Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 26. 8. 2016.

| Društvo

Dok “pauk” diže automobile, od građana ga čuva privatno obezbeđenje

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
foto-UPSS
Privatno obezbeđenje na licu mesta; foto: screenshot

Da li je “Parking servis” unajmio svoju “privatnu vojsku” angažovanjem obezbeđenja koje po potrebi asistira radnicima “pauka”, pitaju udruženi niški stanari i brojni građani. Iz ovog preduzeća kažu da su morali da uzmu obezbeđenje, jer su napadi na njihove radnike učestali.

Prethodnih dana se na internetu pojavilo nekoliko video-snimaka na kojima se vidi kako vlasnik jednog automobila, koji je “pauk” došao da pokupi, odbija da napusti svoje vozilo.

U nekom trenutku, “pauku” se priključuje i privatno obezbeđenje iz firme “Nifon security” čiji radnici, kako se vidi na jednom od snimaka, pokušavaju da razgovaraju sa vozačem i ubede ga da izađe iz auta. 

Iz Udruženja predsednika skupština stanara ovako nešto smatraju nečuvenim i kažu da “privatno obezbeđenje štiti radnike javnog preduzeća od vlasnika tog preduzeća - građana Niša”.

Da li je posao privatnog obezbeđenja da izbacuje iz kola vlasnika? Angažovani su kao obezbeđenje ili za primenu sile prema građanima Niša? Privatna vojska? - pitaju iz Udruženja.

Iz “Parking servisa” odgovaraju da je angažovanje privatnog obezbeđenja bilo neophodno, jer su njihovi radnici na terenu česta meta napada nezadovoljnih građana.

Kako kažu, dešavala su se čak i lomljenja vilice i ubodi nožem, pa su ih unajmili kako bi “zaposlenima omogućili nesmetan rad i bezbednost na radu”.

Agencija “Nifon Security” ne asistira radnicima pauk-službe, već svako obavlja svoj deo posla za šta je ovlašćen i nadležan i u skladu sa poverenim delatnostima. Angažovani su od 1. maja zaključno sa 31. decembrom 2016. godine - kažu u “Parking servisu”.

Ovaj angažman građane Niša mesečno košta 60.000 dinara bez PDV-a, koliko im “Parking servis” isplaćuje. Kako kažu, ovo je “manje od jedne prosečne bruto plate u Republici Srbiji”.

Usluge obezbeđenja podrazumevaju monitoring 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, i to: Upravne zgrade, objekta Korisničkog servisa, depoa za nepropisno parkirana vozila, objekta Signalizacije, objekta na zatvorenom parkiralištu “Čair” i objekta na zatvorenom parkiralištu na Sinđelićevom trgu, kao i intervenciju na terenu - navode iz ovog javnog preduzeća.


Brži od policije

490x370-protest-6-JV Detalj sa protestnog okupljanja građana kod depoa; foto: JVRadnici ove privatne agencije, kažu u “Parking servisu”, dolaze isključivo po pozivu, i to onda kada pauk-služba ima problem na terenu.

Na pitanje zašto u incidentnim situacijama ne zovu policiju, već privatno obezbeđenje, u ovom preduzeću tvrde da zovu i jedne i druge, ali policija nekad ne može odmah da stigne.

Shodno tome da policija brine o bezbednosti svih građana Niša, može se dogoditi da u datom trenutku nema u blizini ekipu koja može odmah da interveniše. Ugovor sa agencijom “Nifon security” predviđa da upućivanje i intervencija mobilne ekipe na mesto sa koga je poslat signal mora biti izvršena u roku od pet minuta. Broj intervencija nije ograničen - kažu iz “Parking servisa”.

Podsetimo, netrpeljivost između građana i radnika “Parking servisa” traje već neko vreme, a javnost je naročito bila ogorčena kada je nedavno radnik “Parking servisa” napao građane koji su ga snimali.

Šta misle o radu ovog javnog preduzeća mnoge Nišlije su pokazale na jednom od protesta Udruženja skupština stanara kada su na depo bacale toalet-papir, a na tim okupljanjima redovno iznose brojne zamerke na rad “Parking servisa”.

Između ostalog, pitaju na osnovu kojih kriterijuma "Parking servis" formira cene odnošenja vozila, kao i gde ide novac od kazni građanima, s obzirom na to da, kako kažu, "Parking servis" ne pravi nova parking-mesta u gradu, već samo kažnjava. 

Oni smatraju i da "pauk" krši zakon i prisvaja ovlašćenja saobraćajne policije "krstareći" po gradu i snimajući nepropisno parkirana vozila. Jednom prilikom su, da bi upozorili sugrađane da "pauk" dolazi, nekoliko puta išli za njim i trubili, sve dok se nije vratio na depo.

Jedna od prvih stvari koje je gradonačelnik Darko Bulatović obećao po dolasku na vlast, bila je da će uticati na to da “pauk” smanji broj intervencija, a nedavno je rekao da je za prvih mesec dana ova služba odnela upola manje automobila nego inače, “a da se u gradu ništa loše nije desilo”.

Pauk diže auto, asistira mu privatno obezbeđenje

Pauk i "Nifon" zajedno na zadatku

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petković Marjan

    10:11 // 28. 8. 2016.

    Da se ukine Parking Servis?pa neka se ukine i odvoz smeća,pa ko voli neka smrdi...onda cemo leteti trotoarima.

    • Nidje veze

      11:02 // 28. 8. 2016.

      Izvinte mladiću, niste li vi iz one Lombrozo ekipe možda? Svakako zvučite suvislo taman koliko i oni...

  • Lj

    22:09 // 27. 8. 2016.

    Ovo preduzece je teror valsti nad onima koji su ih glasali (jer su vecina). Mi galsaci smo, saglsno sa tim MAZOHISTI.

  • laki

    18:25 // 27. 8. 2016.

    Trotoari javne površine pripadaju svim građanima neka parking servis izgradi garaže,parkirališta i tu neka naplaćuje parking. Ovo je nasilje pljačka osiromašenih građana i totalno obespravljenih u jadnom Srbistanu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: