Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 9. 2. 2024.

| Društvo

Dokumentarni film o Bubnju i antifašističkom nasleđu večeras u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
logor
Film će biti prikazan u susret oboležavanja dana proboja logora na Crvenom krstu; foto: JV

U susret obeležavanja dana proboja logora na Crvenom Krstu, večeras će u prostorijama Zeleno-levog fronta u Dušanovoj ulici u Nišu od 19 sati biće prikazan dvodelni dokumentarni film o spomeniku na Bubnju Priča o slobodi Vladimira Đorđevića. Nakon filma publika će moći da o antifašističkom nasleđu Niša razgovara sa samim rediteljem.

FIlm Priča o sobodi koji je snimnjen pre 8 godina bio je deo strategije da se vrati pažnja javnosti na spomeničko nasleđe anifašističke borbe i vrednosti antifašizma, kaže reditelj Đorđević i dodaje da je u Nišu postojao vidljiv problem fašističkih poruka koje su ispisivane na spomenicima.

Taj odnos u poslednjoj dekadi, ali ni od kraja 90-ih bio onakav kakav bi trebalo da bude. Dolazilo je do promene i drugačije percepcije nasleđa antifašističke borbe i nasleđa Drugog svetskog rata. Mi u Srbiji imamo konstantno taj jedan izazov i problem tog istorijskog pomirenja, kome se vrlo često deklarativno teži u društvu - ističe Vladimir Đorđević.

Istorijsko pomirenje o kome se često priča, prema mišljenju Vladimira česta je šansa za revizijom istorije, istorijske faktografije, te dodaje da su rezultati daleko od građana a mnogo više u rukama političara.

Rezultat toga, kaže Đorđević, vodi ka tome da građani gube interesovanje za ove teme, kao i to da gube odnos i kontakt prema spomeničkom nasleđu i istoriji tog vremena.

Kao da smo se udaljili od svega toga i ne postoji više onaj odnos poštovanja i razumevanja tih istorijskih događaja i onoga što su nam Drugi svetski rat i anitfašistička borba ostavili u nasleđe, a to su sloboda, dostojanstvo i savremenost koju smo dobili nakon Drugog svetskog rata - zaključuje Đorđević.

Podsetimo, 12. februara 1942. godine oko 150 logoraša krenula su u bekstvo iz logora na Crvenom Krstu, dok se početkom decembra iste godine odigralo još jedno bekstvo. Ovaj put u slobodu nije prošao uspešno, ali jeste slavno, a logoraši su pokazali neverovatnu hrabrost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    17:40 // 9. 2. 2024.

    Nova telenovela o Holokaustu ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: