Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 7. 2. 2011.

| Društvo

Do njiva putuju i 100 kilometara

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

MEDVEĐA - Više od 1.000 žitelja opštine Medveđa iz desetak sela duž administrativne međe sa Kosovom ne mogu bezbedno da odu do svojih obližnjih imanja sa druge strane nevidljive administrativne međe, a da bi prešli na legalnom prelazu moraju da prevale stotinu kilometara.

Ovaj problem posebno je prisutan u selima Marovce, Vrapce, Stara Banja, Mrkonje, Medevce, Gubavce, Borovce i Tulare. Dogodilo se, ne jednom, da žitelji tih sela budu privođeni na ispitivanje kada su za metar-dva nenamerno prelazili tu nevidljivu među, koja često jednu njivu deli na obe strane granice.

Mihajlo Reljić iz sela Vrapca koji je, kako kaže, najviše privođen zbog nelegalnog prelaska administrativne međe, imao je više neprijatnosti u susretu sa pripadnicima KFOR-a ili kosovske policijske službe, koji su ga po hladnoći i dubokom snegu vodili na ispitivanje.

- Tačno je da na području naše opštine poseban problem imaju meštani čija su imanja sa obe strane te nevidljive granice, jer nisu određene odgovarjauće propusnice, kao što ih ima za legalno postavljenje prelaze. Bez tih propusnica, seljaci moraju da prevaljuju put do zvanično prelazaka, a potom do njiva, odnosno imanja, što katkad iznosi i po stotinu kilometara – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Da nevolja bude veća, imanja sa druge strane granice, udaljeni su od kuća njihovih vlasnika ponekad manje od dvestotine metara.

Drašković ocenjuje da, kada počnu pregovori Vlade Srbije i Kosova, problem meštana desetak sela opštine Medveđa duž administrativne međe biće jedna od tema razgovora kako bi se otklonili svi nesporazumi.

Prema sadašnjem tumačenju, stanovnici iz sela opštine Medveđa duž administrativne međe, ako makar i korak pređu van zvaničnog prelaza, koji, na primer, deli njihovu njivu, smatra se da su to uradili nelegalno.

- Već smo kao lokalna samouprava, ali i ja kao predsednik, u nekoliko slučajeva morali za oslobađanje meštana pomenutih sela, koji su prelazili tu nevidljivu granicu, da plaćamo novčane kazne koje je odredila kosovska policija – kaže Slobodan Drašković.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Leon

    13:19 // 12. 2. 2012.

    I draskovic i novinar pricaju muke samo za srbi ali to nije realono ni ljudski ali ne cekam nesto bolje od draskovica , vecina sela su albanska s'obe strane ali on nije zadovoljan sto je granica tu , pa i albanci nisu zadovoljni imaje zemlju i kuce a draskovic ne da im pravo ni da se registruju pa i ne da zive u kucu gde su se rodili i ziveli vekovima

    pozdrav za oni koji misle realno da i albanci imaju pravo da zive

  • Haki Emini Tupalle

    12:51 // 7. 2. 2011.

    Istina je,da seljaci ovoh pomenutih sela ne mogu obradjivati svoja imanja,ali ovaj novinar je inspirisan na cist nacionalizam,nije uopste pominjaosela gde zive gradjani druge nacionalnosti,Grbavce,Svirce,izaboravlja ovaj novinar i oni su gradjani opstine Medvedje,isto zaboravlja ovaj gospodin da i Kosovari sa druge strane imaju voja imanja na Srpsku stranu,Mutivoda,Hajkobila,Prapastica.A za Draskovica ,ne vredi komentar !!!

    • Imer S

      19:10 // 27. 6. 2011.

      Hej bre Komsija,

      De javise molimte, pa cemo onda popricati o granicama... poz Imer Sinanovic iz Tupala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: