Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:47, 1. 11. 2023.

| Društvo

Doktor Milić smenjen - nije više prodekan na niškom Medicinskom

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Dragan Milić
Nije više deo uprave Medicinskog fakulteta; foto: JV

Manje od godinu dana pre isteka mandata, profesor doktor Dragan Milić smenjen je sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Nišu. Tu odluku donela je dekanica Dobrila Stanković Đorđević, koja nije odgovorila novinarima, ali Milić kaže da je kao razlog navela to što nije prisustvovao sednicama koje su zakazivali u njegovo radno vreme dok je na operaciji, a nisu prihvatili njegov zahtev da se termin sastanaka promeni.

Doktor Milić je bio u centru pažnje javnosti nakon eliminisanja liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu koju vodi, a nedavno ponovo kada je najavio da razmišlja o tome da učestvuje na niškim izborima i "uđe u to političko blato", jer ne vidi drugo rešenje za brojne probleme na koje često i sam ukazuje.

Osim funkcije rukovodioca klinike i profesora na Medicinskom fakultetu do danas je bio i deo uprave ove visokoškolske ustanove, ali kaže da je danas smenjen, odlukom dekanice Dobrile Stanković Đorđević.

U obrazloženju razrešenja je to što nisam prisustvovao sednicama izbornog i nastavno-naučnog veća, koje su se uvek zakazivale u podne, kada je moje radno vreme i kada sam u operacionoj sali. Ja sam zahtevao da se te sednice zakazuju van radnog vremena, u 14 ili 15 sati kad se završe operacije, međutim njima to očito odgovara kako je sad. Meni su pacijenti i operacije iznad svega i iznad bilo kakvog sastanka i to nije ništa novo, oni znaju da ja ne mogu da prisustvujem tim sastancima, ali očito odluka da se smenim baš sada ima neku drugu dimenziju i drugu pozadinu - ističe Milić za Južne vesti.

Napominje da mu je zanimljivo što je smena usledila baš sada, iako su i dekanica i njegove kolege znali da zbog operacija ne može da prisustvuje sastancima usred radnog vremena, te da smatra da sve ovo što zaposleni na Kardiohirurgiji rade nekome ne odgovara.

Ali ja nemam problem sa tim i neću da odustanem od svojih ideja. Od početka godine do sada 40 dana vikenda smo radili gratis. Želim da se zahvalim svim prodekanima i profesorima na saradnji… Ponosan sam sto sam kao prodekan uspeo da obezbedim donaciju Američke ambasade u opremi za genetsku laboratoriju vrednu preko 500 000 evra što je omogućilo Medicinskom fakultetu u Nišu da po prvi put u svojoj istoriji radi zdravstvene usluge na teret Fonda za zdravstveno osiguranje… - ističe Milić za Južne vesti.

Milić poručuje da ne postoji način da se Kardiohirurgija natera da ponovo stvori liste čekanja koje su ukinute pre nekoliko meseci, niti da odustanu od ideje da i Niš, kao i Beograd i Novi Sad, dobiju svoje institute.

Takođe napominje da neće da se pomire sa činjenicom da Niš nema Opštu bolnicu i porodilište dostojno žena sa juga, a da se Klinika za plućne bolesti u Knez Selu prepusti zubu vremena i pokloni nekome "na unapred montiranoj licitaciji".

Nećemo odustati od ideje da su pacijenti i njihov interes glavni cilj rada naše klinike. Nećemo odustati od ideje da Niš postane pristojno mesto za život svojih građana, a ne zaboravljeni geto u kome se životari a ne živi… Borićemo se protiv zloupotreba i privatizacija javnih funkcija i javnih ustanova kako bi vratili poverenje studentima i mladim lekarima ali i građanima Niša i Juga Srbije da je pravednije društvo moguće, gde je opšti interes važniji od ličnog… nekada se cilj čini jako daleko a nismo ni svesni koliko je sve to blizu i na dohvat ruke… Za ideale su mnogi ljudi u istoriji plaćali cenu svojim životima i glavama… danas je sve mnogo lakše…. Funkcija je zaista mala i beznačajna cena… - zaključuje Milić.

O razlozima smene dr Milića sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju, koju je, kako piše na sajtu Medicinskog fakulteta, obavljao od 1. oktobra 2021. godine i trebalo je da na toj funkciji bude do kraja septembra 2024. godine, dekanica Dobrila Stanković Đorđević nije odgovorila novinarima Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    07:49 // 5. 11. 2023.

    Profesora Milica mozrte samo da mrzite. Veliki strucnjak, covek i lokal patriota. Sta je on uradio za UKC Nis, zlobnici fa zive jos 500 godina to ne bi uradili. Mislim na zlobnike iz struke. Mnogo ste pakosni i ne trpite tudje uspehe. Ziveo i zdrav nam bio prof. Dr Milic, zlobnici umrite.

  • Smuk II

    19:05 // 3. 11. 2023.

    @Profesorka Medicinskog fakulteta : Auuuu... i vi ga zaubaviste na kraj/u/!
    Pa gde protiv "legendu" , protiv Perišićevog kuma sa kojim je u zavadi , protiv još mnogih njegovih kumova... preteraste ga !

  • Profesorka Medicinskog fakulteta

    10:45 // 3. 11. 2023.

    Dr Milić je u " Utisku nedelje" pitao Dr Radeta Panića -da li on misli da je ceo njegov život lažan?
    Procenite sami:
    -Studirao je 10 godina.
    -Pre desetak godina je "lečio" multiplu sklerozu. Naravno, niko nije izlečen.
    -Proglašen je za "najboljeg mladog hirurga na svetu" u svojoj 45-oj godini života.
    -Zvanično uhvaćen u plagiranju radova u Srpskom arhivu.
    -"Veliki hirurg" nepriznat od struke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: