Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 5. 1. 2022.

| Društvo

Doktor Janković: Naredne 2 nedelje komplikovane, biće preko 30.000 novozaraženih

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti, RTS
KOVID korona ambulanta Kosta
Omikron zarazniji od ostalih sojeva; foto: A. Kostić

Da će u narednim danima biti čak i preko 30.000 novozaraženih kovidom i da broj novoobolelih poslednjih dana pokazuje da Srbija ide ka novom epidemijskom talasu, kojem je ubrzanje dao novi omikron soj virusa, rekao je za RTS zamenik direktora UKC Niš doktor Radmilo Janković. Smatra da će novi talas izazvati mnogo veći socijalni i društveni pritisak, nego zdravstveni i da bi društveni kolaps mogao da se izbegne ako pratimo mere koje su preduzele zemlje u zapadnoj Evropi.

Kako je Janković rekao za RTS nemoguće je zaustaviti širenje omikron soja i naredne dve nedelje će biti komplikovane, ali se nada da će ovo biti poslednji čin sa koronom.

Ono što se dalo pretpostaviti se i dogodilo, narod u Srbiji treba da bude spreman za brojke koje će delovati zastrašujuće narednih dana, danas smo već na petocifrenom broju zaraženih i taj trend će se nastaviti, jer je on u čitavoj Evropi. Ako pratite brojke, u susednoj Crnoj Gori ima 2.600 zaraženih, 50.000 novozaraženih u Grčkoj - to su te brojke - upozorio je Janković.

Radmilo Janković Janković se nada da će ovo biti poslednji čin sa koronom; foto: Screenshot RTSIako, kako kaže, podaci govore da omikron izaziva lakše kliničke slike, smatra da bi trebalo što hitnije nešto uraditi jer je očigledno da ni vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje, a trenutno je veliki broj među novozaraženih u mlađoj populaciji i to će se sliti ka starijima.

To znači da ćemo biti pod istim pritiskom pod kojim smo bili. Trenutno stagnira broj primljenih ljudi u bolnicama, taj broj će krenuti da raste, kod nas su još uvek delta pacijenti - kaže Janković.


Kraća inkubacija i bolest kraće traje

Smatra da će se broj obolelih dramatično povećati narednih dana i da će brojke biti preko 10.000, 20.000 ili možda 30.000 novozaraženih i da treba da se ugledamo na neke akcije koje su preduzele zemlje u Zapadnoj Evropi, kako bi se sprečio društveni kolaps.

Zapadne zemlje su došle do saznanja da omikron dovodi do kraće inkubacije, nakon dva do tri dana se javljaju prvi simptomi, bolest kraće traje i to su pravci u kojima treba da idemo da bismo izbegli društveni kolaps koji sledi - rekao je Janković.

Kako je rekao, vakcine efikasno štite od smrtnog ishoda i boravka u bolnici, ali je obuhvat vakcinacije kod nas manji, a pritisak na kovid ambulante i redovi za testiranje će biti veći u narednim danima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ђраган Дилас

    09:10 // 6. 1. 2022.

    Доктор Радмило све лепо ради и апсолвира и то је ОК. Али, никада нисам чуо неку критику усмерену према окупљању, од стране власти, неколико десетина хиљада на силу доведених људи из политичких разлога, вероватно јер је у некој хијерархији руководилаца. Да се не замера, шта ли?

  • B.p.

    07:28 // 6. 1. 2022.

    Normalno kad se prska uz dozvolu 24 sata sve znate unapred

  • Nišlija

    20:32 // 5. 1. 2022.

    Bitno je da ste turiste pustili da uđu u zemlju a sada nam držite slovo časti o Koroni i merama a možda nas i zatvorite da ne širimo bakterije ako kad smo dozvolili što da ne, oni se lepo zaposlili sebe zbrinuli primaju plate preko stotke poženili se dobili funkcije a ostatak sveta luta gradom bez posla razvedeni, neki sami ni kafu ne mogu da popiju u kafić da vide neku devojku ako tako i treba!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: