Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 6. 8. 2013.

| Društvo

Do olimpijskih medalja uprkos problemima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Djaci.JPG
Niški olimpijci na prijemu u Gradskoj kući

Niški gimnazijalci koji su ove godine osvojili medalje na informatičkim i matematičkim olimpijadama ovaj uspeh smatraju izuzetnim, jer imaju lošije uslove za takmičarske pripreme od vršnjaka iz sveta.

Na ovaj problem ukazali su danas na prijemu u Gradsku kuću gde su simbolično nagrađeni zlatnicima sa likom cara Konstantina.

Zato što se pripremaju mnogo kraće od, na primer, vršnjaka iz Kine ili Amerike, direktorka Gimnazije "Svetozar Marković" Olga Dragojlović kaže da "njihove medalje vrede duplo".  Đaci Niški osvajači olimpijskih medalja na prijemu u Gradskoj kući

- Posebno smo ponosni na našu decu! Često nismo u mogućnosti da ih pošaljemo na ozbiljnije pripreme, rade sami ili sa svojim profesorima, a u svetu sa takmičarima rade čitavi timovi - kaže Dragojlović.

Na prijemu su bili đaci Gimnazije "Svetozar Marković" Stanislav Todorović (bronza na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi u Turskoj), Ivan Stošić (srebro na Svetskoj informatičkoj olimpijadi u Australiji), Marko Stanković (srebro na Olimpijadi u Australiji) i Žarko Ranđelović (zlato na Svetskoj olimpijadi iz matematike u Kolumbiji), kojima zbog obaveza nije mogla da se pridruži Anđela Šarković (zlato na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Luksemburgu).

U pobedničkom timu našao se i učenik Gimnazije "Bora Stanković" Ivan Damjanović, osvajač bronze na Svetskoj olimpijadi iz matematike u Kolumbiji. Đaci su govorili o dosadašnjim medaljama, planovima, ali i problemima sa kojima se suočavaju.

- Tačno je da nismo u istoj poziciji sa drugarima iz sveta. Kineski takmičari spadaju u elitu, ali to je zato što se tim za takmičenja odabere godinu dana unapred i onda se sa njima radi bukvalno 365 dana godišnje, a mi radimo sami i sa profesorima, a u pripreme uklopamo i ostale školske obaveze - kaže Ivan Damjanović.

I gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je ponosan što đaci "postižu dobre rezultate uprkos lošijim uslovima".

- To su naša deca! Želimo da ostanu ovde, pomažu svoj grad i državu. Ovaj zlatnik kao mali znak pažnje podsećaće ih da dolaze iz carskog grada koji ih podržava - rekao je Perišić.

Svi olimpijci obećali su da će i sledeće godine na međunarodnim takmičenjima dati sve od sebe i pokušati da u svoj grad donesu još medalja. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: