Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 5. 8. 2015.

| Društvo

Doktor medicine izučava istoriju Prokuplja

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Prokuplje
Stevan Perović izučava istoriju; foto: prokuplje.org.rs

Do podataka da Prokuplje po imenu ima brata blizanca u Turskoj, da je u njemu imala kuću tetka Ruđera Boškovića i drugih zanimljivosti došao je 29-godišnji doktor medicine Stevan Perović koji proučava istoriju svog grada.

On je jedan od malobrojnih Prokupčana koji svoje slobodno vreme provodi u prikupljanju zanimljivih priča o ovoj sredini.

Istoriju volim još iz osnovne škole, ali nikada nisam pamtio godine i datume. Za lokalnu istoriju sam se zainteresovao dok sam studirao medicinu u Nišu. Tada su dolazile studenstke grupe koje su želele da vide i ovaj kraj. Kao domaćin, trebalo je da im ispričam kratku istoriju i tako je sve počelo - priča Stevan.

Stevan-Perovic.jpg Sate provoi tragajući o istoriji PorkupljaInteresuju ga priče o manje poznatim ljudima i građevinama. Najviše se služio knjigama koje su pisali prokupački poznavaoci prilika, ali i stranom literaturom.

Ponekad sam sate provodio tragajući za jednom pričom. U stranim izvorima obično pronađem po dve do tri rečenice, pa tako sklapam celinu - kaže doktor Perović.

Uz pomoć arheologa prokupačkog Narodnog muzeja Toplice Julke Kuzmanović - Cvetković, ovaj entuzijasta je napravio 3D rekonstrukciju grada na Hisaru, a njegova ljubav prema lokalnoj istoriji donosi niz zanimljivih priča koje se lako pamte.

Nisam školovan istoričar i na prošlost gledam kao na priču koju bi svi trebalo da poznajemo. Istoriju čine ljudi, a Prokuplje je zaista imalo značajnu istorijsku ulogu kroz vekove i veliki broj značajnih ljudi - dodaje Perović.

On se nada da će veliki broj mladih da se zainteresuje za lokalnu istoriju jer, upoznajući svoju sredinu, razvija se svest o važnosti svih kulturno-istorijskih spomenika i obeležja, pa se tako i pojačava svest o potrebi da se oni očuvaju.

Da Prokuplje u Turskoj ima blizanca Perović je došao slučajno kada je ugostio prijatelja iz Turske.

On mu je objasnio da stari naziv grada Urćub, zapravo znači Jurkub. Perović je došao do podataka da u Kapadohiji postoji grad koji se u vizantisjko vreme zvao Prokopije (grč:Hagios Prokopios) i da je nedaleko od njega po legendi Sveti Đorđe, čiji se deo moštiju nalazi u prokupačkoj crkvi Svetog Prokopija, ubio aždaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: