinu.sr.html već viđen za tu funkciju.

  • Rosuljac Nislija-Dragoljub Stamenkovic

    15:37 // 1. 11. 2016.

    KomentarНајбоље решење је организација Града са само две општине : Ниш и Нишка Бања. Већа овлашћења тих општина и адекватно финансирање изворних и поверених послова .

  • Dr S. TEODORA

    18:15 // 31. 10. 2016.

    @ Blackburn
    Nemojte tako, pogledajte gospodina levo sa bradicom - to je Akademik Vasiljević ! Njemu je predata GO Pantelej, u kojoj će ugasiti svetlo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: