Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 11. 1. 2018.

| Društvo

Dobitnici najvišeg niškog priznanja iskoristiće novac za dalje usavršavanje

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Slađana Filipović
Onkolog Slađana Filipović pobrala najveće simpatije prisutnih na dodeli nagrade "11. januar"; foto: JV/J. A.

Na dan kada Niš slavi slobodu, tradicionalno su uručene nagrade Nišlijama koji su se tokom prošle godine istakli svojim radom i prezentovali grad u najboljem svetlu. Onkolog, pisac i dve niške škole dobili su priznanje “11. januar”, a laureati kažu da će novac iskoristiti za dalje usavršavanje.

Srpski i svetski priznat onkolog Slađana Filipović je prilikom dodele priznanja na svečanoj sednici niške Skupštine pobrala najveće simpatije prisutnih. Onkolog Slađana Filipović Dodela najvišeg priznanja Grada Niša na 140 godina slobodnog Niša; foto: JV/J. A.

Kažu da je ona najzaslužnija što je Medicinski fakultet u Nišu prvi uveo predmet iz onkologije za studente, koji je držala sve do penzionisanja prošle godine. Objavila je i prvi udžbenik iz onkologije na ovim prostorima i osnovala je Kliniku za onkologiju. Osim toga, aktivirala je i društva koja se bave borbom protiv raka i decenijama je vodila besplatne preventivne preglede da bi se rak dojke što ranije otkrio.

Iako je u penziji, kaže da će nastaviti da radi sa pacijentima i studentima volonterski i privatno, sve dok bude mogla, a nagradu je posvetila ćerki koja je takođe onkolog.

Presrećna sam, jer sve što sam radila, radila sam iz velike ljubavi prema profesiji, pre svega prema ljudima, prema svojoj porodici, kolegama. Ponosna sam jer je ovo prvi put da primam nagradu u životu. Nosiću je srcem i posvetiću je svojoj ćerki i svim mladim generacijama onkologa da budu još bolji od mene - navodi Filipovićeva. Direktor-Medicinske-nagrada;-foto:-J.-A Dodela najvišeg priznanja Grada Niša na 140 godina slobodnog Niša; foto: JV/J. A.


Učenici niških škola će dobiti savremenu opremu

Direktor Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić” Svetislav Mladenović kaže da ih nagrada motiviše da rade još bolje, a novac će iskoristiti za kupovinu opreme.

Ovaj novac ćemo iskoristiti da kupimo neko od savremenih nastavnih sredstava, koje će našim učenicima na časovima vežbi i praktične nastave koristiti da savladaju gradivo - dodaje Mladenović. Direktorka-Ljiljana;-foto:-J.-A Dodela najvišeg priznanja Grada Niša na 140 godina slobodnog Niša; foto: JV/J. A.

I direktorka Gimnazije “Bora Stanković” Ljiljana Zlatanović ističe da će novac “uložiti u nešto pametno” za školu, jer su učenici i nastavnici najzaslužniji što je prestižno priznanje grada pripalo njima. Podsetila je da je ova prestižna gimnazija doprinela razvoju grada i iznedrila mnoge kvalitetne đake, od kojih su neki postali profesori na prestižnim univerzitetima, političari, umetnici, naučnici i gradonačelnici Niša.


Sigma: Turci nam više nisu neprijatelji, već poželjni investitori

Pisac Zoran Pešić Sigma je takođe nagrađen najvišim priznanjem Grada Niša, a posebno je zahvalio Društvu književnika koje ga je predložilo za nagradu i komisiji koja je “videla vrednosti dostojne te nagrade”. Sigma-nagrada;-foto:-J.-A Dodela najvišeg priznanja Grada Niša na 140 godina slobodnog Niša; foto: JV/J. A.

Prošlo je 140 godina od kada je Niš oslobođen od Turaka. Niš je prošao kroz još nekoliko ratova, a Turci nam više nisu neprijatelji, već poželjni investitori. Kao što je već nekoliko puta rečeno, danas vodimo druge bitke, za bolje obrazovanje, za kulturu - naveo je Sigma.

I on je napomenuo da mu je nagrada podstrek za dalji rad. Osim novca, laureati su dobili i povelju i statuetu.

Na svečanoj sednici u Oficirskom domu predsednik Skupštine Rade Rajković i gradonačelnik Darko Bulatović govorili su o važnosti slobode i podsetili se tog 11. januara 1878. godine, kada je Niš konačno postao slobodan grad.

Podsetimo, ove godine je komisija odlučila da 500.000 dinara podeli 4 dobitnika koji su najbolje promovisali grad tokom 2017. godine.

Dodela-nagrade-11.-januar;-foto:-J.-A Dodela najvišeg priznanja Grada Niša na 140 godina slobodnog Niša; foto: JV/J. A.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Povezane vesti

    16:44 // 12. 1. 2018.

    Dele se nagrad e za sve i svasta a za obolelu decu novac se prikuplja uz pomoc kucnih ljubimaca.

  • N.N.

    15:37 // 12. 1. 2018.

    Pa vi ste prevatisli sami sebe, kakvo usavrsavanje nebo vam je granica. Imamo i svetski priznatog onkologa koji tek sad dobija nagradu. Treba samo da se usavrsavamo i naucimo da radimo na onom sta vec imamo i mozemo da imamo.

  • Marko

    22:49 // 11. 1. 2018.

    Ova nagrada nikad nije ni imala nekog smisla. Pogledajte samo dobitnike svih ovih godina. Na prste mozemo nabrojati one koji su zaista zasluzili.
    Za mene moze ovu nagradu da dobije samohrana majka, penzioner sa 16000 penzije, svaki obespravljen covek koji i dalje zivi ovde...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: