Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 2. 9. 2016.

| Društvo

Predomislili se - niška Toplana će isključiti sve koji su podneli zahtev

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Toplana
Svi će biti isključeni do početka sezone; Foto: JV arhiva

Iako je do pre dva dana stav direktora Toplane Zorana Stojanovića bio da zaposleni u ovom preduzeću treba da rade na osposobljavanju sistema i priključenju novih korisnika, sada kaže da će ipak svi biti nagažovani na isključenju onih koji to žele.

Nakon pisanja "Južnih vesti" da Toplana možda neće stići da isključi sve korisnike do početka grejne sezone, redakciji se javio direktor Stojanović i rekao da će ipak ispuniti sve zahteve za privremeno isključenje sa mreže.

Juče i jutros smo preduzeli mere da radnike koji nam dolaze s odmora maksimalno izvučemo s objekata koji se pripremaju za grejanje nauštrb priprema, pa ćemo se radno angažovati malo duže kasnije. Sada ćemo da pojačamo ekipe koje rade na isključenjima tako da će pre početka grejne sezone apsolutno svi zahtevi biti realizovani – kazao je Stojanović.

Kako je objasnio, gradskim odlukama je regulisano da samo Toplana može da isključi korisnike sa mreže. Zbog velikog broja zahteva su, dodaje, putem male nabavke angažovali firmu koja je isključivala korisnike. Sada, međutim, takva opcija više ne postoji.  Toplana dimnjak Sa angažovanom firmom isključili više od 100 korisnika; Foto: arhiva JV

Korisnici ne treba da snose troškove isključenja prema gradskoj Odluci. Ako bi angažovali neko drugo lice da ih isklljuči mogli bi da dođemo u situaciju da od nas traže nadoknadu tih torškova – objašnjava.

Do kraja avgusta je privremenu obustavu isporuke toplotne enrgije zahtevalo je 277 korisnika, a trajno isključenje sa mreže 7 korisnika. Do sada je, dodaje, bilo ukupno 1.738 zahteva za isključenje daljinskog grejanja, a 44 korisnika su, posle obustave, tražili da se opet priključe na mrežu.


Zbog isključenja ugroženo 11 trafo-stanica

Prema rečima direktora Toplane, ukoliko se realizuju svi zahtevi za obustavu isporuke energije, a ti korisnici počnu da se greju na struju, biće ugrožen elektroenergetski sistem. Od Elektrodistribucije su, kaže, dobili upozorenje da će 11 trafo-stanica biti ugroženo ukoliko se svi zahtevi za isključenjem realizuju.

Niko od korisnika nije obavestio na koje će se energente grejati, a većina nema mogućnosti da se greje na čvrsto gorivo, jer je većina zgrada toliko stara da instalacije nisu predviđene za grejanje na struju, pa može da izbije požar. Kapaciteti trafo-stanica gde postoji daljinsko grejanje prilagođeni su potrošnji koja je uprosečena godinama unazad - objašnjava.


Za štetu odgovorni potrošači?

U programu Niške televizije Stojanović je rekao da će korisnici koji su se isključili sa sistema Toplane i grejanjem na struju izazvali havariju ili požar biti odgovorni za nastalu štetu i dužni da je nadoknade svima u zgradi.

Udruženje predsednika skupština stanara se oglasilo povodom ove izjave, koju su ocenili "huškačkom, neodgovornom štetnom i opasnom". Sud o krivici onih koji žele da koriste električnu energiju za grejanje ravnopravno sa građanima koji već koriste električnu energiju u istu svrhu je diskriminatoran i protivzakonit, ističu.

Ovakvim „zaključivanjem“ se demonstrira ucenjivački kapacitet poslovodstva toplane. Građani se ucenjuju navodnom neadekvatnošću elektroenergetskog sistema i time se dovode u stanje iznude – saopštili su u UPSS-u.

U ovom Udruženju podsećaju da potrošač po zakonu može autonomno da odlučuje o tome da li će kupiti neku robu ili uslugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Damir

    06:01 // 21. 9. 2016.

    Odjavili smo se i mi u Novom Sadu i prave se budale i dali smo advokatu. Nece meni niko u mom stanu odlucivati kako kad i koliko cu da se grejem. Prosla su ta vremena monopola. Skinuli smo radiatore zacepili cevi i cak skratili do maximuma do vertikala koje nismo dirali. Toplana nema nista sa nasim grejnim telima samo do podstanice. Zgrada nema para da kupi nove pumpe da salju do 12 sprata. Amen.

  • Milan

    18:13 // 12. 9. 2016.

    Jadan direktor toplane zabrinuo se za eps a ne brine za svoju toplanu. Brine da ce trafo stanice da se pokvare. Pa eps ce sa povecanom traznjom da profitira.

  • Voja

    23:16 // 4. 9. 2016.

    Od kad dođoše ovi napredni, stalno su krivi neki drugi. Za Goricu radnici što tuže, za toplanu građani što neće da ih pljačkaju, za pčelicu roditelji... A oni su zlatni... E moji Nišlije za koga glasaste?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: