Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 28. 8. 2017.

| Društvo

Dok država poziva žene da rađaju, Nišlijka jedva otvorila porodiljsko

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Da li država štiti porodilje od poslodavaca?
Da li država štiti porodilje od poslodavaca? foto: Maxpixel

Predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić uveliko govore o važnosti rađanja, jer nas je, kako kažu, svake godine za 35.000 manje, dok sa druge strane porodilje dolaze u situaciju da ne mogu da dobiju naknadu za porodiljsko bolovanje, koje je nekim ženama jedini izvor prihoda.

Nišlijka Aleksandra Vučković je jedna od žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac dok je radila nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.

Vučkovićeva je radila kao farmaceut i primala platu, ali je jedva ostvarila pravo na naknadu tokom porodiljskog bolovanja, jer joj bivši poslodavac 5 meseci nije uplaćivao doprinose. Za to je saznala tek kada je otišla da otvori porodiljsko bolovanje, jer i ona poput većine drugih žena nije proveravala da li poslodavac isplaćuje ono na šta ga zakon obavezuje.

Iako je zakucala na vrata gotovo svih institucija u Nišu, tvrdi da niko nije hteo da joj pomogne, pa je sama i sa malom bebom morala da “juri” bivšeg poslodavca.

Onda sam kod njega bila bukvalno svaki dan i na kraju su odneli neku potvrdu da su u blokadi, ali mi nisu platili doprinose, jer nemaju novac. Iako su imali obračunske listiće moje zarade za tih 5 meseci, kao i za onih 7 za koje su mi doprinosi isplaćeni, obračunali su mi minimalac, a meni je plata bila 55.000 dinara - priča Vučkovićeva.

U terenskoj kontroli Poreske uprave, gde su je na kraju uputili, rekli su da nije “ni prva ni poslednja kojoj nisu uplaćivani doprinosi”. Da nije ostala u dobrim odnosima sa bivšim poslodavcem, kaže, ne bi ni mogla da ostvari pravo na porodiljsko bolovanje.

Mene nisu zaštitili kao radnika, jer njih država treba da juri za te doprinose, a ne ja koja imam malu bebu da ja idem da tražim da oni to uplate. Umesto njih da kazne, oni su oštetili mene, porodilju i majku kojoj novac tada najviše treba. To je meni prosto neverovatno - kaže Vučkovićeva.

Zbog toga što se nadležnima već obraćala kada je imala problem da otvori porodiljsko bolovanje, a niko joj nije pomogao, Vučkovićeva kaže da će se sada obratiti Sudu.


Fond PIO upućuje na internet, a Poreska radi po prijavi

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) nisu se puno bavili problemima koje imaju mnoge mlade mame, pa i Nišlijka Aleksandra Vučković. Kratko su odgovorili da je "naknada za porodiljsko odsustvo regulisana Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom".

Na pitanje novinara na koji način su zaštićene trudnice i porodilje kojih je mnogo, a ne proveravaju svoje poslodavce da li im uplaćuju doprinose, u PIO fondu kažu da su omogućili svim građanima da to provere preko interneta i na njihovim šalterima.

Uvid u podatke u bazi Fonda (preko internet portala www.pio.rs) može se ostvariti neograničen broj puta. Za korišćenje elektronskog servisa, da bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, neophodno je imati PIN kod, koji se besplatno dobija odmah po podnošenju zahteva u najbližoj filijali ili službi filijale Fonda - kažu u PIO fondu.

Kada porodilja utvrdi da joj poslodavac nije uplaćivao doprinose, kako kažu u Poreskoj upravi može da se obrati njima, kako bi oni sproveli dalje procedure.

Napominjemo da lica koja smatraju da su oštećena u smislu da poslodavac ne vrši uplatu poreza i doprinosa u skladu sa napred pomenutim zakonskim normama, mogu se obratiti putem dostave podneska u pisanoj formi nadležnoj filijali Poreske uprave, prema sedištu poslodavca - navode u Poreskoj upravi.

Dodaju i da kada se utvrdi da poslodavac nije obračunao i plaćao doprinose, ali i da nije podneo prijave u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, inspektor dostavlja obaveštenje Prekršajnom sudu. Onda Sud preuzima postupak i može novčano da kazni poslodavca.

Međutim, ukoliko se i ispoštuje čitava procedura i dođe do Suda to je porces koji predugo traje, pa je pitanje kada će i da li porodilje dobiti novac koji im pripada.


I Inspekcija rada poziva trudnice da prijave poslodavce

Iako u njihovoj nadležnosti nije da kontrolišu da li poslodavci uplaćuju doprinose zaposlenima, u niškoj Inspekciji rada kažu da građani mogu da im se obrate ukoliko imaju probleme na poslu, a oni će zahteve dalje uputiti onim institucijama koje su nadležne.

Načini obraćanja Inspekciji rada - podnošenje zahteva pisarnici Nišavskog okruga pisanim putem, na adresu Odeljenja inspekcije rada za Nišavski okrug Niš, Strahinjića Bana br. 3, zatim mejl adresa: [email protected], ili faksom na broj 018/523 742 sa naznakom „za Inspekciju rada“ - navode u Inspekciji.

Sve institucije su se u vezi sa konkretnim slučajem pozivale na važeće zakone i propise i njihove nadležnosti. Međutim, kako primeri pokazuju, vodeći se tim zakonima na koje se pozivaju nadležni, pojedine porodilje, ne svojom, već greškom ili namernim propustom poslodavca, dobijaju umanjenu naknadu dok podižu bebe ili čak ostanu bez ikakvih primanja.

Iako su gotovo sve pomenute institucije upitane da li postoji mogućnost za izmenu važećih zakona na koje su se pozivali, kako bi trudnice i porodilje bile zaštićene od toga da ne mogu da ostvare pravo na naknadu zbog propusta svojih poslodavaca, niko na ta pitanja nije odgovorio.

*Tekst je minimalno izmenjen nakon rekacije PIO Fonda i njihovog naknadnog pojašnjenja da oni ne obračunavaju porodiljama poreze i doprinose, već da to radi poslodavac prilikom obračunavanja zarada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jelena

    07:54 // 29. 8. 2017.

    Imala sam slican primer.I dan danas mi nije isplaceno sve od porodiljskog bolovanja,jednostavno inspekcija u Nisu je nezainteresovana,uputili su me na sud,onako mrzovoljno jer nije u njihovoj nadleznosti.A ujedno me savetovali da nece imati od cega da mu naplate i ako dobijem,na njega se ne vodi butik.Zalosno je sta se radi,poslodavci su zasticeni.

  • Miroslav despotovic

    22:59 // 28. 8. 2017.

    Trebala je prvo da radi 20 god pa onda da rodi i da ima obezbedjeno primanje

  • Kaljari

    17:08 // 28. 8. 2017.

    Dobre su ove izjave,mislim, sit gladnom ne veruje!A i poslodavac i poreska i inspekcija su u sistemu vlasti!Sve je na papiru tako,al kad pocnes da ih obilazis...Kao da si ubio a ne rodio dete!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: