Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 9. 7. 2015.

| Društvo

Dok pljušte međusobne optužbe, bazilici preti uništavanje

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
slika1
Bazilika se nalazi baš na pravcu puta; foto: FB strana Zavod za zaštitu spomenika Niš

Zbog toga što niški Zavod, uprkos obavezi, nije pokrenuo postupak zakonske zaštite bazilike kod Bele Palanke, nije bilo drugih mogućnosti do da se dozvoli da auto-put pređe preko nje, kažu iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Ivana Ranković objašnjava da je niški Zavod imao obavezu da u prethodne tri godine “uradi jedino što se od njega očekivalo” a to je da zatraži da se bazilika upiše u kulturna dobra. Da su to uradili, kaže Rankovićeva, ne bi moglo da se dozvoli da auto-put pređe preko nje. 

Nismo imali mnogo mogućnosti. Nismo mogli da postupimo prema rešenju niške komisije da bazilika ostane nad zemljom, jer nisu pravno evidentirali ovaj lokalitet - kaže ona.

slika2 Uveliko se bazilika konzervira; foto: Vanja KeserMeđutim, Rankovićeva dodaje da je Republički zavod odluku o zatrpavanju doneo i zato što se “oslanjao na odluku svoje stručne komisije” koja je procenila da preko bazilike ipak treba da pređe Koridor 10, ali, kako kaže, uz mere zaštite kako bi je neoštećenu "sačuvali za neka druga vremena".

Međutim, onda je niški Zavod oformio svoju komisiju koja je rekla da bazilika treba da ostane i mi smo se povukli. Nakon toga je trebalo da urade ono što im je u nadležnosti, a nisu - kaže ona.

Na pitanje da li je Republički zavod kao krovna organizacija ipak mogao da nađe načina da sačuva baziliku, Rankovićeva kaže da bi to bilo “protiv rešenja njihove stručne komisije” koja je odlučila da se ovaj objekat zatrpa “verovatno zato što su smatrali da bazilika ne zaslužuje taj tretman i da nije trenutak za njenu prezentaciju”.

Ne znam, nisam arheolog. Bazilika svakako ima određenu kulturnu i istorijsku vrednost, ali istorijsku vrednost ima i kuća Dragutina Matića kod Niša. Zašto ona nije stavljena pod zaštitu? Ona možda ima i veći istorijski značaj od ranohrišćanske bazilike kakvih po Srbiji ima još - kaže Rakovićeva.

slika3 Zbog arheoloških ispitivanja 2012. godine prekinuta izgradnja Koridora 10 na toj deonici; foto: Vanja KeserPrema njenim rečima, protiv Republičkog zavoda se vodi medijska hajka, “a oni ne rade ništa loše”. Zatrpavanje lokaliteta je, kaže, u arheologiji uobičajen postupak, “a u Srbiji ima mnogo takvih”.

Čak je i niški Zavod, dodaje, na svojoj teritoriji na isti način zatrpao cisternu “velikog antičkog grada na Kale-Krševici kod Bujanovca” ali to nije uzburkalo javnost kao ovaj slučaj koji je, prema njenom mišljenju, “ispolitizovan”.


Niški zavod: Idemo na Upravni sud

Direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović kaže da tvrdnje Republičkog zavoda “nisu tačne” i da ne treba odgovornost svaliti samo na jednu stranu.

Republički zavod je taj koji priprema predlog za zaštitu lokaliteta kao kulturnog dobra i šalje Ministarstvu kulture pa Vladi. I jedni i drugi smo bili uključeni u sve to, trebalo je da postoji koordinacija, ali nije. Ovo je njihov pokušaj da prebace odgovornost na nekog drugog - kaže ona.

Ovih dana, tvrdi Vasić Petrović, Zavod priprema dokumentaciju sa kojom će ići na Upravni sud kako bi se videlo ko je šta pogrešio. Ipak, kako navodi, to ne mora da spreči izvršenje rešenja Republičkog zavoda.

"Koridori" imaju prava da nastave izgradnju auto-puta, jer naša žalba pravno gledano ne može da zaustavi izvršenje. Ipak, mislim da su zbog pritiska javnosti "Koridori" zastali sa tim poslovima da bi videli kako će se stvari dalje odvijati - kaže ona.

Na sreću, navodi, bazilika je i dalje netaknuta, pokrivena geotekstilom kako bi se zaštitila od atmosferskih uticaja. Neizvesno je, međutim, do kada će tako ostati. 

slika4 Hoće li bazilika ostati nad zemljom?; foto: Vanja KeserPodsetimo, bazilika je pronađena pre tri godine i prvi zahtev niškog Zavoda za zaštitu spomenika bio je da se radovi na izgradnji puta zaustave i trasa Koridora 10 izmesti kako bi se sačuvalo ovo vredno nalazište.

Potom je krajem 2013. godine Republički zavod doneo rešenje da se bazilika pokrije peskom, nakon čega je niški Zavod formirao svoju komisiju koja je propisala mere zaštite ovog objekta i predložio da se on ili zaštiti i ostavi u izvornom položaju, ili da se izmesti.

Početkom godine su, međutim, "Koridori Srbije" zahtevali ponavljanje postupka, da bi pre par nedelja Republički zavod poništio sva rešenja niškog zavoda i doneo svoje rešenje da se bazilika "zatrpa".

Ovu odluku su neprihvatljivom nazvali Srpsko arheološko društvo i Srpska pravoslavna crkva, a arheolog niškog Zavoda Toni Čerškov istakao je da će pokrivanje peskom i potom izgradnja puta potpuno uništiti ovo ranohrišćansko nalazište.

Čak su i francuski stručnjaci objasnili da se zbog ovako vrednih arheoloških nalazišta u Francuskoj menjaju projekti i izmeštaju putevi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    13:39 // 10. 7. 2015.

    Sve je ovo posledica "zainteresovanih" insitucija (od Ministarstva kulture, preko ministra, koga više "brine" frizura, nego li kultura). Obećao je da će raspisati konkurse i "proveriti" sposobnost kadrova.. E, pa nije!!! Čak je i ličnost iz "ove priče" bila "na listi za odstranjivanje" (najbolje znaju ljudi iz svih Zavoda). Ovi gore su samo politički jaki, te za kulturu (njihova slika) nema ništa!

  • Miroslav Kraincanic

    10:43 // 10. 7. 2015.

    Ako neko sa vrha vlasti daje nebulozna tumacenja i opravdanja da bi pokrio neciju neodgovornost, onda je vreme da narod uzme stvar u svoje ruke.Ispravni komentari na net-u povodom zatrpavanja bazilike asfaltnim putem radi navodne konzervacije, ukazuju da je mnogo vise razuma medju obicnim gradjanima nego medju tzv strucnjacima.E u tom slucaju POKRECE SE PETICIJA ZA SMENU (NE)ODGOVORNIH.

  • Svevladovic

    09:33 // 10. 7. 2015.

    G-djo Petrovic, trebalo bi da radite po zakonima ove zemlje, pravilima struke i profesionalnoj savesti a ne da se oslanjate na "pritisak javnosti"! Obesmislili ste postojanje gradskog ZZZS!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: