Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 30. 1. 2023.

| Društvo

Dodeljena gradska priznanja i nagrade povodom Dana grada Pirota

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
nagrade
Dodeljene nagrade i priznanja; foto: Grad Pirot

Nekadašnjem pirotskom piscu i novinaru Slobodanu Džuniću posthumno je povodom Dana grada dodeljeno priznanje "Zaslužni građanin Pirota". Na svečanoj sednici povodom Dana grada Pirota, koja zbog vanredne situacije nije održana 28. decembra, već mesec dana kasnije, uručene su i nagrade i priznanja drugim zaslužnim pojedincima i institucijama.

Nagrada "Zaslužni građanin Pirota" nije dodeljivana nekoliko poslednjih godina, a odlukom Komisije i Skupštine Grada dodeljena je posthumno piscu koji je bio prepoznatljiv po pisanju na lokalnom dijalektu pa su mu i teme bile lokalne - Stara planina i lokalna mitologija i religija.

Džunić je rođen 1921. godine u Temskoj kod Pirota, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a kasnije i Pravni fakultet u Beogradu. Najveći deo svog radnog veka proveo je u Radio Beogradu, najpre kao novinar i urednik literarne redakcije, a potom kao urednik za istoriografiju. Umro je novembra 1998. godine, ne dočekavši izlazak iz štampe svog najobimnijeg romana Vetrovi Stare planine, za koji je posthumno nagrađen nagradom "Bora Stanković" - deo je iz njegove biografije.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić čestitao je nagrađenima jer su oni, kako je rekao, istaknuti pojedinci koji su zaslužili priznanja, koji predstavljaju Pirot i u tom gradu, u zemlji i inostranstvu. nagrade Prizanje Zaslužni građanin dodeljeno posthumno; foto: Grad Pirot

Želim i da u nastupajućoj godini zajednički delimo uspehe iz dana u dan. Svi mi radimo na tome, zbog nas, naše dece, da Pirot, kao što ovaj slogan kaže, kao što smo u filmu videli, bude dobro mesto za život. Hajde da svi napravimo da Pirot, zaista, bude dobro mesto za život - rekao je Vasić.

Dobitnici nagrade "28. decembar" sa medaljom i plaketom iz oblasti privrede je Zoran Krstić, građevinski inženjer i dugogodišnji načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove.

Jasmina Ćirić, predsednica Jevrejske opštine Niš, dobitnica je iste nagrade iz oblasti kulture za, kako je obrazloženo, dat nemerljiv doprinos pozivajući na sećanje na one koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu, sećanje na stradale Jevreje, Rome i Srbe.

Nagradu "28. decembar" - posebno priznanje dobila je Dragana Ignjatović za humanitaran rad kao inicijator i osnivač neformalne grupe "Mame Piroćanke", kao i dramski umetnik, Zoran Živković Žuća, povodom 35 godina profesionalnog umetničkog rada u pirotskom Pozorištu, tako i širom Srbije.

Posebnom odlukom gradonačelnika Pirota dodeljena su i priznanja - za izuzetan doprinos u saniranju posledica nezgode sa curenjem amonijaka priznanje je dodeljeno Policijskoj upravi Pirot i Sektoru za zaštitu i spašavanje odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Priznanje je dodeljeno i Fakultetu dramskih umetnosti i Ministarstvu kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    18:12 // 3. 2. 2023.

    Ponos grada!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: