Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 17. 5. 2017.

| Društvo

Do nove vozačke dozvole preko interneta samo uz čitač kartica

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Stara i nova vozačka dozvola
Građani moraju da imaju čitač kartica i ličnu kartu sa čipom; ilustracija; foto: JV/Jovana Adamović

Nova lična karta sa čipom, čitač kartica i dodatni troškovi, neki su od ograničenja za one koji žele da izbegnu stajanje u redu i zamene stare vozačke dozvole na portalu “E-uprava”. Oni koji ne koriste elektronsko bankarstvo, moraće usluge da plate na šalterima banaka, a da bi podigli novu dozvolu moraju da odu lično do policijske stanice.

Iako su u niškoj Policijskoj upravi podsetili građane da mogu da izbegnu gužve tako što će zahtev da podnesu preko sajta “E-uprava”, da bi se zahtev podneo preko interneta, potrebno je da svako poseduje čitač kartičnih dokumenata. Uslov je i da građanin ima novu biometrijsku ličnu kartu sa čipom.

Veoma važna informacija je da ova elektronska usluga zahteva plaćanje određenih taksi, naknada i troškova. Plaćenje je omogućeno isključivo kroz objedinjenu naplatu taksi, što znači da u postupku predaje zehteva kroz ovu elektronsku uslugu će biti izgenerisana jednistvena uplatnica čije plaćanje građanin može da izvrši na svim šalterima banaka ili korišćenjem elektronskog bankarstva - piše na sajtu “E-uprave”.

Kada ispune sve uslove koji su navedeni na portalu “E-uprava”, građani mogu da prate dokle se stiglo sa procedurom, a kada dozvola bude izrađena dobiće obaveštenje u kojoj policijskoj stanici treba da je podignu. Ona se određuje prema mestu prebivališta i može samo lično da se preuzme, uz ličnu kartu i staru vozačku dozvolu.

Elektronsku uslugu ne mogu da koriste oni kojima je zbog zdravlja upravljanje motornim vozilima ograničeno ili su stariji od 65 godina i dozvola im je izdata na kraći rok. Ne mogu da je koriste ni vozači koji imaju dozvolu izdatu u nekoj stranoj državi.

Podsetimo, ovih dana Nišlije se žale na velike gužve u policijskim stanicama i dugo "cupkanje u mestu" da bi predali zahtev za novu dozvolu, jer stare važe do 10. juna. U niškoj policiji kažu da imaju više posla poslednjih dana, ali da uglavnom rade “bez zastoja”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    11:49 // 18. 5. 2017.

    Ovo je biser, stariji od 65 ne mogu koristiti e-portal!!?? Pa njima je mnogo teze da cekaju redove

  • Smuk

    22:39 // 17. 5. 2017.

    Što li menjate dozvole , nije mi jasno !
    Za 5-6 meseci moraće da se vade "stare" dozvole , da povećamo BDP !

  • Alex

    19:21 // 17. 5. 2017.

    Upravo preuzeh dozvolu. Pre 7-8 dana predadoh. Plaćao sam elektronski, ali sam ipak morao u banku sa odštampanim uplatnicama na overu i pečat - iako piše da važe bez istih!? Novina je da su otvorili još 2 šaltera - za preuzimanje dozvola, u kancelariji pored postojeće - pa sad ide brže (jače, bolje - nisam mogao da odolim :-D )

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: