Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 17. 12. 2022.

| Društvo

Doktor iz Niša dobio spor, oklevetan da je "lažni hirurg i prevarant"

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
lecenje
Doktor oslobođen optužbi; foto: Flickr/Hamza Butt

Zbog serije tekstova o vaskularnom hirurgu Milanu Jovanoviću iz Niša u kojima je Blic označio ovog profesora kao "lažnog hirurga i prevaranta koji operiše u Nišu", Viši sud u Beogradu je, kako piše, doneo drugu pravnosnažnu presudu u kojoj zaključuju da mu je povređen ugled i čast, jer su tokom postupka utvrdili da su informacije iz tekstova neistinite i neproverene.

Još 2014. godine godine je dnevni list Blic objavio seriju tekstova o doktoru Milanu Jovanoviću, u kome je on predstavljen kao "lažni hirurg, falsifikator i prevarant"

Jovanović za Južne vesti objašnjava da ga je ovaj dnevni list predstavio kao "kriminalca u belom mantilu", da nikada nisu tražili i njegov komentar, a demanti koje je slao su ignorisali. Zato ih je tužio.

Postupajući po tužbama, koje sam pokrenuo pred Višim sudom u Beogradu, donešena je i druga pravnosnažna presuda, kojom je presuđeno da je Blic postupao suprotno zakonu i Ustavu Srbije i objavljivanjem neistinitih i neproverenih informacije urušio moj ugled i čast i naneo mi duševne bolove - ističe.

Kako piše u odluci Suda, koju je Jovanović dostavio novinarima, utvrdili su tokom postupka da informacije koje su o njemu bile u medijima netačne i neproverene, jer je doktor dokazao da ima sve diplome i licencu za specijalistu vaskularne hirurgije.

Utvrdili su i da pre objavljivanja spornih tekstova autor nije kontaktirao Jovanovića kako bi proverio informacije, a da one jesu izazvale duševnu bol zbog povrede časti i ugleda, posebno u sredini u kojoj radi i živi, jer je prosečan čitalac iz tih neproverenih informacija koje su se našle i u samim naslovima, mogao da stekne utisak da "prevarant i lažni hirurg operiše u Nišu".

Sud smatra da je objavljenim netačnim informacijama, pogotovu informacijama saopštenim u samom naslovu, a pri činjenici da deo čitalaca najpre uočava, a često i čita jedino naslove, tužilac pretrpeo duševne bolove usled povrede časti i ugleda - zaključuju.

Takođe zaključuju da je zbog objavljivanja neistinitih informacija Jovanović optužen u medijima za krivična dela, što je suprotno zakonu, jer protiv njega nikada nije pokrenut krivični postupak.

Imajući u vidu utvrđeno činjenično stanje, jačinu povrede zaštićenog prava, težinu optužbi iznetih na račun tužioca, po osnovu povrede ugleda i časti kao i povrede prava na privatnost, sud je odredio pravičnu novčanu naknadu, imajući u vidu da je tužiocu, kao doktoru i profesoru, predmetnim člancima ugrožena reputacija, a čast, ugled, naučni i stručni kredibilitet, urušeni - piše u odluci Suda.

Jovanović je Južnim vestima dostavio informacije o tome da je Viši sud posle nekoliko godina od spornih tekstova doneo odluku u njegovu korist, jer smatra da javnost treba da zna istinu, koja je potvrđena pravnosnažnim sudskim presudama.

U mojoj 30-godišnjoj lekarskoj karijeri, o meni, kao redovnom profesoru Medicinskog fakulteta u Nišu, specijalisti opšte hirurgije i subspecijalisti vaskularne hirurgije, nikada se nije čuo ružan glas da sam nekoga prevario, ucenio, tražio ili uzeo mito, da sam nekoga nesavesno lečio, načinio stručnu grešku, prekršio zakon ili učinio krivično delo. Uradio sam nebrojeno operacija, spasio mnogo života, edukovao "armiju" studenata, lekara na specijalizaciji i hirurga specijalista, pri čemu nikada nisam pogazio etički Kodeks i Hipokratovu zakletvu. Svoj dug prema državi ispunio sam i učešćem u ratu na Kosovu - zaključuje.

Ističe da se do sada nikada protiv njega nije vodio pretkrivični ili krivični postupak, niti je ikada osuđivan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    14:07 // 19. 12. 2022.

    Ne ulazim u stručnost i kompetencije pomenutog doktora, ali ono što sam imala prilike da vidim, kao pacijent na vaskularnoj hirurgiji, je da ovaj čovek nema ni Č od čoveka, prepotentan, iskompleksiran, nadobudan... Za Čoveka mnogo više treba od doktorske diplome

  • Tajanstveni Alan

    20:11 // 18. 12. 2022.

    Milic Vukasinovic- Pa, me svi pitaju, a sta sam ja to, a ja im kazem, Doktor za rockn- roll ! A, i Nele Karajlic, sluga svih vlasti je DR.

  • Vise verujem novinama

    12:54 // 18. 12. 2022.

    Jer u drustvu gde korupcija vlada zdravstvom, krivosuđem i ostalim institucijama reč nekog blatoida ima mnogo veću vrednost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: