Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 8. 3. 2024.

| Društvo

Doktorki iz Niša međunarodna nagrada za istraživački rad

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dr Maja Živković
Nišlijku odabrali eminentni profesori i naučnici; foto: Privatna arhiva

Maja Živković, koja radi kao doktorka na Klinici za očne bolesti u Nišu i kao docentkinja na Medicinskom fakultetu u tom gradu, dobitnica je međunagradne nagrade za medicinska istraživanja “Medis”.

Njoj je u Ljubljani pripala bronzana statua “Budućnost”, pošto je njen rad proglašen najboljim u oblasti oftalmologije. Rad je usmeren na najsavremenije lečenje bolesti žute mrlje.

To istraživanje važno je za određivanje terapije i bavi se donošenjem odluke o trajanju terapije tako da se izbegnu neželjeni efekti, a da se istovremeno osigura efikasnost lečenja, navode iz međunarodnog naučnog komiteta.

Žuta mrlja ili makula je zaslužna za naš dobar vid. Kada god je moguće, moramo sve učiniti da do slepila ne dođe. Zahvaljujući novoj terapiji održavamo vidnu oštrinu. U mojoj oftalmološkoj praksi je do sada primenjena terapija kod više od 1.000 pacijenata i kod svih je sprečen nastanak slepila. To su odlični rezultati - kaže Maja Živković.

Uvek, dodaje, teži inovacijama i tome da Niš i Srbija budu rame uz rame sa trendovima i uspesima oftalmologije na svetskom nivou.

To je neka stalna težnja, bilo da sam u ordinaciji ili u operacionoj sali, gde se kao očni hirurg susrećem stalno sa problemima oka. Bavljenje naukom je temelj našeg posla, a postojanje ove nagrade ukazuje na to. Nagrada 'Medis' postaje sigurno najznačajnije medicinsko priznanje u ovom delu Evrope - poručuje ona.

Maja Živković je diplomirala 2006. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je te godine proglašena za najboljeg studenta Univerziteta. Kasnije je doktorirala disertacijom o glaukomu. Autorka je i koautorka više od 60 stručnih radova.

Nagrada “Medis” dodeljuje se godišnje za izuzetna istraživačka dostignuća u devet zemalja centralne i jugoistočne Evrope, u devet medicinskih oblasti - oftalmologija, ginekologija, pedijatrija, gastroenterologija, neurologija, reumatologija, pulmologija, farmacija i intenzivna medicina i anesteziologija.

O tome ko će dobiti nagradu odlučuje međunarodni naučni komitet sačinjen od eminentnih profesora. Oni su ove godine analizirali 242 rada i izabrali 18 finalista, a zatim odlučili da nagrada pripadne Nišlijki.

Ta nagrada dodeljena je ove godine deseti put, a namenjena je lekarima i farmaceutima koji se, osim redovnog, bave i istraživačkim radom i time daju doprinos uvođenju inovacija i borbi protiv savremenih bolesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lana585

    13:16 // 6. 4. 2024.

    Čestitam od srca! Vrsan profesionalac i divan čovek!

  • Mikele

    15:46 // 9. 3. 2024.

    Bravo, za doktorku. Mislim da je zaslužila veću pažnju u srpskim medijima. Ne razumem one koji to ne smatraju uspehom i javljaju se sa "dislike tj nesviđanjem" pozitivnih komentara.

  • Dejan

    20:14 // 8. 3. 2024.

    Iskrene cestitke! Bravo!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: