Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:55, 5. 5. 2022.

| Društvo

Do porodičnog stabla preko onlajn crkvenih matičnih knjiga

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
matična knjiga
Digitalizacija crkvenih matičnih knjiga; foto: Istorijski arhiv Niš

Crkvene matične knjige rođenih, umrlih i venčanih sa teritorije Niša digitalizovao je Istorijski arhiv u tom gradu, pa građani imaju prilike da preko sajta dođu do porodičnog stabla. Iz Arhiva najavljuju da će uskoro biti onlajn izdanja tih dokumenata i iz drugih opština u njihovoj nadležnosti.

Kako navode iz Istorijskog arhiva, crkvene matične knjige, koje su sada digitalizovane, odlukom Izvršnog veća Skupštine SR Srbije 1979. proglašene su za arhivsku građu od izuzetnog značaja.

Crkvene matične knjige počinju da se vode u zavisnosti od toga kada su ovi krajevi bili oslobođeni od Osmanlija, na primer za teritorije opština Ražanj i Sokobanja od tridesetih godina 19. veka, a za teritoriju Niša od 1878. godine. Najstarije matične knjige u Arhivu su sa teritorije opštine Ražanj, knjiga umrlih crkve u Podgorcu Sv. apostoli Petar i Pavle iz 1832-1863. godine i sa teritorije opštine Sokobanja, knjiga venčanih iz 1832-1880, crkve Sv. Dimitrije iz Jošanice - navode iz Arhiva.

Na njihovom sajtu trenutno se nalaze matične knjige koje se odnose na teritoriju grada Niša, a kažu i da će u zavisnosti od dinamike procesa digitalizacije građanima biti dostupne i one iz drugih opština koje su u njihovoj nadležnosti.

U narednom periodu biće digitalizovane i matične knjige za Svrljig, Aleksinac i druge opštine, a prioritet su svakako one koje imaju oštećenja i čije dalje fizičko korišćenje od strane istraživača bi dovelo do nenadoknadive štete - ističu iz Arhiva.

Svi koji žele da saznaju nešto više o porodičnom stablu neophodno je da se registruju preko sajta Istorijskog arhiva Niš, a digitalizovane knjige će biti na raspolaganju po odobrenju administratora.

Podsetimo, krajem prošle godine Arhiv pozvao Nišlije da kod njih besplatno digitalizuju stara dokumenta i fotografije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    11:52 // 6. 5. 2022.

    Samo bih da napomenem da knjige NISU digitalizovane već su samo skenirane i ti skenovi su skoro nečitljivi. Da bi se knjiga smatrala digitalizovanim, mora biti u tekstualnom PDF formatu gde se tekst može selektovati i pretraživati. Da li će možda u planu potpuna/prava digitalizacija ovih knjiga ili formiranje jedinstvene baze podataka?

  • Član porodičnog stabla

    10:21 // 6. 5. 2022.

    Arhiva siromašna. Polovini podataka ne može da se pristupi.
    Podaci: rodio se Jordan pre ponoći, muško, Nigde imena i prezimena roditelja.
    Ko pronađe ovde porodično stablo dobija od mene milion dinara.

  • Nislija

    08:16 // 6. 5. 2022.

    Konacno veoma lepa vest. Predlozem sledece. 1692... je bio ko zna koji rat Turske i Austrije. Austrija dosla do Skoplja pa Turci vratili Beograd. U Nisu se desio strahovit POKOLJ od strane Turaka. Nema ni jedan spomenik o tome. Tada je preziveo deo stanovnistva pobegao iz Nisa za Srem. Tada su odneli crkvene knjige iz Nisa. Molim Istorijski Arhiv Nisa da nekako pristupi i tim knjigama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: