Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 11. 11. 2015.

| Društvo

Doktor Šagrić: Nema teških i lakih droga

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dr
Šagrić kaže da su mladi u zabludi i da je i marihuana štetna; foto: JV

Iako uglavnom oni koji konzumiraju marihuanu imaju stav da lake droge ne vode u zavisnost, doktor Čedomir Šagrić iz niškog Instituta za javno zdravlje kaže da lake i teške droge ne postoje, već postoje samo one koje pre ili kasnije daju svoj negativan efekat.

“Od marihuane se ne postaje narkoman” i “ništa mi neće biti ako pušim travu” su rečenice koje najčešće izgovaraju oni koji redovno smotaju po koji džoint.

Ipak, tvrdnje koje iznose, a koje se tiču štetnosti marihuane, kako kaže doktor Šagrić, nisu sasvim tačne.

To su zablude. Dugoročno korišćenje marihuane dovodi do problema koji su vezani za otežano učenje, otežano savladavanje zadataka koje život stavlja pred mladog čoveka. U velikom broju slučajeva to predstavlja prečicu do upotrebe drugih psihoaktivnih supstanci - kaže doktor Šagrić.

Jedan od glavnih razloga za prvi kontakt i upotrebu marihuane, pored socijalnih i ekonomskih problema, kako kaže Šagrić je i radoznolost. Značajan faktor je i društvo, ali doktor kaže da ukoliko je pojedinac odlučan da ne želi da konzumira drogu, da će okolina to i prihvatiti.

Zamislite sada jednu tinejdžersku žurku gde se krene sa pušenjem marihuane, nekom kome je stalo da bude deo društva nije lako da to odbije. Ali ako je sam uveren u svoju odluku i zna zašto ne želi da to radi ta odluka se poštuje od vršnjaka - priča Šagrić.

Koji su glavni razlozi za ulazak u svet narkomanije, zašto su tinejdžeri najrizičnija rupa, koliko registrovanih narkomana ima u Nišu, koja je uloga prevencije u borbi sa bolestima zavisnosti, koliko su mladi edukovani o štetnosti droga i šta treba menjati u obrazovnom sistemu, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Emisija "15 minuta" - gost Čedomir Šagrić

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Heisenberg

    13:14 // 14. 11. 2015.

    Ovaj gospodin, koji je vidim ujedno i neki dr mr, se dosta nalupao gluposti. Ali dobro, u ovoj banana drzavi sve se moze reci preko medija, pod uslovom da Vuckova administracija odobri. Kakvo crno otezano ucenje, znam lika koji vari dvocifren broj buksni dnevno pa ima prosek 9. Naravno da ima i onih koji predju na iglu ali to je sve individualno. Ako ti hoces da ostanes samo na vutri, ostaces

  • zahav

    12:04 // 12. 11. 2015.

    Tolike godine si se skolovao, i nista nisi naucio. Ili je to sindrom kiselog grozdja, doktore?

    • Dexter

      13:16 // 12. 11. 2015.

      Srećom, tu si ti da ga podučiš. 'Ajde prosvetli nas, ispričaj nam o tome kako je marihuana zapravo korisna, kako leči rak, kako bi deci trebalo savetovati da duvaju travu jer je zdrava i ne stvara zavisnost i kako ćeš i ti svojoj deci to da savetuješ. I to nam potkrepi argumentima neke paralelne, alternativne, podzemne i okultne nauke.
      Uvek me fascinira otpor koji neki pružaju upotrebi mozga...

    • Farmaceut

      14:55 // 12. 11. 2015.

      Ali najbitnije da si ti Dexter najpametniji ovde i da si ti popio svu pamet ovog sveta i da sve znas i da ti sve umes.Blago covecanstvu kada ti postojis da nas spasis od unistenja ljudske populacije od marihuane !!!

    • Dexter @ Farmaceut

      19:51 // 12. 11. 2015.

      Vidi sine, u mom starom kraju droga je satrla dobar deo generacije. Svi su oni počeli od "bezopasnog" džointa i svi su "jakom filozofijom" maskirali slabost karaktera. Ti mi deluješ kao pripadnik rizične grupe, iskreno se nadam da ćeš doživeti da te neko zove "tata" i da ćeš mu jednog dana isto ovako dosađivati popovanjem o nultoj toleranciji prema drogi kao što ja očito dosađujem tebi.

    • Farmaceut

      22:37 // 12. 11. 2015.

      Dexter ti meni ne dosadjujes nego smaras neznanjem koje ocigledno posedujes u velikim kolicinama.Mene za tvoju informaciju tata zovu dva sina tako da za to ne brini.A definitivno necu vise odgovarati na tvoju nemoc i neznanje,tako da pisi sta god hoces ja sam sa ovim komentarom zavrsio ! P.S. pre nego sto nesto komentarises prvo se edukuj pa onda komentarisi-ZBOGOM

    • hm

      08:53 // 13. 11. 2015.

      @Farmaceut

      Samo jedno pitanje: da li si vec ponudio sinove dzointom? Ako nisi, kad planiras?

    • Farmaceut

      19:22 // 13. 11. 2015.

      Bolje marihuana nego alkohol i cigarete.Preporucio bih i tebi da das svojoj deci ako ih ikada budes imao veruj mi nikada neces imati sumnju u njih da ce skrenuti sa puta !

  • Lj

    23:01 // 11. 11. 2015.

    Gospodin je zaboravio da je najveca droga secer. Tako ber nauka kaze.
    Jedemo nesto slatko, nakon pola sata ili sat opet se vratimo k saltkom.Zar ne?

    • zato

      10:54 // 12. 11. 2015.

      uzmem svinjsku mast, pa je razvučem preko vrućeg leba, zasolim i zapapričim tucanom paprikom i u slast pojedem. Nakon toga parče hleba sa medom ;)
      Čitala sam da ništa od ovoga nije zdravo, da pokušamo da živimo od vazduha?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: