Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 24. 8. 2021.

| Društvo

Dr Jelena Andonov: Četvrti talas će biti pandemija nevakcinisanih

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Odeljenje Psihijatrije Vranje - Kovid bolnica
Od “virus neće baš mene” do bolnicčkog lečenja, upale pluća i kiseonika; foto: ZC Vranje

Na bolničkom lečenju u vranjskoj kovid bolnici trenutno je više od 90% nevakcinisanih osoba, rekla je načelnica Grudnog odeljenja Jelena Andonov za zvanični sajt Zdravstvenog centra. Povećan broj pregleda u kovid ambulanti i hospitalizovanih u bolnici ukazuje na to da smo u četvrtom talasu epidemije, kaže ona, a izvesno je da će taj talas biti pandemija nevakcinisanih.

U vranjskoj kovid bolnici hospitalizovano je 28 ljudi sa upalom pluća, a prema rečima Jelene Andonov, na udaru su prvenstveno nevakcinisani građani i potrebno je ubrzanje vakcinacije.

Virus nije “pametniji”, već traži ljude koji nisu vakcinisani, tako da će četvrti talas sasvim zasigurno biti pandemija nevakcinisanih! Što nas je manje vakcinisanih, to će više biti novih varijanti virusa - kaže Andonov.

Nisu ni svi vakcinisani u potpunosti imuni na novi soj virusa, dodaje ona, ali je razlika u tome što oni nemaju teške komplikacije prilikom eventualnog zaražavanja.

Rizik od infekcije je 8 puta veći kod nevakcinisanih nego kod vakcinisanih osoba, dok je rizik od hospitalizacije ili smrtnog ishoda 23 puta veći. Trenutno je na bolničkom lečenju više od 90% nevakcinisanih osoba. Lečenje se kao i do sada obavlja posebnim protokolima za lečenje kovida. Sve potrebne lekove imamo, ali se javlja problem što se veći broj pacijenata javlja lekarima sa već poodmaklom bolešću - dodaje Andonov.

Kako kaže, pacijenti se i dalje vode parolom “neće baš mene”, ne vakcinišu se, leče se sami u kući jer su početku bolesti tegobe lakše, a već kada se jave u Bolnicu imaju značajnu upalu pluća i budu na kiseoniku.

Kao još jedan problem navodi i to da su se Vranjanci potpuno opustili poslednjih nedelja, bez ikakvog poštovanja epidemioloških mera.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojam

    15:43 // 26. 8. 2021.

    Doktorica Andonov sto pisto uprevu.Zato sto vise nasih kolega u zdravstvu da se vakcinisu.Prvo sire nemamerno zarazu a nece imati ko da leci.

  • Borko

    23:08 // 24. 8. 2021.

    Koliko se dnevno abortusa izvrši u Srbiji?

  • Goca

    21:53 // 24. 8. 2021.

    A kakav ce rizik biti kod onih koji nemaju dovoljno hrane, kod onih koji retko mogu da kupe sebi vitamine, kod onih koji nemaju adekvatno grejanje, kod onih koji kisobrane nemaju kad kisa pada,kod onih koji decenijama nose pocepane jakne i obucu???Pa ne postoji takvo instant resenje!Mnogi su i pre pandemije izgubili nadu i poverenje u doktore za bilo sta.Ko moze da veruje doktorima i politicarima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: