Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 29. 4. 2023.

| Društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Babušnici okupilo članove, za obuku i opremu potrebna pomoć

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
vatrogasci KOSTA
Dobrovoljna vatrogasna društva od 2018. godine regulisano zakonom; Ilustracija; foto: A. Kostić

Iako formalno na papiru postoji od 2017. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo u Babušnici počelo je sa okupljanjem dobrovoljaca tek od 2022. godine, a sledeći korak je da svi članovi prođu obuku kako bi bili dostupni u vanrednim situacijama - u požarima, poplavima i snežnim zimama, koji na području opštine nisu ni tako retke. Trenutno broje oko 20 članova, a prvi zadatak im je da postanu i subjekt od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, kako bi ih po potrebi mogao angažovati lokalni Štab za vanredne situacije.

Doborovoljna vatrogasna društva u pojedinim delovima Srbije poput Vojvodine imaju dugu i bogatu tradiciju i duboko su urezana u kulturu stanovništva tih prostora, a tek nedavno su počela da se formiraju i u drugim delovima zemlje.

U Pirotskom okrugu nekoliko godina postoji jedinica DVD-a u Pirotu, nema ih u Dimitrovgradu, u Beloj Palanci postoje samo na papiru i nemaju nikakvih aktivnosti, što je do nedavno bio slučaj i u Babušnici.

Od 2022. godine na čelu te organizacije je Nemanja Stefanović, primljen je određeni broj članova i donet je akt o formiranju dobrovoljne jedinice, kako je predviđeno Zakonom. pozar vatrogasci KOSTA Pomoć pri gašenju požara, ali i prilikom poplava, velikih snegova...; Ilustracija; foto: A. Kostić

Donošenjem Zakona o doborovoljnom vatrogastvu 2018. godine, ova oblast je prvi put zakonski regulisana, a tim zakonom predviđeno je da svako DVD u svom sastavu mora imati formiranu jedinicu, sa pripadnicima koji su završili specijalističku obuku kod MUP-a i koji poseduju odgovarajuću tehničku opremu koja je neophodna za intervenciju u slučajevima požara i drugih nepogoda - kaže Stefanović.

Trenutno imaju dvadesetak članova, a akitivni član može biti svaki građanin od 18 do 55 godina koji popuni pristupnicu, koji ima prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine i koji je psiho-fizički sposoban da postane pripadnik DVD-a.

Pirodne nepogode poput poplava, požara i snežnih nanosa u pretežno planinskom kraju Lužnice nisu retkost pa je profesionalnim vatrogascima svaka pomoć potrebna kada dođe do takvih situacija. nemanja Predsednik DVD-a; foto: Lj. F.

Na našoj teritoriji je predviđena četa od 10 članova, tako je sistematizovano. DVD je u stvari podrška kada im je pomoć potrebna. Kada imate 20 ljudi koji znaju kako da se ponašaju u takvim okolnostima, obučeni su i imaju opremu, to je drugačija neka priča, iako u takvim situacijama pomažu i šumari i drugi građani - kaže predsednik.

Od državnog Tigra AD dobili su na korišćenje prostorije koje su adaptirali, a pomoć im je i dalje potrebna. Pre svega za nabavku opreme i za plaćanje obuke članovima koja se prolazi u MUP-u.

Neophodna nam je dodatna oprema i novac. Konkurisaćemo kod Kabineta za razvoj nerazvijenih opština za opremu. Uputili smo poziv za saradnju i drugim kompanijama koje posluju na teritoriji naše opštine i nadamo se da će i oni uvideti koliko je DVD bitno za bezbednost u uslovima vanrednih situacija - kaže on.

Uputili su i lokalnoj samoupravi zahtev da se proglase za subjekt od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, kao jedina organizacija takvog tipa u Babušnici. Zakonom je regulisano da lokalna samouprava koja na svojoj teritoriji ima jedinicu DVD-a od najmanje 20 članova, ne mora da ima formiranu jedinicu civilne zaštite opšte namene, tako da bi tako i lokalna samouprava bila na dobitku. dvd DVD Babušnica osnovano 2017. godine, aktivno od 2022. godine; foto: Lj. F.

Očekujemo pozitivan odgovor u narednom periodu. Plan je da završimo sa formiranjem jedinicie i u potpunosti opremimo neophodnom opremom. Nakon toga da sa kolegama iz Pirota formiramo međuopštinski vatrogasni savez kako bi smo podigli doborovoljno vatrogastvo na jedan veći nivo na teritoriji celog okruga - kaže Stefanović.

Kada ih proglase subjektom od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, Sektor za vanredne situacije može kad god je neophodno da angažuje njihove članove.

Pre svega za požare, ali i za svaku drugu vanrednu sitauciju i prirodnu katastrofu, kad je potrebno dodatno ljudstvo i oprema - kaže on.

A njih nažalost ima, planinska sela u tom kraju su često tokom zime zavejena, do pojedinih domaćinstva se teško dolazi pa je svaka pomoć neophodna, pogotovo što se radi o pretežno staračkim domaćinstvima.

Nepristupačni i udaljeni krajevi otežavaju i gašenje šumskih i drugih požara, pa se očekuje da ti doborvoljci budu na usluzi kad god zatreba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pescanik

    15:00 // 29. 4. 2023.

    Ako vi je dobro tg nista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: