Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 11. 10. 2022.

| Društvo

Dodelom ”Oktobarskih” i novčanih nagrada mladim talentima obeležen Dan grada Leskovca

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
20221011_132609
Najveća priznanja profesoru matematike i članu SNS-a, kao i Javnom preduzeću Putevi Srbije; foto: M. M.

Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu 11. oktobar, Leskovac slavi i kao i Dan grada, koji je obeležen svečanom sednicom Skupštine na kojoj su dodeljene ”Oktobarske nagrade”. Najveća priznanja medalje - dodeljene su profesoru matematike i članu SNS-a Stojanu Radenoviću i Javnom preduzeću Putevi Srbije.

Kako je već obrazloženo na poslednjoj sednici Skupštine, Radenović je godinama unazad među najcitiranijim naučnicima na svetu, a poreklom je iz okoline Bojnika, pa je samim tim doprineo afirmaciji Leskovca u svetskim i domaćim naučnim krugovima. Profesor matematike poslednjih godinu dana istakao se i kao član SNS-a, pošto je bio drugi na listi te stranke za parlamentarne izbore i aktuelni je poslanik u republičkom Parlamentu.

Slikao sam se malopre ispred Gimnazije i počela su da naviru sećanja, kada sam ušao u svet apstrakcije, odnosno matematike. Leskovac je grad svih okolnih sela i mesta, posebno sela Dobra Voda, gde sam ja i rođen. Do osmog razreda mi nismo imali struju pa smo često išli na obližnje brdo, odakle se vidi Leskovac koji je tada sijao i izgledao veličanstveno. Ova nagrada me i dirnula malo, naviru sećanja i svih žrtava, ne samo iz Drugog svetskog rata, već i iz svih ostalih. Važni su ovi praznici, ali je prvenstveno važno da naviru sećanja, jer i ja sad ne bih pričao ovde da nisu postajali naši preci koji su kroz istoriju davači živote - rekao je Raedenović.

20221011_131914 Radenović rođen u bojničkom selu Dobra Voda; foto: M. M.Osim njega, najveće priznanje Leskovca dobilo je i Javno preduzeće Putevi Srbije, zbog, kako je rečeno, izuzetnog doprinosa u razvoju putne infrastukture na teritoriji tog grada.

”Oktobarske pohvale” dobili su firma ”Statovac”, kardiolog Sonja Šalinger, doktor ekonomije Suzana Đukić, profesor na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Miodrag Kocić, načelnik Vojne akdamije Srđan Blagojević i dugogodišnji sekretar Skupštine Grada Leskovca Zoran Vukašinović.

Priznanja su dodeljena i osnovnim školama ”Bora Stanković” iz Vučja, ”Bora Stanković” iz Guberevca i ”Branko Radičević” iz Brestova koje u 2022. godini proslavljaju jubileje, dok su pohvale priprale i učiteljima OŠ ”Svetozar Marković” Tatjani i Momčilu Stojković i Oliveri Đorđević, kao i horu ”Branko”.

Novčane nagrade od po 500.000 dinara pripale su plivačima PK Dubočica Urošu Živanoviću i Nini Stanisavljević, njihovom treneru Dušanu Veličkoviću, kao i arhijerejskom namesniku Daliboru Stefanoviću.


Novčane nagrade uručene i mladim talentima

Pre svečane sednice Skupštine, 140 najboljih studenata, sportista, učenicija koji su na republičkim takmičenjima osvajali neka od prva tri mesta, takođe su uručene novčane nagrade između 30.000 i 40.000 dinara u zavisnosti od proseka i upeha koji su postigli na takmičenjima.

Za tu namenu iz budžeta Grada izdvojeno je 3,9 miliona dinara, a jedan od nagrađenih je u učenik Ekonomske škole ”Đuka Dinić” Marko Perunović, koji se u ime svih dobitnika zahvalio na nagradama, ali istakao rad i trud svih dobitnika. 20221011_100246 Nagrade i za mlade talente; foto: M. M.

Sport, umetnost i obrazovanje za sve nas je prioritet. Dodeljivanjem ove nagrade ogleda se napredak mladih za napredak grada. Svako od nas razume i zna koliko je bilo potrebno odricanja i žrtve kako bi nešto postigli. Faktor rada smanjuje potrebu za faktorem sreće, to je lekcija koju smo odvano naučili. Američki predsednik Džon Kenedi imao je jednu ćuvenu rečenicu a ja ću parafrazom nje da završim moje izlaganje. Ne pitaj šta tvoj grad može da uradi za tebe, već pitaj šta ti možeš da uradiš za sebe, a tvoj grad će uvek naći mogućnosti da te podrži - rekao je Perunović.

Nagrade mladim talentima podelio je gradonačelnik Goran Cvetanović koji je najavio i da će naredne godine svi studenti sa proskeom 10 dobiti novčane nagrade od 100.000 dinara.

Inče, Leskovac je pre oslobođenja u Drugom svetskom ratu, oslobođan još dva puta, i to od Turaka 24. decembra 1877. godine i u Prvom svetksom ratu 7. oktobra 1918. godine.

Svečano obeležavanje Dana grada biće nastavljeno konjičkim trkama na hipodromu, dok će večeras na Trgu nastupati Milica Pavlović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    12:03 // 13. 10. 2022.

    Cestitke dobitnicima nagrada!

  • Aleksic

    20:23 // 11. 10. 2022.

    Oslobađan je i četvrti put 2000, a treba da se oslobodi i peti put.

  • Славко

    19:38 // 11. 10. 2022.

    Шта један град чини великим? То су људи. Поносни грађани који су град Лесковац задужили успехом, признањима, научним достигнућима, спортским успесима, плодоносном каријером.
    Лесковац није велики град, није престоница, већ "сјајна провинција" из кога су потекла значајна имена која су прославила наш град.
    Ти људи су наше највеће богатство, наша светла прошлост, садашњост, будућност.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: