Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 28. 12. 2020.

| Društvo

Dok Krizni štab odlučuje o merama za praznike neki hoteli na jugu nude novogodišnje aranžmane

Autor:J. Adamović, M. Mitić, Lj. MitićIzvor:Južne vesti
Hotel Bavka Leskovac; foto: JV-M. Mitić
Hoteli dali ponude za praznike iako mere još nisu donete; foto: JV-M. Mitić

Novogodišnja noć ove godine zbog pandemije trebalo bi da bude potpuno drugačija nego sve prethodne. Vlada će o merama odlučivati sutra, a predlog Kriznog štaba je da 31. decembra i 1. januara restorani i kafići rade do 18 sati, a prodavnice dva sata duže, kao i da ne bude organizovanog dočeka Nove godine i reprize. Ipak, neki hoteli i na jugu Srbije nude programe za doček 2021. godine, a drugi ugostitelji kažu da zvaničnih proslava za sada nema, jer nisu znali da li će raditi 31. decembra.

hotel tami Novogodišnje ponude uglavnom nude hoteli; foto: printskrin FB Tek 2 dana do dočeka, a nema zvaničnih mera, pa se ugostitelji različito ponašaju - neki već pozivaju goste i prodaju aranžmane, a drugi čekaju da čuju šta će Vlada propisati.

Krizni štab je zasedao, a kako prenosi RTS odlučili su da 31. decembra i 1. januara ugostitelji mogu da rade do 18, a prehrambeni objekti do 20 sati. O merama će ipak detaljno govoriti sutra, kada bi Vlada trebalo da usvoji njihove predloge.

Neće biti organizovanog dočeka Nove godine niti reprize. Mere koje su na snazi ostaju do 11. januara, a današnje odluke Kriznog đtaba važe samo za 31. decembar i 1. januar. Sutra će zasedati Vlada Srbije. Pres konferencija biće održana sutra u 15 sati, na kojoj će biti predstavljene detaljne odluke - navodi RTS.

Dok su čekali zvanične mere, koje bi sutra trebalo da budu saopštene, neki ugostitelji na jugu nisu gubili vreme i već su osmislili i predstavili svoje programe za "najluđu noć".

Hotel Tami u Nišu nudi "anti kovid paket", radno vreme u skladu sa merama. Najpre su planirali matine uz muziku od 13 sati do 21, sada najavljuju da će se prilagoditi novim merama koje bi od sutra sutra trebalo da budu zvanične.

Borimo se na sve načine, poštujući sve mere da ipak obezbedimo prihode radnicima. Mi imamo oko stotinu radnika i ne želimo da dođemo u situaciju da ih otpuštamo. Svakako, nipošto po cenu narušavanja zdravlja ljudi, kaže direktorka hotela Tatjana Mićić.

Novogodišnje ponude pripremili su i drugi hoteli, neki sa, neki bez muzike, ali kažu uz povoljnije cene.

Slično je i u Leskovcu, gde će za sada organizovanog dočeka Nove godine biti u Hotelu Bavka i restoranu Koliba Olimp Luks. Hotel Bavka Leskovac novo; foto: JV-M. Mitić Novogodišnja ponuda i u Leskovcu; foto: JV-M. Mitić

Hotel Bavka je na svojoj fejsbuk stranici potvrdio da će biti organizovanog dočeka, a cena je 5.000 dinara. Inače, jedan od braće koji drže kompleks Bavka je i odbornik u Skupštini grada Leskovca i član SNS-a.

Kada je reč o restoranima Koliba Olimp Luks, pored poziva za rezervacije na instagram stranici, građane na doček Nove godine pozivaju i na lokalnim radio stanicama. Cena menija u njihovom restoranu je 4.500 dinara.

I drugi restorani i hoteli planiraju program, ali kažu da ipak iščekuju sednicu Kriznog štaba kako bi doneli konačnu odluku.

Mnogi građani, kako saznajemo, već bukiraju takve aranžmane i pored pandemije kovida.

U Vranju i Pirotu za sada nema poziva za organizovane proslave, kao ni na teriotoriji Prokuplja gde ugostitelji tvrde da ukoliko ostanu na snazi mere koje su aktuelne, njima je i zabranjen rad posle 20 sati.

Ipak tvrde da će ostati u pripravnosti do poslednjeg trenutka i ako se ukinu mere zabrane oni će u kratkom roku organizovati doček, jer ima zainteresovanih građana.

Bukvalno bi za dan, dva mogli sve da organizujemo, imamo stalne mušterije koji svake godine dolaze da provedu novogodišnju noć u našem lokalu. U slučaju da se odobri organizacija, mi bi to organizovali, ali sa mnogo manje gostiju nego inače - kaže vlasnik jedne kafane u Prokuplju.

vatromet - foto - jovana adamovic Nadležni uveravaju da neće biti moguće organizovati doček 2021. godine; foto: JV Veći ugostiteljski objekti koji mogu da prime više od 100 gostiju za sada kažu da neće organizovati proslavu, jer je ostalo malo vremena da bi ljudi rezervisali mesto, ali i da bi pripremili sve što je neophodno, od muzike do posluženja.

Mlađi Prokupčani, srednjoškolci i učenici, kao i u drugim gradovima na jugu, kažu da će 2021. dočekati u manjim grupama i uglavnom u kućnoj atmosferi.

Slavimo kod druga iz odeljenja koji živi u selu u okolini Prokuplja. Biće nas desetak, organizovali smo se i sakupili novac za proslavu, očekujem da bude lepo i da sve prođe u najboljem redu - kaže učenik prokupačke Gomnazije.

Iako organizovanog dočeka na trgovima nema ove godine, a jedino u Nišu je na ulicama praznična atmosfera, ipak i nezvanično ima najava o okupljanju za praznike.

Kako je ranije epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović objasnio za RTS - brinu ga pozivi na doček Nove godine i napominje da to trenutno predstavlja najveću opasnost za širenje koronavirusa.

Moram da napomenem da ima pojava koje nisu baš za očekivanje bile, a to je pozivanje za doček Nove godine, aranžmani za školski raspust. Mislim da je to veoma rano za tako nešto, ipak treba dovoljno elemenata da bi to moglo da se radi. Da se stvara utisak opuštanja to nije dobro, to nas može ponovo dovesti u neku situaciju koja može biti vanredna ili čak katastrofalna kao što smo to imali - poručio je Tiodorović.

Poruka medicinskog dela Kriznog štaba je da je epidemiološka situacija u Srbiji ozbiljna i da ne treba da bude popuštanja za predstojeće praznike i dozvole da bude organizovanog dočeka Nove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    22:04 // 28. 12. 2020.

    Ako je Krizni štab RASPISAO IZBORE /!?/, a jeste, ako je OMOGUĆIO pune stadione /!?/, a jeste, i sve to uz EPIDEMIJU koja bukti, onda treba pitati Štab, čemu femkanje. Ionako smo, i sa Novom i sa Starom u DREKU DO UŠIJU.

  • Шесепет Плус

    20:06 // 28. 12. 2020.

    Без панике земљаци.Почнимо редом- у 12 дочекујемо Карибатску,у 13 Владивостоцку,у 14 Папуанску,у 15 Палаунску,у 16 Тајванску,у 17 Лаоску и у 18 сати Бангладешку нову годину.Мало ли је.Није.Убаве су и Папуанска и Бангладешка,верујте ми на реч.Причали ми Папуанци-како незнате који су тој,па тој су наша браћа,по КОРОНА линије.

  • black jeans

    16:07 // 28. 12. 2020.

    Slobodno zaboravite docek nove godine.

    • Hristivoje

      20:18 // 28. 12. 2020.

      Pamtite doček ove Nove godine. Forever je l' tako!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: