Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 11. 7. 2023.

| Društvo

Doktor iz Niša sa tri specijalizacije konačno dobio posao za stalno

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Kardiohirurgija KC Niš; foto: Vanja Keser
Dr Branislav Jovanović konačno dobio stalan posao na Kardiohirurgiji; foto: Vanja Keser

Kardio-anesteziolog za kojim ceo svet plače - tako su doktora Branislava Jovanovića prethodnih meseci zvale njegove kolege sa Klinike za kardiohirurgiju u Nišu i apelovali da nadležni reše njegov status. Konačno je na konkursu UKC Niš ovaj doktor koji praktično ima tri specijalizacije u jednoj, dobio stalan posao na klinici gde je godinama radio na određeno.

Jedan od apela zaposlenih na niškoj Kardiohirurgiji, nakon eliminisanja listi čekanja, odnosio se na njihovog kolegu Branislava Jovanovića, za koga su rekli da je jedan od retkih doktora sa specijalizacijom iz tri oblasti kome godinama u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu status nije rešen.

Govorili su da je on jedinstven primer anesteziologa u svetu kome produžavaju ugovor na nekoliko meseci.

To je bila i jedna od molbi koju su uputili ministarki zdravlja Danici Grujičić, nakon njene ocene da je eliminisanje liste čekanja "diskutabilno".

Direktor Kardiohirurgije Dragan Milić je u više navrata, pa i u debati Južnih vesti, javno pozvao nadležne da reaguju, jer je doktor Jovanović specijalista za kojim "ceo svet plače", te bi lako mogao da ode iz Niša i zaposli se na bilo kojoj evropskoj i svetskoj klinici.

odluka ukc Jedan od retkih lekara sa 3 specijalizacije konačno ima ugovor za stalno; foto: UKC Niš Na sreću ostao je u Nišu, a kako je juče objavljeno u odluci o izboru kandidata o zapošljavanju "za stalno", među trojicom specijalista koje je UKC Niš tražio krajem juna našao se i doktor Jovanović.

Ostaje na Klinici za kardiohirurgiju i dobiće stalan posao kao "doktor medicine, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije".

Milić ističe da je cela Kardiohirurgija presrećana što je konačno, nakon 10 godina nepravde, dr Branislav Jovanović dobio stalan posao u UKC Niš.

Primer dr Branislava Jovanovića, na žalost, pokazuje svu nelogičnost, neorganizovanost i apsurdnost zdravstvenog sistema u Srbiji gde specijalisti iako deficitarni ne mogu da dobiju zaposlenje godinama te su prinuđeni da idu u inostranstvo. Mislim da je dr Jovanović bio jedini specijalista anestezije na svetu koji je radio godinama na određeno. Zahvaljujemo se i brojnim medijima koji su izveštavali o ovoj velikoj sramoti i nepravdi kojoj je bio izložen dr Branislav Jovanović i koji su svojim izveštavanjem doprineli da šira javnost bude upoznata sa ovim slučajem. UKC Niš je dobio izuzetnog iskusnog stručnjaka koji će lečiti svoj narod i koji neće razmišljati o odlasku iz zemlje - istakao je Milić.

Podsetio je da su nedavno predložili usvajanje Zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika, gde su između ostalog naveli da bi svi zdravstveni radnici trebalo da budu primljeni u stalni radni odnos najkasnije godinu dana nakon polaganja državnog ispita, a smatraju da bi se time sprečile brojne nepravde i apsurdi koji danas postoje.

Inače, osim doktora Jovanovića, na konkursu za specijaliste UKC Niš, stalan posao na Klinici za digestivnu hirurgiju dobio je specijalista abdominalne hirurgije dr Aleksandar Vukadinović, kao i specijalista interne medicine dr Ivan Nagorni na Klinici za gastroenterohepatologiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija 1

    08:26 // 13. 7. 2023.

    Kako je mogao da ide na specijalizaciju ako nije na neodređeno, još ima tri specijalizacije?

  • (NE) MEDICINSKO OSOBLJE

    12:45 // 12. 7. 2023.

    (Ne) medicinsko osoblje koje i dalje radi dugi niz godina (20 godina) na obavljanj u privremenih i povremenih poslova (ne znam da li je jasno premijerki) nisu ni na neodređeno ni za stalno a ni na odredjeno. Nemaju nikakva prava iz radnog odnosa da nije žalosno bilo bi smešno.

  • Milos Jankovic

    22:52 // 11. 7. 2023.

    Po premijerki, on je radio na neodredjeno, a sad ce za stalno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: