Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 30. 6. 2022.

| Društvo

Doktor ukazuje na nestašicu lekova i sanitetskog materijala, iz UKC-a negiraju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Ukazuju na nestašicu; foto: JV

Da u niškom Kliničkom centru fale osnovni lekovi i potrošni medicinski materijal poput hirurških konaca, kao i da to otežava njihov rad i mogućnost da pacijentima pruže adekvatnu negu posle operacija, tvrdi jedan od hirurga niškog Kliničkog centra. Ipak, iz UKC-a tvrde suprotno i kažu informacija ne odgovara istini.

Fiziološki rastvori, analgetici, trodon i laksiks, samo su neki od lekova za koje doktor sa jedne niške klinike tvrdi da su u nestašici. tableta Analgetici, antibiotici, laksiks, trodon; Ilustracija; foto: Pixinio

Najosnovniji lekovi nedostaju, kao što su analgetici ili se dobijaju na čašicu, niko više ne može da planira ni operacije tako treba, ni kako valja. Nedostaje jednog dana fiziološki rastvor, drugog dana nedostaje lasiks, tećeg dana antibiotici, uopšte nemaju niskomolekularne heparine i ozbiljno se ugrožava normalan rad svih klinika - tvrdi doktor.

Pored toga što se ugrožava nesmatan rad, objašnjava da su nakon operacije i zbog trenutnih nestašica ugroženi i pacijenti kojima su neophodni lekovi protiv bolova.

Zbog toga, kaže, pacijenti sami kupuju lekove, iako nema pisanih instrukcija Uprave o tome. operacija Kaže da fali potrošni materijal; ilustracija; foto: Pixabay/TheShiv76

Postoji zakonska odrednica, kada Klinički centar nema lekova, da mi možemo da kažemo pacijentima da kupe lekove i onda to sa računom refonduju od fonda. Međutim to fond skida od nas, sada ovde imamo polu kriminalnu radnju, da kažemo porodicama da kupuju lekove, koji nikada neće biti refundirani, jer nemate zvaničku odluku Uprave da se to radi - tvrdi lekar.

Ističe da su se ovakve nestašice dešavale uglavnom krajem godine kada nema dovoljno para, ali da je ovo prvi put da u sred godine nema dovoljno lekova. Između ostalog, tvrdi i da nema dovoljno hirurških konaca, što smatra skandaloznim.

Ipak, iz Kliničkog centra navode da Informacije ne odgovaraju istini i da iako nije nemoguće da dođe do kratkotrajnog kašnjenja u isporuci određenog medikamenta, ovog puta to nije slučaj.

Ni jedna operacija nije otkazana zbog nedostatka sanitetskog materijala. Naprotiv, u Univerzitetskom kliničkom centru Niš je pojačan raspored operacija u svim hiruškim granama, kako bi se smanjio broj pacijenata kojima je odložena intervencija usled pandemije kada su bile obustavljene sve elektivne operacije - navode iz UKC-a.

Prema podacima Centra za medicinsko snabdevanje, odnosno bolničke apoteke, tvrde da je snabdevenost svim nabrojanim lekovima apsolutno zadovoljavajuća i da ima analgetika, antibiotika, fizioloških rastvora, lasiksa i trodona.

Podsetimo, i ranije su se dešavale nestašice lekova na koje su se žalili pacijenti još 2019. godine, a projedini oboleli od multiple skleroze prošle godine su ostali bez mesečne terapije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    21:17 // 1. 7. 2022.

    U bolnici nikad nije ni bilo, ali zato privatno kad odete dobijete i ono sto vam netreba samo da vam naplate... I ko je ovde lud

  • Tajanstveni Alan

    20:51 // 1. 7. 2022.

    @ mima- nisam znao da je nekom mima ,ime i prezime ?

  • Mile Panter

    12:50 // 1. 7. 2022.

    A VD Direktor KC Nis na more, bas ga briga za nestasice.... zivela Srbija

    • vranjanac

      14:09 // 1. 7. 2022.

      šta radi zamenik direktora

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: