Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 9. 7. 2010.

| Društvo

Dodeljen "Zeleni gran pri"

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

Ekološko društvo “Toplica“ u Prokuplju odabralo je najlepše uređeno dvorište, balkon i dodelilo "Zeleni gran pri" za razvoj ekologije.

Tradicionalna manifestacija, koja se održava duže od jedne decenije, ima za cilj da podstaknemo ljude na stvaranje lepšeg, zelenijeg i zdravijeg okruženja.

Miodrag Damnjanović član Ekološkog društva “Toplica“, kaže da su ekolozi Toplice uspeli da podstaknu „zelene misli svojih sugrađana“, tako da na ovom takmičenju svake godine ima sve više učesnika i da je, pored broja onih koji konkurišu za najlepši vrt ili balkon i kvalitet uređenja bašti i balkona na višem nivou.

Kriterijumi za dodelu nagrada bili su pre svega raznovrsnost biljaka, rascvetanost, broj retkih biljnih vrsta i na kraju opšti utisak koji ostavlja balkon ili vrt.

"Zeleni gran pri" za razvoj ekologije poneo je Zoran Manojlović za uređenje dvorišta oko porodične kuće u ulici 3. avgusta. Dvorište od pet ari oplemenjeno je zelenilom i cvetovima od 60 različitih biljaka.

- Ovoj zelenoj oazi u moru asfalta i betona posebnu čar daju vodoskoci i bazen od kamena, a baštensko osvetljenje noću pojačava bajkovit utisak dvorišta. Japanski brest, koji se ipak izdvaja po lepoti, pleni pažnju, jer njegovo lišće od februara do novembra menja boju – objašnjava Damnjanović i dodaje da "Zeleni gran pri" ovo Društvo ne dodeljuje svake godine, već kada se od najboljih izdvoji najbolji, odnosno onaj koji svojim radom i negovanjem zelenila daje primer komšijama i celom gradu.

U konkurenciji najlepše uređenih balkona priznanja su dobile Evica Mladenović i Jasmina Mladenović.

Komisija ekologa za najlepše uređeno dvorište proglasila je dvorište Srbijanke Milovanović, kao i vrtove Vesne Perović, Radmile Jović i Živojina Stojanovića.

- Ovo je doprinos Ekološkog društva borbi za lepšu i zdraviju životnu sredinu. To je pre svega borba za razvitak ekološke svesti kod Prokupčana, za njihov kvlitetniji život u urbanoj sredini - rekao je Damnjanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: